Een wake up light, de oplossing voor het opstaan
Wat is een wake up light
Een wake up light of lichtwekker maakt je geleidelijk wakker doormiddel van licht. Een traditionele wekker rukt je wakker door harde geluiden of trillen. Je tast in het donker en voor je eenmaal lekker wakker en opgestart bent, ben je een uur verder. Een wake up light is eigenlijk een zonsopgang in je kamer. Langzaam begint hij te schijnen steeds feller en feller tot dat op het moment dat je wakker moet zijn de zon vol schijnt. Meestal hebben wake up lights ook een zonsondergang functie.
Een wake up light is een steeds populairdere gadget in de slaapkamer. Het zorgt ervoor dat je makkelijker wakker wordt. Ook zijn er lichtwekkers met een functie om in slaap te vallen. In dit artikel lees je hoe de wekker werkt en waarom het zo prettig wakker worden is.
Waarom werkt een lichtwekker
Je kent het gevoel vast wel. Lekker op vakantie, even geen verplichting, geen wekkers. Je gaat slapen wanneer je moe bent. In de ochtend word je heerlijk wakker als de zon opkomt. De mensen is van nature gewend om moe te worden als de zon ondergaat en wakker te worden als hij opkomt. Het wake up light zorgt ervoor dat het geleidelijk steeds lichter in je kamer wordt. Tot dat op het punt wanneer je eruit moet het licht het felst is. Als het goed is heb je dan geen muziek of alarm nodig om te ontwaken. In de avond heeft het apparaat ook een functie. Het is mogelijk om gedurende een periode het steeds donkerder in de kamer te laten worden. Het lichaam maakt namelijk melatonine aan wanneer het donker wordt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in slaapstand gaat. Melatonine laat dat de lichaamstemperatuur zakken en zo wordt het signaal afgegeven om in ruststand te gaan. Dit simuleert de steeds donkerder wordende wekker dus. Hoe meer het licht afneemt hoe moeier je wordt. Zo helpt het apparaat om in slaap te komen op het gewenste tijdstip. De voordelen van een wake up light zijn dus dat je lichaam natuurlijk in slaap valt en natuurlijk wakker wordt. Ook heeft het licht effect op de cyclus waarin je wakker wordt. Daarom in het volgende stukje een beetje uitleg over slaapcycli.
Slaapcycli in een nacht
Elke nacht maken we meerdere slaapcycli door. Er zijn vier fasen van slaap: de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en remslaap. In totaal duurt een cyclus gemiddeld 90 tot 120 minuten. De eerste fase duurt slechts enkele minuten. Het is de tijd waarin je wegdommelt. In de tweede fase ben je niet helemaal weg. De lichte slaap duurt ongeveer driekwartier. Deze slaap is ook wat mensen een powernap noemen. Je wordt gemakkelijk wakker en eigenlijk heb je niet echt het gevoel dat je weg bent geweest. Vervolgens kom je na een korte overgangsfase in je diepe slaap. Dit duurt ongeveer 15 minuten. In deze tijd gaan je lichaam en je hersenen in herstelmodes voor de volgende dag. Als je midden in je diepe slaap gewekt wordt, snap je er even niks meer van. Je lichaam en hersenen zijn nog niet klaar met herstellen. Dit is het bekende gedesoriënteerd wakker worden. In de laatste fase kom je in je remslaap. Dit is de tijd waarin je droomt. Het duurt ongeveer 20 minuten. Je hersenen zijn in deze fase enorm actief. Het is het emotionele herstel van het lichaam. Vervolgens word je kort wakker. Meestal te kort om te herinneren. Dit is een volledige slaapcyclus. Hiervan beleef je er gemiddeld vijf per nacht. Een wake up light helpt je om wakker te worden aan het einde van een cyclus. In je diepe slaap zal het licht je niet wekken. Als je aan het einde van een cyclus zit en het is al licht in de slaapkamer, dan ontwaak je.
Een goede wake up light
Voor de beste wake up lights kan je zoeken bij de bekende merken. Philips staat er bijvoorbeeld om bekend kwalitatief uitstekende wekkers te leveren. Er zijn lichtwekkers in verschillende prijscategorieën. De duurdere beschikken over extra functies, zoals bijvoorbeeld: eigen muziek afspelen, veel keuze uit geluiden, app om te bedienen. Lees vooral even de recensies door en bedenk wat jouw budget is.
Conclusie
Een wake up light kan het proces van opstaan en in slaap vallen serieus vergemakkelijken. Aangezien je slaap essentieel is om gezond door het leven te gaan, mag je hier best geld aan uitgeven. Wakker worden zonder hartverzakking van de wekker. Dat wil iedereen toch! Lees in het volgende artikel wat je het beste kan eten voor het slapen gaan. Er zijn namelijk snacks die vlak voor het slapen je nachtrust verstoren en die het juist verbeteren.