FashionLifestyle

Waarom kleren de man maken

Dion1281 views
Iedereen heeft zijn eigen stijl.

Kleren maken de man. Het is zo’n dooddoener waar er honderden van bestaan in de Nederlandse taal. Je kunt je afvragen waarom er geen uitdrukking ‘kleren maken de vrouw’ bestaat, maar dat is gelukkig geen zaak waar wij van Mannennieuws.nl ons druk over hoeven te maken. De vraag die we wél willen beantwoorden, is: als kleren de man maken, waarom is dat dan zo? Hoe dan ook lijkt het aanleiding om een bezoekje te brengen aan de winkel van Henk ter Horst.

Wie ze heeft, kan ze maar beter aandoen

Het is buitengewoon voorstelbaar dat deze uitdrukking weerstand oproept. Het reduceert immers de man tot een buitenkant, waarbij niet eens je natuurlijk buitenkant een rol lijkt te spelen. Je zou bijna denken dat de uitdrukking verzonnen is door kleermakers als reclameslogan. Of dat zo is kunnen we niet zeggen, maar het feit is dat de uitdrukking in de zestiende eeuw al bestond in een wat uitgebreidere vorm: ‘De cleederen maken den man, diese heeft doese aen’, want in het huidige Nederlands neerkomt op ‘De kleren maken de man, wie ze heeft, kan ze maar beter aandoen’. Ook in de Middeleeuwen werd het uiterlijk dus belangrijk gevonden.

Iedereen heeft een eigen stijl

Denk eens aan je goede vrienden. Doe de ogen daarbij dicht. Komt bij ieder van hen een bepaald type outfit naar voren waar je ze het meest in ziet? Waarschijnlijk wel. Iedereen heeft namelijk zijn eigen stijl waar hij zich fijn bij voelt. Het draagt daarmee bij aan een bepaald beeld dat mensen van je krijgen. Dat beeld is niet direct een oordeel, maar wordt wel een hardnekkige associatie. Overweeg dus eens hoe jij je doorgaans kleedt, en of dat het beeld is dat je wilt dat mensen bij je hebben.

Stemming en omgeving

Je kleding is een verlengstuk van jouw persoonlijkheid en je stemming, of je dat nu wilt accepteren of niet. Zit je letterlijk niet lekker in je vel, dan ben je geneigd loszittende kleding te dragen die dat verhult. Maar een pak zet je ook weer in een bepaalde stemming. Mensen moeten vooral dragen wat bij hun persoonlijkheid past, of dat nu een net pak, een T-shirt of een trainingspak is. Ben je rebels van aard, dan kies vooral voor een rebelse kledingstijl. Als je bereid bent die confrontatie aan te gaan, dan mag je je daar zeker ook op kleden om uiting te geven aan je gevoel. Zolang je er maar over nagedacht hebt.

Bij een groep horen

Kleding is ook vaak, bewust of onbewust, een middel voor aansluiting bij een bepaalde groep. Zit je in het bankwezen, dan ben je gewend een pak te dragen. Dat is immer zo’n beetje de etiquette. Maar je kunt ook een sociaal leven hebben waarbij het dragen van een trainingspak normaal is. Uiteindelijk wordt je door je omgeving ook beoordeeld en opgenomen op basis van je uiterlijk, of je nu een fantastische inhoud hebt of niet. Het is als bij de cover van een tijdschrift: spreekt het je aan, dan koop je het, spreek het je niet aan, dan koop je het niet. Als jij niet bereid bent je soortgelijk te kleden aan anderen in de omgeving waar je je begeeft, dan kun je jezelf afvragen of je wel op de juiste plek bent.

Serieus genomen worden

Wil je serieus genomen worden, dan zal je je moeten kleden naar de wensen of verwachtingen van de omgeving. Je gaat niet in teenslippers voor de klas staan bijvoorbeeld, en geen zakelijke pitch houden in een T-shirtje. Begeef je je tussen mensen voor wie een trainingspak of t-shirt zo’n beetje de norm is, dan sla je een modderfiguur als je in pak of zelfs in smoking komt opdagen. Je verpakking is belangrijk om jezelf te kunnen verkopen. Dat geldt net zo goed bij het aantrekken van een partner. Jouw kleding moet diegene aanspreken, anders sta je al met 1-0 achter.

Basisgarderobe voor meerdere gelegenheden

De gelegenheid kan ook mede bepalen hoe jij je kleed. Misschien vraag je je af wat je kunt doen om voorbereid te zijn op verschillende gelegenheden waar je toch goed voor de dag wilt komen. Wij raden aan om een basisgarderobe te hebben. Daar is één net en goed passend pak handig, en een mooi jasje en een chino voor wat minder formelere gelegenheden. Een aantal overhemden, net en aansprekend, horen er ook bij. Er niks mis met een goede spijkerbroek, dus twee verschillende daarvan in de garderobe is prettig voor wat meer casual momenten. Verder zijn een paar polo’s en mooie T-shirts fijn om te hebben.

Leave a Response