Automotive

Wat kost een Nederlandse taxi gemiddeld in 2019?

Redactie MannenNieuws1 comment1604 views
Wat kost een taxi in Nederland

De overheid doet zijn uiterste best om de concurrentie in de taxibranche op een eerlijke manier te laten verlopen. Dat wordt gedaan door goed in de gaten te houden hoe de verschillende aanbieders hun werk doen. Een krachtig instrument om te zorgen voor eerlijke prijzen is de jaarlijkse lijst met maximum tarieven, die door de overheid wordt vastgesteld. Door dat gecontroleerde prijsbeleid worden niet alleen de taxibedrijven en de chauffeurs beschermd. Ook de reizigers weten zeker dat ze niet teveel betalen voor hun taxirit.

Tarieven van het taxivervoer

De maximum tarieven voor het reguliere taxivervoer worden dus jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld. De tarieven gelden voor een auto (maximaal 4 personen) of een busje (maximaal 8 personen). Ze bestaan uit drie onderdelen: het starttarief, de kilometerprijs en een tijdtarief. De prijs voor een rit is de optelsom van het starttarief, het aantal kilometers maal de kilometerprijs, en de reistijd in minuten vermenigvuldigd met het tijdtarief. Deze methode zorgt voor een eerlijke prijs. Als er sprake is van vertraging, wordt die verdeeld tussen de taxi en de reiziger.

Transparantie

Het tarievenstelsel voor taxiritten lijkt erg ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk nogal mee. Als je niet goed bekend bent in een stad kun je beter niet ingaan op het aanbod van chauffeurs die andere tarieven of berekeningsmethoden hanteren, in elk geval niet als hij daarover gedurende de rit begint. In een taxirit zijn het instaptarief, de afstand en de tijd verwerkt. Als een rit langer duurt doordat je in de file staat betaal je wel meer, maar stilstaan is voor de chauffeur ook nadelig. Dus die zal zijn best doen om een rit zo snel mogelijk af te handelen.

Taxi in Nederland

Prijzen vergelijken

De tarieven die jaarlijks door de overheid worden vastgesteld zijn maximum tarieven. Chauffeurs mogen dus ritten voor een lagere prijs aanbieden. Voorwaarde is wel dat de tarieven duidelijk worden vermeld op een tariefkaart, die op de ramen van de taxi is geplakt. Je moet de kaart zowel buiten als binnen in de auto kunnen lezen. De tariefkaart biedt de mogelijkheid om de ritprijzen van verschillende taxi’s te vergelijken. Een chauffeur mag je ook een vaste prijs aanbieden voor een rit. Dat moet hij doen voordat hij gaat rijden. Ook kosten voor het verlenen van andere diensten, zoals het dragen van koffers, moeten voorafgaand aan de rit worden besproken.

Taxirit in 2019 fors duurder geworden

In de afgelopen jaren zijn de tarieven van taxi’s nauwelijks gestegen. In 2019 zijn de prijzen met bijna 6% omhoog gegaan. De belangrijkste reden van deze forse prijsstijging is de verhoging van de BTW van 6 naar 9 procent. Een taxirit met een personenauto kent nu een maximum starttarief van €3,19 met een kilometerprijs van €2,35 en een tijdtarief van €0,39 per minuut. Een taxibusje heeft een starttarief van €6,49, een kilometerprijs van €2,95 en een tijdtarief van €0,44. Een rit van 7 kilometer van 15 minuten kost met de auto maximaal €25,49. Met een taxibusje kost deze rit maximaal €33,74.

1 Comment

Leave a Response