Films & Series

Waarom Mr Robot dé serie is van 2017

David1612 views

We kennen allemaal Homeland, Narcos, Game of Thrones en House of Cards. Zonder twijfel absolute topseries, maar volgens ons ontbreekt er één naam in dit rijtje all-stars: Mr Robot. Mr Robot is een serie die in 2017 haar derde seizoen krijgt en door de critici gezien wordt als één van de allerbeste series van dit moment. Toch is Mr Robot lang niet zo bekend als de eerder genoemde namen.

Zonde!

Daarom doen wij hier een ode aan wat ons betreft dé serie van 2017: Mr Robot.

Mr Robot? Klinkt gek.

Mr Robot draait om Elliot Alderson, een in zichzelf gekeerde hacker met een sociale fobie, een identiteitsstoornis en constante depressie. Om mensen te leren kennen praat hij niet met ze, hij hackt ze. Op deze manier komt hij van alles te weten over de personen in zijn omgeving. Hij heeft maar een paar vrienden waar hij echt mee praat.

Als cyber security-expert werkt hij bij een beveiligingsbedrijf dat onder meer het reusachtige E corp moet beschermen. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar alles wijst erop dat dit E corp een fictieve versie van Google is. Op een dag wordt hij benaderd door een hackersgroep, fsociety. Fsociety lijkt hierbij een fictieve versie van hackersgroep Anonymous te zijn.

Met fsociety wordt besloten dat het grote E corp onderuit gehaald moet worden, omdat het zich schuldig maakt aan allerlei misstanden die in de doofpot worden gestopt. De grote leider hierbij is Mr Robot, een mysterieuze man vol idealisme en woede. Wat volgt is een verhaal vol twists, samenzweringen en spannende momenten.

Het Mr Robot reuzenrad, dat veel voorkomt in de serie. Op de voorgrond het masker dat de hackers gebruiken voor aankondigingen. Het lijkt verdacht veel op het masker dat Anonymous-leden gebruiken.

Mr Robot: doordacht tot de max

Mr Robot is in eerste instantie net wat lastiger om in te komen dan een serie als Prison Break of Game of Thrones. Dat wil niet zeggen dat het niet leuk is. Sterker nog, de serie zit ontzettend sterk in elkaar. Niets in de serie gebeurt zonder reden. Kijk je na het eerste seizoen nog eens de eerste aflevering terug, dan kan je zelfs al de hele clou van het seizoen vinden.

Zonder de rest van het seizoen gekeken te hebben is het echter onmogelijk om dit te herkennen. Dat maakt Mr Robot dan ook zo bijzonder: iedere shot, iedere zin die wordt uitgesproken en iedere gebeurtenis van aflevering 1 tot 10 is vooraf over nagedacht.

Zodra je dit doorkrijgt zit je aan de buis gekluisterd, want iedere scène kan een aanwijzing bevatten voor de plot van het gehele verhaal.

Realisme waar geen enkele andere serie aan kan tippen

Bij een gemiddelde film of serie waar computers worden gebruikt om te hacken of iets aan te sturen, hoor je allerlei overdreven piepjes, toontjes en vliegen de nummers over het beeldscherm. Denk hierbij aan de groene nummerzee van de Matrix, maar eigenlijk aan vrijwel iedere andere serie.

Dat is niet zo bij Mr Robot. Bij Mr Robot staat realisme hoog in het vaandel. Geen onrealistisch gedoe met toontjes, vliegende animaties en computers die superkrachten hebben, maar hacken zoals het echt is. Computerexperts zijn dan ook unaniem dat Mr Robot op dit moment realistischer is dan welke serie dan ook.

Nu denk je misschien: “Ik kan niet hacken, dus wat maakt mij dat uit?”. Toch meer dan je vooraf zou denken. Juist door het realisme word je meer in de serie gezogen en krijg je een uniek inkijkje in hoe het in het echte leven ook gebeurt.

De groene zee van cijfers van de Matrix is inmiddels een symbool voor hacken, maar misschien niet heel realistisch.

Een relatief onbekende cast met enorm talent

Naast dit realisme, is het acteerwerk bijzonder goed. Hoofdrolspeler Rami Malek heeft geen eenvoudige klus gekregen: een computernerd spelen met allerlei psychologische problemen. Toch weet hij deze persoon erg geloofwaardig neer te zetten. Vanwege dit werk is hij dan ook voor zowel het eerste als tweede seizoen genomineerd voor een Golden Globe en won hij voor het tweede seizoen een Emmy.

Gelukkig is het niet slechts één acteur die de hele serie draagt, zoals soms nog wel eens wil gebeuren. Zo werd Christian Slater, die Mr Robot speelt, voor het eerste seizoen bekroond met een Golden Globe en werd hij ook voor het tweede seizoen genomineerd. Ook de ondersteunende cast is over het algemeen sterk en geloofwaardig.

De cast van Mr Robot, met als derde van links hoofdrolspeler Rami Malek, links van hem Carly Chaikin en als tweede van rechts Golden Globe-winnaar Christian Slater.

Een setting met constante spanning en mysterie

Bij een goede serie wordt er altijd strak opgebouwd tot een climax. Dat kan de climax van een aflevering zijn, van een aantal afleveringen of van de seizoen als geheel. Tussendoor zijn er momenten die een soort adempauze vormen.

Een goede serie onderscheidt zich van een topserie door ook deze momenten de aandacht vast te houden. Vooralsnog lukt Mr Robot dit goed. Er hangt een constante onheilspellende sfeer, zonder dat deze vermoeiend wordt.

Toegegeven, de serie is pas twee seizoenen oud. Meer goede series wisten het de eerste seizoenen goed te doen, om na enige tijd toch wat zwakker te worden. Desalniettemin zijn de voortekenen goed. Het tweede seizoen was wat ons betreft beter dan het eerste seizoen, iets dat lang niet iedere bekende serie gelukt is.

Carly Chaikin, de actrice die Darlene speelt in Mr Robot.

Vrouwelijk schoon in een serie over computers?

Kijk, een goede serie of film is altijd leuk om te kijken. Het is alleen nog net wat leuker als er ook een knappe actrice meespeelt waar je een beetje bij kunt wegdromen. Heb je Mr Robot nog niet gezien, dan zou je misschien denken dat het niet ideale genre hiervoor is.

Gelukkig geldt dat niet voor Mr Robot. De cast wordt namelijk ook gedragen door twee actrices die niet bepaald pijn doen aan je ogen: Carly Chaikin en Portia Doubleday. En nee, ze zijn er niet alleen voor de looks. Met name Carly Chaikin, die Darlene van fsociety speelt, acteert structureel erg sterk. Samen met hoofdrolspeler Rami Malek en Christian Slater tilt ze het niveau van Mr Robot naar een bijzonder hoog niveau.

Mr Robot: waar wacht je nog op?

Ben je nog steeds niet overtuigd, dan moet je misschien gewoon even beginnen met kijken. Seizoen 1 en 2 zijn inmiddels volledig vertoond. Dat betekent dat je ongeveer 15 uur kunt opsluiten voor een Mr Robot-marathon. Seizoen 3 is inmiddels aangekondigd, hoewel de precieze datum van de eerste aflevering nog onduidelijk is. Afgaande op de volgende seizoen komt deze in juni of juli op televisie.

Helaas is Mr Robot niet op Netflix op HBO in Nederland, maar misschien is dit ook niet de bedoeling voor een hackerserie.

Mr Robot op IMDB.com: 8,7

Mr Robot op Rotten Tomatoes: 98%

 

Foto’s reuzenrad, cast en Carly Chaikin afkomstig van Shutterstock.

 

Leave a Response