Wonen

Waarom je ook in je mannenwoning een vloerkleed nodig hebt

Dion1125 views
Een vloerkleed is uitnodigend.

Wij mannen zijn van het functioneel inrichten. Dat is vooral goed te zien wanneer we alleen wonen, of met vrienden samen. Zie je geen kaarsen of bloemen, gezellige spreuken en weinig foto’s van naasten, dan ben je in mannenhuis. Alles heeft immers een strikt praktische functie. Toch mogen we best eens dat stapje extra zetten om onze woning ‘af’ te maken, bijvoorbeeld door een vloerkleed toe te voegen aan onze woonkamer. Waarom zou je dat doen? Wij geven je een aantal goede redenen waarom je een vloerkleed nodig hebt in je mannenwoning.

Vloerkleden kunnen ook hip zijn

Vloerkleden, die zijn toch vaak een beetje suf en oubollig? Dat klopt in sommige gevallen wel, maar daarbij moet dan wel gezegd worden dat je misschien de woonkamer van je grootouders in gedachte hebt en niet per se een realistisch beeld hebt van wat er in deze tijd zoal mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hippe vloerkleden van floorpassion.nl voor inspiratie. Je zult zien dat er voor ieder wat wils bestaat, van serene vloerkleden tot opvallende designs en kleuren. Daar zit dus geheid ook een vloerkleed tussen wat bij jou en jouw woonkamer past.

Een eenheid maken van je zithoek of eethoek

Een vloerkleed zorgt voor afbakening van ruimtes die ook de afzonderlijke meubels tot één geheel maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zithoek. Ligt daar geen vloerkleed, dan zie je een bank, een stoel en een salontafel. Leg je een vloerkleed onder de salontafel die de juiste vorm, kleur en afmeting heeft, dan wordt het een duidelijke eenheid als zithoek. Zo kun je ook de ruimte in je woonkamer die gereserveerd is als eethoek afbakenen door een vloerkleed onder je eettafel te leggen. Dit kan er juist voor zorgen dat de woonkamer ruimtelijker gaat aanvoelen, omdat je door het vloerkleed goed kunt zien hoeveel ruimte er vrij overblijft.

Akoestiek en geluiddemping

Naast de uitnodigende werking van een vloerkleed, zitten er mogelijk onverwachte voordelen aan wat betreft het geluid in je woonkamer. Een vloerkleed verbetert namelijk de akoestiek van de kamer. Het kleed absorbeert een deel van het geluid, wat voor demping zorgt en weerkaatsing van het geluid voorkomt. Gordijnen hebben deze werking ook. Kijk bij de aanschaf van een vloerkleed naar het speciale icoontje dat aangeeft dat het kleed speciaal geschikt is voor het absorberen van geluid. Hoe dikker het vloerkleed is, om meer het geluiddempend werkt.

Vloerkleden nodigen uit om de schoenen uit te trekken en het knus te maken.

Een vloerkleed houdt warmte vast

Waarom is een vloerkleed zo fijn voor de voeten? Niet alleen omdat het zacht is. Vloerkleden isoleren warmte. Tussen de polen van het kleed wordt warmte vastgehouden door stilstaande lucht. Hoe hoger de polen, hoe maar warmte er vastgehouden wordt. Heeft het tapijt een foam-rug, dan wordt het isolerend effect nog eens versterkt. Dit warmte-vasthoudende effect verklaart ook waarom kinderen het fijn vinden om op een tapijt te spelen. Heb je vloerverwarming, dan moet je oppassen dat het vloerkleed dat je aanschaf hier wel geschikt voor is. Vraag dit altijd na.

Een vloerkleed is uitnodigend

We hebben inmiddels vastgesteld dat een vloerkleed van een paar meubels een eenduidige zithoek of eethoek kan maken, en dat het zacht aanvoelt en warmte vasthoudt. Als gevolg hiervan werkt een vloerkleed uitnodigend. Het maakt een zithoek of eettafel gezellig, en nodigt uit om de schoenen uit  te doen en lekker op de sokken te lopen. Het maakt je woonkamer knusser. Je legt eerder de benen op de bank als je geen schoenen aan hebt, en zo draagt een vloerkleed er dus aan bij dat je op een comfortabelere manier gebruik maakt van je zithoek.

Vlekken verwijderen is best mogelijk

Een argument om geen stoffering in je woonkamer te willen, is de kans op hardnekkige vlekken wanneer er iets op geknoeid wordt. Het schrikbeeld van het verpesten van een vloerkleed of tapijt door het knoeien van wijn of kaarsvet is niet per se terecht. Natuurlijk zijn dit vervelende vlekken, maar er zijn allerlei methodes om bepaalde vlekken uit een vloerkleed te verwijderen. De voorwaarde is wel dat je de vlek zo snel mogelijk verwijdert. In het geval van geknoeide rode wijn kun je het probleem oplossen door zo snel mogelijk na het knoeien bruisend water op de vlek te schenken. Ook witte wijn helpt met het los maken van rode wijn uit het kleed. Bij kaarsvet wacht je tot dit goed opgedroogd is. Leg er dan een paar ijsklontjes op. Wanneer het kaarsvet koud geworden is, is het makkelijk te verwijderen. Heb je een inktvlek in je kleed? Sproei haarlak over de vlek en poets daarna de overgebleven inkt weg met water en azijn.

Leave a Response