Reizen

Waarom je deze zomer naar de Baltische staten moet gaan

David2945 views

We kennen allemaal Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië, of Griekenland en Turkije. Wil je iets anders dan zon-zee-strand, dan komt het Verenigd Koninkrijk of Oostenrijk vaak voorbij. Wij zouden graag nog drie landen willen voorstellen die eigenlijk ook heel leuk zijn voor een vakantie: de Baltische staten.

De Baltische staten, in het noordoosten van Europa, worden gevormd door Estland, Letland en Litouwen en bieden natuur, cultuur en ook nog eens een goedkope vakantie, perfect dus! Bijkomend voordeel: de vrouwen zijn er ook nog eens prachtig.

Estland, Letland en Litouwen, is dat niet heel arm?

Veel mensen denken bij het horen van Estland, Letland en Litouwen nog wel eens aan typisch Oost-Europese landen die grijs en arm zijn. Hoewel je dat grijze best kunt vinden in de landen, ligt het deel van arme landen behoorlijk genuanceerd. Binnen de Europese Unie behoren de drie landen tot de economisch gezien snelst groeiende landen, wat ook in de landen zelf merkbaar is.

De Baltische staten zijn het beste te omschrijven als een mix tussen het stereotype Oost-Europa, Rusland en Scandinavië.

Vergeet arme kromme vrouwtjes, krotten en criminaliteit en denk aan prachtige jonge mensen, smartphones, goed-onderhouden steden en een actief nachtleven. Om te illustreren hoe (digitaal) ontwikkeld de landen zijn: één van de snelste internetverbindingen ter wereld vind je in Litouwen en Skype is van Estse makelij.

Hoewel de landen in het Westen van Europa nog niet bijzonder populair zijn onder toeristen, ligt dat al een tijdje anders bij landen die wat meer in de buurt liggen.

Onder meer Poolse, Russische, Finse en Zweedse toeristen weten de landen goed te vinden, wat ook de ontwikkeling van de landen goed doet.

Het beste van ieder land

De Baltische staten zijn het beste te omschrijven als een mix tussen het stereotype Oost-Europa, Rusland en Scandinavië. Samen is dit verworden tot een cocktail met een geheel eigen identiteit. Om je op weg te helpen met een eventuele vakantie naar de Baltische staten, helpen we je per land op weg.

Het oude centrum van Tallinn, Estland.

Estland: vreemde vogel tussen de rest

Estland is binnen de Baltische staten een vreemd eend in de bijt. De Estse taal is verwant aan het Fins en Hongaars, en dus niet aan Lets en Litouws, die een stuk dichter bij elkaar liggen. Ook is het van de drie landen het meest verbonden met Scandinavië en Noord-Europa als geheel.

De hoofdstad van Estland is Tallinn, een prachtig Middeleeuws stadje waar je uren in kunt ronddwalen. Ondanks het feit dat Estland door de jaren heen door diverse buitenlandse machten is ingenomen, is het oude centrum ontzettend goed bewaard gebleven. Zo goed, dat het één van de bestbewaarde oude stadscentra ter wereld is en al sinds 1997 UNESCO Werelderfgoed.

Tallinn is lieflijk, maar toch ook levendig. Hou je van een feestje, dan zit je goed in Tallinn. De meeste uitgaansgelegenheden zijn van buiten niet enorm duidelijk te herkennen, maar geloof ons, er is een hoop. Een aanrader is om op een brakke dag soep te eten in het oude raadhuis (Raekoja plats) midden op het centrale plein van de oude stad. Het is de beste soep die je ooit gaat eten, promise!

Het centrale plein van Tallinn, met rechts het oude raadhuis, waar de beste soep ter wereld gegeten kan worden.

Buiten Tallinn kun je in ongeveer twee uur naar het prachtige Lahemaa National Park rijden, dat gekenmerkt wordt door grote open bossen, meren en diverse wilde dieren. Het is één van de grootste nationale parken van Europa. In het westen van het land, op minder dan een uurtje van Tallinn, vind je de oude Rummu mijn en gevangenis. Met name de gevangenis is een echte eye-catcher, omdat deze ruïne deels onderwater staat en zich bevindt in een prachtig natuurgebied.

Letland

Letland is één van de dunstbevolkte landen van Europa en, evenals de andere twee Baltische staten, rijk aan natuur en fauna. De hoofdstad van Letland is Riga, dat misschien ook wel de meest bekende stad is van de drie landen.

Het is met ruim 700.000 inwoners bovendien de grootste stad van de Baltische staten en voelt dan ook het meeste aan als een wereldstad. Mede hierdoor voelt Riga ook net wat rauwer aan dan het kleinere Tallinn.

Hoewel ook Riga een prachtig oud centrum heeft, is het hier iets grootser en breder opgezet. Dit oude centrum van Riga is, net als dat van Tallinn, UNESCO Werelderfgied.

Ook hier kun je heerlijk rondlopen, waarbij met name het art-deco district richting het oosten een aanrader is. Riga is verder thuis aan de grootste overdekte markt, een actief nachtleven en meerdere interessante Russische markten, waar je net wat anders kunt vinden dan op een gemiddelde Nederlandse vlooienmarkt. Wat te denken van verloren paspoorten, gasmaskers, oud propagandamateriaal en kogelhulzen uit de Sovjet-tijd of zelfs de Tweede Wereldoorlog?

Ook Riga huist een prachtig oud centrum, dat goed bewaard is.

Buiten Riga is met name Kaap Kolka een populaire toeristenattractie. Deze kaap is rijk aan mooie bossen en biedt prachtig uitzicht over de zee. Bijzonder is dat de Baltische Zee hier de Oostzee ontmoet, waardoor je vaak bijzondere stromingen en golven ziet. De Kaap is ook erg populair onder vogelspotters.

Litouwen

Het meest zuidelijke land van de Baltische staten is Litouwen. Hoewel Litouwen voor velen misschien bekend zal zijn als de thuis van Hannibal Lecter en Polly, dat irritante meisje uit The Kids from Room 402, zijn de Litouwers eigen best heel aardig.

De hoofdstad, Vilnius, is meer vergelijkbaar met Tallinn dan Riga: het is vrij klein, oud, maar ook gezellig. Net als Tallinn en Riga, is ook het oude centrum van Vilnius al lange tijd UNESCO Werelderfgoed. Het meest indrukwekkende van Vilnius is het Kathedraalplein. Op dit enorme plein vind je een grote beltoren en kathedraal.

Het Kathedraalplein van Vilnius.

De beltoren is met 52 meter maar ongeveer de helft zo groot als bijvoorbeeld de Utrechtse Domtoren, maar toch erg indrukwekkend. De spierwitte toren luidt ieder uur zijn bellen, waarvan een groot deel overigens in de Middeleeuwen in Nederland geproduceerd is. De kathedraal ernaast is nog een stuk indrukwekkender. Het gebouw is vrijwel even hoog als de toren, wat bijzonder is omdat het gebouw ook erg breed is. Qua formaat is het enigszins vergelijkbaar met het Pantheon in Rome.

Buiten Vilnius is het Trakai kasteel in het noord een aanrader. Dit ongeveer 700-jaar oude kasteel bevindt zich op een eiland en is, het lijkt wel een traditie te zijn in de regio, extreem goed bewaard gebleven. Terwijl het kasteel en eiland van buitenaf erg fotogeniek is, kun je er ook heerlijk in ronddwalen.

Het prachtige Trakai kasteel, gelegen op een eiland in een natuurgebied.

 

Foto’s Kathedraalplein Vilnius en Trakai kasteel van Shutterstock.

Leave a Response