Automotive

Waarom zou je een auto importeren?

Dion1344 views

Een auto importeren, dat is toch een hoop gedoe? Natuurlijk probeert men in Nederland het importeren van auto’s onaantrekkelijk te laten lijken. Toch worden er de laatste jaren steeds meer auto’s geïmporteerd naar Nederland, in het bijzonder vanuit Duitsland. Hoe komt het dat het toch weer interessant is om een auto te importeren?

Alternatieven zoeken

Geld is natuurlijk de voornaamste drijfveer in de keuze voor het importeren van auto’s. Als het financieel niet interessant was, deed niemand het. Het feit dat een auto importeren alleen maar meer gebeurt de afgelopen tijd, geeft aan dat Nederlanders een alternatief zoeken voor de hoge prijzen die ze hier kwijt zijn aan zowel nieuwe als gebruikte auto’s.

Groter aanbod, meer concurrentie

Nederland is natuurlijk maar een klein land, zeker in vergelijking met een land als Duitsland. Dat betekent dan ook dat de markt in Duitsland veel groter is. Het gevolg daarvan is meer concurrentie, wat doorgaans zorgt voor scherpere prijzen. Ook heb jij als consument veel meer te kiezen, omdat het aanbod door de grotere markt veel ruimer is. Dat betekent dat je ruime opties hebt om te overwegen, waar je bij specifieke wensen in Nederland vaak weinig te vergelijken hebt.

BTW lager in Duitsland

Nemen we Duitsland nogmaals als voorbeeld, dan is een belangrijk verschil dat de BTW daar lager ligt. In Nederland is het 21 procent, in Duitsland betaal 19 procent BTW op een auto. Het is niet zo dat je bij het invoeren van een auto opnieuw BTW betaalt, maar dan aan de Nederlandse staat. Daarom is dit al één van de punten waarop je geld kunt besparen. Hoeveel het scheelt hangt natuurlijk af van de aankoopprijs van de auto.

Hoge belasting in Nederland

In Nederland hebben we te stellen met een flinke belasting op auto’s: de BPM. Deze stijgt alleen maar, elektrische auto’s uitgezonderd. Deze belasting ligt elders een stuk lager. Wanneer je in Duitsland een jonge occasion koopt, kun je al snel zo’n 30 tot 40 procent besparen op belasting. Dat gaat dus om duizenden euro’s. Tel daarbij op dat de vraagprijs vaak ook nog lager ligt dan in Nederland.

Europese garantie

Het is niet meer zo dat je geen aanspraak kunt maken op de fabrieksgarantie van een auto als je hem uitvoert uit het land waar je hem koopt. Er is een Europees garantiesysteem, wat betekent dat je ook in Nederland je garantie kunt claimen voor een auto die je in een ander Europees land aangeschaft hebt. Je hoeft dus niet de grens over voor een reparatie binnen de fabrieksgarantie.

Kosten voor invoeren auto

Natuurlijk komt er wel het een en ander kijken bij het importeren van een auto. Dit zijn dan ook de instrumenten die gebruikt worden om het oninteressant te laten lijken. Uiteraard moet de auto daadwerkelijk vervoerd worden naar Nederland, waar hoe dan ook transportkosten bij komen kijken. Dit kun je zelf doen of laten doen. Dan krijg je te maken met de douane, waar je een rest-BPM moet afrekenen. Deze verschilt per auto en kun je online berekenen met een BPM calculator. Dan moet je nog langs bij het RDW, waar Nederlandse auto’s geregistreerd moeten staan. Hier betaal je leges ter hoogte van 107,20 euro, waarmee ook de tenaamstelling geregeld is, plus zo’n 39,50 euro voor de productie van Nederlandse kentekenplaten.

Hoe pak je het aan?

Heb jij een auto op het oog in Duitsland of elders in Europa die je graag zou willen aanschaffen en importeren? Dan wil je natuurlijk ten eerste dat hij een goede keuring ondergaan heeft, zodat je zeker weet dat je een degelijke auto aanschaft. Daarna kun je ervoor kiezen om zelf het papierwerk aan te gaan en de auto te gaan ophalen, maar je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om alles voor je te regelen. Een bedrijf als Auto Import Trading biedt pakketten aan die je helpen om het proces aanzienlijk makkelijker te maken voor jezelf. Zij zijn in staat zelf de auto te keuren en naar Nederland te brengen, en kunnen ervoor zorgen dat de auto binnen drie werkdagen rijklaar voor jouw duur staat. Ook bieden ze de mogelijkheid om je oude auto bij hen in te ruilen. Voor een meerprijs kun je ook hulp met het onderhandelen over de prijs en het aankopen krijgen.

Leave a Response