Klussen

Waarom je maar beter kunt investeren in goed gereedschap

Dion1086 views
Goedkoop is duurkoop.

Goedkoop is duurkoop, dat is een cliché wat we ons leven lang al horen. En toch blijven we voor een appel en een ei spullen kopen bij de Action, en kijken we met grote interesse naar de bijzondere weekaanbiedingen van de Lidl en de Aldi. Dat is ons goedrecht natuurlijk, als zuinige Nederlanders. Maar hoe lang en hoeveel plezier hebben we van bijvoorbeeld goedkoop gereedschap? Uiteindelijk is het de bedoeling dat we op een comfortabele, snelle en veilige manier onze klusjes gedaan krijgen zonder dat we om de paar weken weer nieuwe spullen moeten aanschaffen omdat het goedkope spul al opgebruikt is. Daarom geven je een paar goede redenen waarom je maar beter kunt investeren in goed gereedschap.

Beste kans op een mooi resultaat

Hoewel de weg er naartoe belangrijk is, is het resultaat uiteindelijk het belangrijkste. Werk je met kwalitatief goed gereedschap, zoals je kunt krijgen bij een goede leverancier als Mastertools, dan is bij goed gebruik een mooi resultaat bijna gegarandeerd. De materialen zijn er immers met oog voor de detail voor gemaakt. Werk je met slecht gereedschap, dan zal je meer moeite moeten doen om de klus geklaard te krijgen. Bot gereedschap doet nu eenmaal zijn werk niet goed. Dat is niet bevorderlijk voor het resultaat, wat als gevolg kan hebben dat je je blijft storen aan hoe het eruit is komen te zien. Dan werkt het feit dat je niet bereid was wat meer uit te geven voor iets goeds langdurig tegen je.

Veiligheid boven alles

Dat je jezelf met de hamer op de vingers slaat, kan zelfs de beste fabrikant niet voorkomen. Maar veel ongelukken kunnen juist wel voorkomen worden door niet te werken met slechte materialen. Een botte zaag of boor schiet eerder weg van het oppervlak waarop je aan het werk bent, waarbij het gevaar levensgroot is dat je je handen raakt. Je pezen doorsnijden, of zelfs vingers kwijtraken is het besparen op de aanschafprijs toch niet waard, zouden we zeggen.

Ambachtslieden kopen hun gereedschap ook niet bij de Action.

Zoek de ergernis niet op

Bespaar jezelf de ergernis die je tijdens het klussen met slechte materialen oploopt. Koop een schroevendraaier die ook onder hoge druk heel blijft, en schroeven die bij het minste of geringste afbreken. Koop boortjes die niet in een vloek en een zucht kapot gaan, en een boormachine die niet zijn meerdere moet erkennen in een betonnen muur. Koop een vijl waar je na één keer gebruiken daadwerkelijk nog resultaat mee kunt halen.

Goed gereedschap dwingt een respectvolle behandeling af

Goed gereedschap dat wat gekost heeft behandel je vanzelf ook met meer zorg en respect. Na gebruik maak je het schoon, en je zorgt ervoor dat de kans op roest zo klein mogelijk blijft. Je doet je best om alles setjes netjes bij elkaar te houden. Deze mindset heb je niet zo snel bij goedkoop gereedschap. Het gevolg is dat je van alles kwijt kunt raken en niet kunt vinden op het moment waarop je het nodig hebt, of dat je goedkope materialen nog sneller kapot gaan. Koop dus gereedschap dat jouw respect verdient.

Alles is ijdelheid

Een man die van klussen houdt, heeft natuurlijk ook z’n trots. Je wilt graag kunnen opscheppen over je arsenaal aan eersteklas klusgereedschap, in die mate dat je vrienden komen bedelen of ze alsjeblieft jouw klopboormachine of cirkelzaag even mogen lengen. En dat mag natuurlijk niet, want daar waren ze veel te duur voor, en bovendien heb je geen zin om te moeten bedelen om je dure spullen terug te krijgen.

 

Leave a Response