Wat is de juiste motorhelm voor jou?
Heb jij net je eerste motor aangeschaft of ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm? Dan is het goed om te weten dat er verschillende typen motorhelmen bestaan met elk zijn eigen eigenschappen. Welke jij nodig hebt is afhankelijk van wanneer je rijdt en hoe hard je doorgaans rijdt. We hebben de belangrijkste drie soorten motorhelmen voor de ‘gewone’ motorrijder op een rijtje gezet met een beschrijving van hun belangrijkste kenmerken.
Jethelm
Een jethelm is een open helm zonder vaste kinbescherming. De meeste jethelmen zijn voorzien van een vizier, maar dat geldt niet voor alle modellen. Sommige vizieren beschermen het hele gezicht, maar een vizier dat enkel de ogen beschermt is ook mogelijk. Sommige jethelmen vallen tot net over de oren en bieden daarom minder bescherming voor de zijkant van je hoofd, bij andere jethelmen loopt de helmschaal aan de zijkant door tot op de kaaklijn. Het eerste type ziet er wel wat vlotter uit. Van jethelmen is bekend dat ze bij hogere snelheden wat omhoogkomen. Er bestaan ook jethelmen met een retrolook en design jethelmen. Een jethelm brengt als voordelen met zich mee dat hij goed zicht rondom biedt en je het er in de zomer niet zo warm in krijgt. Het nadeel is dat je hoofd minder beschermd wordt, het koud kan zijn in de winter en je meer geluid te verwerken krijgt bij hogere snelheden.
Integraalhelm
Een integraalhelm is een gesloten helm met een vizier en vast kingedeelte. De schaal bestaat uit één gedeelte, waardoor dit type helm de meeste bescherming biedt bij aanrijdingen en valpartijen. Veel integraalhelmen hebben uitgebreide ventilatie, een uitneembare binnenvoering en een ingebouwd zonnevizier. Afhankelijk van onder andere het materiaal en de afwerking kan de prijs van een integraalhelm oplopen van een paar tientjes tot in de duizenden euro’s. Sportieve integraalhelmen worden vaak aanvullend voorzien van aerodynamische sleuven en spoilers die helpen om het hoofd ook op hogere snelheden stabiel op de plaats te houden. Een integraalhelm leent zich prima voor het inbouwen van een Bluetooth communicatiesysteem. Verdere voordelen van integraalhelmen zijn dat ze aerodynamisch zijn, je het er in de winter minder koud in krijgt en het relatief stil blijft in de helm. Het zichtveld is wel wat beperkter ten opzichte van een jethelm en in de zomer kan de temperatuur oplopen in de helm. Een voorbeeld van een goede integraalhelm is de ROOF boxer V8.
Systeemhelm
Een systeemhelm is in feite een helm die kan dienen als zowel een jethelm als een integraalhelm. Er zit een kinstuk in dat je met één handbeweging open en dicht kunt zetten. Dit type helm is zeer geschikt voor motorrijders die veel van snelheid wisselen. Ook een systeemhelm leent zicht goed voor een Bluetooth communicatiesysteem. Let er wel op dat de systeemhelm een zogenaamde ‘dubbele homologatie’ heeft, waarmee hij goedgekeurd is om zowel als open en als gesloten helm te gebruiken. Is deze goedkeuring er niet, dan mag je niet met het kinstuk opengeklapt rijden. Bij een helm waarbij het kinstuk omhoog geklapt wordt vang je meer wind, wat onprettig is bij hogere snelheden. Een systeemhelm is relatief zwaar en minder stil dan een integraalhelm.
Naast deze typen bestaan er ook nog speciale crosshelmen voor de sportieve motorrijder. Maar wat voor helm wordt jouw nieuwe motorhelm?