Lifestyle

Waarom mannen (en vrouwen) gefascineerd zijn door de spelcomputer

Redactie MannenNieuws1466 views
Gamen

Waarom zijn zoveel mensen gefascineerd door gamen? Al sinds het ontstaan van de moderne pc in de jaren `90 zie je dat de computer eigenlijk twee kanten op is geëvolueerd. Eén ontwikkeling is gericht op alle praktische toepassingen voor op kantoor of om thuis je e-mail te versturen. De andere kant is duidelijk het vermaak aspect dat ook erg goed aansluit bij de mogelijkheden van de computer en natuurlijk van de vele spelcomputers. Daarbij horen ook de nodige vooroordelen. Zo denken veel mensen dat vooral jonge mannen veel gamen en dat vrouwen games maar rare dingen vinden. Om dat fabeltje maar gelijk van tafel te vegen: vrouwen gamen net zoveel als mannen, maar wel anders.

Waarom een spelcomputer?

Bij een artikel over spelcomputers lijkt het een bijna overbodige vraag te zijn: waarom gamen we eigenlijk? Waarom kopen zoveel mannen en vrouwen een spelcomputer? Het antwoord daarop is eigenlijk vrij simpel: omdat het de beste vorm van vermaak is die op dit moment in de winkels verkrijgbaar is. Om dit benadrukken is het goed om de spelcomputer eens af te zetten tegen de televisie. Televisie kijken is vrijblijvend. Wil je echt aandachtig een programma bekijken, dan moet het de juiste toon hebben en je moet “gepakt” worden door het onderwerp. Met een moeilijk woord heet dit “referentiekader”. Ieder mens heeft een aantal standaard onderwerpen die hij of zij interessant vindt en waarmee je jezelf kunt identificeren. Daarmee bepaal je bijna automatisch wat je wel of niet leuk vindt.

Volledige concentratie vereist

Vind je een tv programma niet leuk, dan is je aandacht al snel weg en ga je gewoon iets doen dat je wel leuk vindt. Bij gamen met bijvoorbeeld een wii spelcomputer ligt dit toch anders. Hierbij kies je er bewust voor om een spel te gaan spelen. Omdat het interactief is vereist het je volledige concentratie. De drempel om dan afgeleid te worden is veel hoger. Juist omdat gamen zo veeleisend is, lijkt het soms wel alsof de tijd voorbij vliegt als je achter de spelcomputer zit.

De spelcomputer voor vrouwen

Gamen is dus voor veel mannen het absolute vermaak. Daarbij is het overigens ook erg interessant om eens te kijken waar mannen en vrouwen dan wel in verschillen. Want die verschillen zijn er zeker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen ook graag gamen op de spelcomputer, maar dan vooral geïnteresseerd zijn in de zogenoemde “sociale” games. Denk hierbij aan een spel als de Sims. Vrouwen zijn geïnteresseerd in het uitvoeren van kleine opdrachten, een spel moet zich in een realistische omgeving afspelen en op een realistische manier verlopen. Daarnaast zijn ze ook vaak op zoek naar de emotie in een spel en vinden ze het sociale aspect erg belangrijk. Bijvoorbeeld om hun voortgang in het spel met anderen te delen via social media.

Mannen …

Bij mannen ligt dat toch wat anders. Mannen zijn op zoek naar een aantal simpele behoeften als ze gaan gamen op de spelcomputer: uitdaging en controle. Vooral de controle lijkt erg belangrijk te zijn. Veel – vooral jongere – mannen vinden het blijkbaar erg fijn om even uit hun normale wereld te stappen en in de huid te kruipen van een willekeurig digitaal personage op de spelcomputer. In tegenstelling tot bij vrouwen vinden mannen het veel minder belangrijk of dit nu een realistisch gebeuren is of niet. Het gaat erom dat ze controle kunnen uitvoeren over het personage en dat ze de vrije hand hebben in hoe ze een uitdaging op de spelcomputer aangaan of oplossen. Daarnaast hebben mannen een veel grotere voorkeur voor actie op de spelcomputer dan vrouwen.

Het mannelijke brein

De reden hiervoor is terug te vinden in ons mannelijke brein. Deze is namelijk anders “bedraad” dan het vrouwelijke brein. Iets dat je overigens nooit meer mag vergeten. Bij mannen is er een grote link tussen het actiedeel van de hersenen en het visuele deel van de hersenen. Daardoor zijn ze in staat om sneller dan vrouwen te reageren als ze op de spelcomputer visueel iets zien gebeuren. Je zou kunnen zeggen dat onze mannelijke jachtinstincten nog steeds ergens ronddolen. Alleen schieten we tegenwoordig niet meer met pijl en boog op een hert, maar met wii controller op de digitale personages van andere gamers. Visueel gezien is het voor mannen echter hetzelfde en geeft het ook dezelfde voldoening. Bam! Die is dood!

Vrouwelijke intuïtie

Vrouwen zijn, niet geheel verrassend, wat minder gewelddadig aangelegd. Ook zij hebben een bepaalde “bedrading” in hun brein. Die zorgt ervoor dat ze een beter geheugen en een betere intuïtie hebben. Ze leggen makkelijker een verband tussen een probleem en een mogelijke oplossing op de spelcomputer. Ook kunnen ze beter multitasken en meerdere kleine opdrachten tegelijkertijd uitvoeren. Ook allemaal heel nuttige toepassingen, maar niet bepaald heel nuttig in een First Person Shooter.

Spelcomputers

De Nintendo DS, de PS3, de PS4, de Wii spelcomputer, de Xbox of de game computer: in principe doen ze allemaal hetzelfde. Ze bieden ons vermaak op een manier die bij ons past. Bij het kopen van een spelcomputer is dit een belangrijk punt om in de gaten te houden. Gamen zorgt ervoor dat wij als mannen even een andere wereld binnen kunnen stappen om onze actievaardigheden te oefenen. Iets dat je op kantoor natuurlijk niet zo goed kunt.

Uitdaging zoeken buiten de spelcomputer

Tegelijkertijd ligt daarin ook een uitdaging. Hoe leuk het ook is, het is soms belangrijk om deze dingen ook af en toe eens op te zoeken in het normale leven buiten de game computer. Bijvoorbeeld door een intensieve sport te beoefenen en door jezelf ook fysiek uit te dagen. Op deze manier is gamen op de spelcomputer een waardevolle aanvulling en loop je ook veel minder risico om in de grote val te trappen waar vooral jongere mannen nog wel eens in willen vallen: die van de gameverslaving.

Het ene verkiezen boven het andere

Op het moment dat de kloof tussen het echte leven en het digitale leven van de spelcomputer te groot wordt, loop je het risico dat je één van de twee gaat verkiezen boven de andere. Heb je in het normale leven het idee dat je wordt geleefd en mis je daar ieder gevoel van controle over je eigen hebben en houden? Pas dan zeker een beetje op met de spelcomputer. Gamen op de spelcomputer is leuk, kan aanvullend zijn en is zeker niet verkeerd. Maar het avontuur opzoeken in de echte wereld is vele malen spannender en biedt een veel grotere beloning.

Leave a Response