AutomotiveLifestyle

Wanneer kan ik mijn zomerbanden monteren?

Redactie MannenNieuws1050 views
wanneer zomerbanden monteren

Het is tijd om de auto klaar te maken voor de zomer! De bandenwisselweken vinden meestal plaats in april. Dan is het een topdrukte bij specialisten. Maar je kunt de zomerbanden ook zelf verwisselen. Controleer dan ook meteen de bandenspanning! Ook is het bij het monteren van de banden van belang om deze te balanceren en uit te lijnen. Laat je de zomerbanden monteren? Doe dit niet meteen bij een paar warmere dagen (boven 7 graden). Hou liever rekening met een stabielere weersverwachting om de banden te vervangen.

Tijd om de zomerbanden te wisselen

Eerder noemden we de grens van 7 graden om de overstap te maken naar zomerbanden. Het grootste verschil tussen winter- en zomerbanden ligt namelijk in de samenstelling van het rubber. Gebruik je zomerbanden bij temperaturen onder de 7 graden? Dan worden deze banden sneller hard waardoor je slijtage bevordert. Vaak zie je rond april dat de temperaturen voor een langere periode boven de 7 graden uitkomen. Vandaar dat deze maand meestal wordt aangehouden om de zomerbanden te monteren. Controleer ook meteen of de autoverzekering nog steeds bij jou en je auto(leeftijd) past. Dit kan je gemakkelijk doen door je autoverzekering te vergelijken bij Centraal Beheer.

Zelf zomerbanden monteren

Ben je handig genoeg om de zomerbanden zelf te monteren? Dan bespaar je op de kosten voor het verwisselen door een monteur. Ideaal! Het enige wat je echt nodig hebt is een krik en dop- of kruissleutel. Zorg ervoor dat de banden goed zijn uitgelijnd. Dat voorkomt onregelmatige slijtage en extra brandstofverbruik.

Zomerbanden laten monteren

Niet iedereen is even praktisch ingesteld. Daarom is het laten monteren van zomerbanden een klus die veel mensen graag uitbesteden. Je weet dan zeker dat je banden op de juiste manier gemonteerd zijn. Bovendien loopt de specialist ook wat extra punten na zodat je veilig met de auto de weg op kunt in de zomer. Een geruststellende gedachte! Informeer bij je garage of dealer naar korting voor vaste klanten voor wissel of opslag. Dat kan je een mooi bedrag schelen!

Bandenspanning controleren

Niet alleen het verwisselen van de banden is een aanrader om op tijd te doen. Ook de bandenspanning moet regelmatig worden gecontroleerd. Dit voorkomt extra slijtage en verhoogt de levensduur van de band. Bovendien verbruik je minder brandstof, doordat de juiste bandenspanning zorgt voor de geschikte rolweerstand. Wist je dat je de bandenspanning moet controleren wanneer de banden koud zijn? De spanning stijgt namelijk als de banden warmer zijn, daarom is de meting het nauwkeurigst bij koude banden (als je niet meer dan 3 kilometer hebt gereden, dan zijn de banden nog koud genoeg).

Ga veilig de weg op en zorg dat je auto klaar is voor de zomer. Dan kan je deze toffe sportieve vakantiebestemmingen bewonderen tijdens jouw zomervakantie.  Heerlijke ontspanning door inspanning, natuurlijk na het checken van de bandenspanning!

Leave a Response