Uncategorized

Wanneer haal je voordelen uit een warmtepomp

Tom van Pinxteren498 views
Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp in huis biedt veel voordelen. Gas is tegenwoordig bijna niet meer te betalen en ook om klimaatredenen is het een goede overweging. Echter, wil je met een warmtepomp echt voordeel behalen, dan moet je huis aan bepaalde voorwaarden voldoen. In dit artikel worden ze besproken.

Wat is een warmtepomp?

Om te beginnen een korte uitleg van wat een warmtepomp is. Het is een apparaat wat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt. Dit doet de pomp doormiddel van stroom. Het is een soort omgekeerde koelkast. De warmte wordt van buiten naar binnen gehaald. Er zijn twee volledige elektrische warmtepompen op de markt en hybride pompen. De laatstgenoemde werkt samen met de cv-ketel als het heel erg koud wordt. Verder verschilt de werking van de pomp. Je hebt een lucht/water-warmtepomp: deze haalt warmte uit de buitenlucht via een buiten-unit. Dit wordt via een binnen-unit doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Hybridepompen werken vaak met dit systeem. Verder is er de water/water warmtepomp: Deze haalt warmte uit het grondwater. Er worden twee putten geboord. Uit de eerste put wordt warmwater omhoog gepompt en de tweede put is om afgekoeld water af te voeren. Zomers werkt het omgekeerd om de woning te koelen. De warmtebalans in de bron wordt dan hersteld. Dit is een dure variant waar ook een vergunning voor nodig is. Daarom wordt het meestal alleen gebruikt bij bedrijfspanden of een groep woningen. Er bestaat ook een bodem/water-warmtepomp: Deze pomp haalt warmte uit buizen met vloeistof in de grond. Het is een dure techniek, maar het geeft wel het beste rendement. Tot slot bestaat er een lucht/lucht-warmtepomp: Deze pompen werken op ventilatielucht. Het is dus alleen geschikt voor woningen met mechanische ventilatie. 

Een goed geïsoleerd huis voor de voordelen van een warmtepomp

Om een warmtepomp optimaal te laten functioneren, heb je een goed geïsoleerd huis nodig. Het apparaat moet anders namelijk harder werken om de kamers op temperatuur te krijgen. Hierdoor verliest het zijn rendement. Over het algemeen zijn huizen gebouwd na 1991 goed geïsoleerd. Een oudere woning moet dus eigenlijk opnieuw geïsoleerd worden. Dus het glas, het dak, de vloer, de muren, allemaal moet eraan gewerkt worden. Een RC-waarde van minimaal 2,5 is vereist. Isolatiemateriaal is momenteel behoorlijk duur. Het is dus verstandig om te kijken of dit wel een je budget past. De voordelen van de warmtepomp moeten wel opwegen tegen de nadelen van het moeten investeren.

Het verwarmingssysteem voor het meeste rendement van de warmtepomp

Een warmtepomp werkt het beste bij bepaalde verwarmingssystemen. Verschillende soorten zijn: radiatoren, convectoren, vloerverwarming en luchtverwarming. In principe is een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming het beste voor een goed rendement. Het is ook mogelijk om dit in combinatie met radiatoren te doen voor de hybridepompen. Luchtverwarming is ook goed mogelijk, maar de kosten zijn erg hoog en het rendement is lager. Zorg dus dat je vloerverwarming in huis hebt voor je aan een warmtepomp begint. 

De Cv-ketel in combinatie met de warmtepomp

Als je kiest voor een hybridepomp is de Cv-ketel ook van belang. Deze mag niet te oud zijn. Anders is het niet goed mogelijk om de twee te laten samenwerken. Bij twijfels over je Cv-ketel is het verstandig om een specialist te vragen voor een check.

Zonnepanelen ondersteunen de warmtepomp

Een warmtepomp is natuurlijk een goede investering voor een duurzaam huis. Daarnaast is één van de voordelen van een warmtepomp dat het kosten bespaart. Je bent namelijk minder of geen geld meer kwijt aan gas. Echter voor een hoog rendement is het verstandig om ook te investeren in zonnepanelen. Het is dan mogelijk om je huis te laten draaien op zelfopgewekte stroom. Geen kosten meer dus. Het kan wel zonder zonnepanelen, maar ook elektriciteit kost geld. 

De kosten

De kosten van een warmtepomp verschilt per soort. Een hybride warmtepomp ligt rond de 4000 en 6000 euro inclusief installatie. Een volledige elektrische pomp kost tussen de 10.000 en 25.000 euro. Het is dus een flinke investering. Helemaal als er ook nog geïsoleerd moet worden, zonnepanelen geplaatst moeten worden en er vloerverwarming moet komen. Al met al kan het dus een enorme investering worden voor je voordelen ondervindt van een warmtepomp.

De voordelen van een warmtepomp zijn zowel financieel als voor de planeet erg groot. Echter zijn de bovengenoemde punten wel van belang voordat je het apparaat besteld. Niet elk huis is geschikt voor een bepaalde pomp. Toch is de warmtepomp wel de toekomst. Je kan dus beter alvast geld opzij gaan zetten voor een flinke investering. Het is ook een optie om op een andere manier duurzamer te leven. Lees de tips in in het volgende artikel.

Leave a Response