Eten & DrinkenSport

Waarom sporten en noten een uitstekende combinatie zijn

Dion1614 views
Noten geven je een beter uithoudingsvermogen en stimuleren de aanmaak van spierweefsel.

Dat we moeten sporten om gezond te blijven, worden we ons steeds meer bewust van. Daarom schieten de sportscholen nog steeds als onkruid uit de grond en kom je overal waar je gaat hardlopers tegen. Maar gezond leven gaat verder dan bewegen. Bewust zijn wat je inneemt is ook belangrijke factor. We worden dan ook om de oren gegooid met superfoods waar we voorheen niet zo bekend mee waren. Maar onder het voedsel dat we wel al kenden blijken ook een aantal buitengewoon nuttige en gezonde opties te zitten. Als je veel sport, is het echter wel belangrijk dat die voeding je ook voldoende brandstof geeft om even helemaal los te gaan. Noten, zoals walnoten en amandelen, kunnen je die brandstof voor het sporten geven. Wij vertellen je waarom.

Niet de gebrande noten

Noten, die eet je toch als snack ’s avonds op de bank? Jawel, maar deze zijn dan ook bereid als snack: gebrand en vaak met veel zout. Als brandstof voor het sporten zijn juist ongebrande noten goed. Deze zitten nog vol vitaminen, mineralen en eiwitten. Wanneer een noot gebrand wordt, verliest hij helaas zijn voedingsstoffen ten dele. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat noten het goede cholesterol verhogen en het slechte cholesterol verlagen. Ze geven je dus een gezonde balans.

Eet niet teveel walnoten, want ze bevatten veel calorieën.

Rijk aan eiwitten en vitamine E

Bij krachttraining heeft je lichaam behoefte aan extra vitamine E. Deze kun je halen amandelen, die ook rijk zijn aan eiwitten. De vitamine E helpt met het aanmaken van rode bloedcellen en, minstens even belangrijk natuurlijk, spierweefsel. Hoe meer spierweefsel jij hebt in je lichaam, hoe meer calorieën jouw lichaam kan verbranden. Bij duursporten geven noten je meer uithoudingsvermogen, waardoor je langer kunt blijven sporten.

Eet ze op het juiste moment

Dat wil niet zeggen dat je per se direct voor het sporten een handje noten naar binnen moet werken. Integendeel: omdat er veel vezels en omega-3 vetten in noten zitten, die door het lichaam langzaam verteerd worden, wordt je prestatievermogen op dat moment juist verminderd. Je hebt juist voordeel bij het eten van noten wanneer je dit inbouwt in je dieet en een aantal uren voor het sport, en kort na het sporten wat noten eet. Want na het sporten geven moet je juist iets eten zodat je lichaam zich sneller kan herstellen. De cellen in je lichaam staan tot twee uur nadat je gesport hebt open voor voedingsstoffen. Eet je dan noten, dan helpen de eiwitten bij het herstellen van de spieren. Walnoten, amandelen en cashewnoten zijn goede opties.

Vetten die je hongergevoel stillen

Misschien word je niet direct blij van de notie dat er vetten in noten zitten, want je wil juist geen vet aan je lichaam krijgen. De vetten die in noten zitten zijn echter meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze regelen je bloedsuikerspiegel terwijl jij sport. Hierdoor wordt je hongergevoel gestild, wat als het goed ertoe leidt dat je niet de behoefte voelt om ongezonde, suikerrijke snacks tot je te nemen. Wat deze zogenaamde omega-3 vetten ook doen, is de ontstekingsgevoeligheid die in jouw lichaam kan optreden tijdens het sporten verminderen.

Walnoten en calorieën

Walnoten worden tot de gezondste notensoorten gerekend omdat ze naast proteïne en omega-3 vetten ook een hoog antioxidantgehalte hebben. Dit zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen agressieve stoffen, genaamd vrije radicalen, die je cellen en weefsels kunnen beschadigen. Dit betekent echter niet je ze onbeperkt moet eten, zeker niet als je sport om af te vallen. Walnoten bevatten namelijk ook veel calorieën, en daar kun je van aankomen. Ze zijn hartstikke goed voor je, zeker wanneer je een actieve levensstijl hebt, maar eet ze met mate.

Leave a Response