Uncategorized

Wat kun je aanpassen wanneer je ouders slechter ter been worden?

Dion1031 views

Ouderdom komt met gebreken, zegt men, en dat kan dus ook van toepassing zijn op jouw eigen ouders. Er komt een moment dat vrijuit bewegen zonder moeilijkheden niet meer vanzelfsprekend is. Dat betekent echter niet dat je moeder of vader niet meer thuis kan wonen. Daarbij is het de huidige trend om ouderen zolang mogelijk thuis te laten blijven wonen, en vaak is dat ook wat zelf het liefst willen. Dan is het dus zaak om die woonomgeving zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Gelukkig zijn daar verschillende hulpmiddelen voor beschikbaar.

Traplift

Niets is zo verraderlijk als een trap wanneer je slecht ter been bent. Een val is snel gemaakt, met alle vervelende gevolgen van dien. Daarom is dit een belangrijk punt van aandacht. Bestaan er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je moeder of vader de trap niet meer op hoeft, dan is het een goed idee om daar goed naar te kijken. Kan er op de begane grond een badkamer en een slaapkamer ingericht worden? Dan is dit een gewenste, veilige oplossing. Kan dit niet, dan is het zaak om de trap veiliger te maken. Dit kun je doen door een traplift te laten installeren. Zo kan je vader of moeder zonder angst en moeilijkheden naar boven en beneden komen. Voor advies over een passende traplift kun je terecht bij Triwatrapliften.nl.

Aanpassingen in de badkamer

Of je nu een nieuwe badkamer installeert op de begane grond of het moet doen met een reeds bestaande badkamer, het is belangrijk dat deze veilig ingericht wordt. Dat begint bij de vloer. Een gladde vloer is levensgevaarlijk. Je kunt gebruik maken van anti-slipmatten of stickers voor een stroeve ondergrond tijdens het douchen of baden. Daarnaast kun je de badkamervloer van een anti-slipcoating laten voorzien. Dat is een stroeve laag die je aangebracht wordt over de vloertegels. In plaats daarvan is het ook mogelijk om te vloer te vervangen voor anti-sliptegels. Een douche, en met name een zonder drempel bij de instap, is de veiligste optie. Een bad met een hogere rand maakt het in- en uitstappen erg moeilijk en gevaarlijk. In de douche kun je een klapstoel laten bevestigen zodat er zittend gedoucht kan worden. Zorg ook voor een handvat aan de muur die houvast kan bieden bij het opstaan, gaan zitten en het in- en uitstappen. Zorg ook voor een thermosstaatkraan in de douche, want deze zijn het makkelijkste te bedienen.

Aanpassingen in de keuken

Ook in de keuken kunnen aanpassingen gemaakt worden die het leven makkelijker maken wanneer je ouder wordt. Dat begint al bij goed licht, vooral boven de kookgelegenheid. Overweeg ook wat de handigste plaats is om veelgebruikte spullen neer te zetten. Het is immers fijn als je moeder of vader zo min mogelijk hoeft te bukken, maar ook niet boven de macht hoeft te werken om iets (zwaars) te pakken. Uitschuiflades zijn prettiger dan lage keukenkastjes en zijn geschikt om zwaardere objecten zoals pannen in te zetten. Wellicht is het ook mogelijk om bovenkastjes lager te laten installeren, zodat alles wat daarin staat meer binnen handbereik komt.

Aanpassingen aan het toilet

Hoewel het misschien niet zo voor de hand ligt, kan er ook in het kleinste kamertje van het huis wat gedaan worden om de oude dag beter de ondersteunen. Ouderen kunnen gemakkelijker gaan zitten en weer opstaan van een hoger toilet. Dit kun je realiseren met een verhoogde toiletzitting. Deze zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, waardoor je de ideale hoogte kunt kiezen. Een hogere toiletpot is natuurlijk ook een optie, evenals het hoger plaatsen van een hangend toilet. Kies je liever niet voor één van deze opties, dan kun je ook steunbeugels bevestigen naast het toilet, die houvast bieden bij het gaan zitten en het overeind komen. Er zijn vaste en opklapbare steunbeugels die aan de muur naast bevestigd worden. Maar er zijn ook beugels in combinatie met een verhoogde toiletzitting verkrijgbaar. Deze worden aan de toiletpot zelf bevestigd. Naast de aanpassingen op het toilet zelf, kun je ook iets doen om ervoor te zorgen dat de gang er naartoe in het donker veiliger wordt. Dit doe je bijvoorbeeld door een lichtspoor te maken tussen de slaapkamer een het toilet.

Leave a Response