Wat te doen bij geluidsoverlast van de buren
Herrie in de stiltecoupé van de trein, luidruchtige gasten in de bioscoop of het theater, te harde muziek in het café… het is allemaal erg vervelend, maar niets is vervelender dan geluidsoverlast bij de buren die maakt dat je je thuis niet meer fijn voelt. Ze erop aanspreken is vaak een hoge drempel die niet iedereen over durft, hoewel dit in eerste instantie natuurlijk wel de beste optie is om een conflict te vermijden. Heb je dit al geprobeerd maar heeft het niet geholpen, of durf je het toch echt niet aan, dan kun je je aardig machteloos voelen in je eigen huis. Daarom geven we je aantal tips voor wat je verder nog kunt doen bij geluidsoverlast van de buren.
Wettelijke normen voor geluidsniveau
Geluidsoverlast is helaas ook een stuk perceptie. Tenminste, om te kwalificeren als onwettige overlast moet het geluid boven een bepaald niveau uitkomen. Om daar bewijs voor te verzamelen kun je een geluidsmeting bij Strooming aanvragen. Zij komen dan vaststellen of de wettelijke normen daadwerkelijk overschreden worden. Wordt er vastgesteld dat dit inderdaad het geval is, dan ondersteunt dat een eventuele aangifte of klacht bij de politie. We zouden je graag beloven dat dat automatisch tot maatregelen leidt, maar die beslissing ligt bij diezelfde politie.
Het gebeurt niet altijd expres
Het is makkelijk om in een gedachtepatroon te raken waarbij je ervan uitgaat dat je buren zoveel geluid maken om jou te pesten. Dat ze niets geven om hoe jij je voelt. Vaak is dit echter een invulling die je hier zelf aan geeft. Het is namelijk ook mogelijk dat je buren niet beseffen dat jij last hebt van het geluid dat zijn produceren. In dat geval zullen ze ook bereid zijn om rekening met jou te houden wanneer jij aangeeft dat je hinder ondervindt van het volume waarop een en ander gebeurt. Houdt er wel rekening mee dat tegelijkertijd voor je buren ook een opening is om aan te geven waar zíj last van hebben. Daar moet je dan wel zelf ook begrip voor willen opbrengen en in het vervolg rekening mee willen houden.
Vereniging van Eigenaren of verhuurder aanspreken
Woon je in een complex met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je daar je beklag doen. Wellicht hebben anderen er ook last van en kunnen jullie de overlastveroorzaker gezamenlijk op de vingers tikken. Je hebt dan ook minder het gevoel dat jij de boeman bent en hoeft minder bang te zijn voor het verder verstoren van de burenrelatie. Huur je een woning tussen andere huurwoningen van dezelfde verhuurder? Dan kun je bij de verhuurder je beklag doen en deze de veroorzaker van de overlast laten aanspreken op zijn of haar gedrag. Nadeel is dat de verhuurder de geluidsoverlast zelf doorgaans niet waarneemt, en het dus moet doen met een ontkenning of toezegging van je buren.
Buurtbemiddeling kan je helpen
Heb je geen bewijs dat er wettelijke geluidsnormen worden overschreden, dan betekent dat natuurlijk niet dat je niet het recht hebt om je te storen aan het geluid dat de buren produceren. Het betekent wel dat de politie weinig voor je kan betekenen. Maar in de meeste gemeentes bestaat er ook buurtbemiddeling die kan helpen om burenruzies op een constructieve manier op te lossen. Daarbij wordt uiteindelijk aangestuurd op het aangaan van het gesprek met je buren, alleen hoef je daarbij niet zelf de moeilijke stappen te zetten. Je communiceert in eerste instantie via de buurtbemiddeling. Deze methode werkt minder goed bij slepende conflicten, dus blijf niet te lang zitten met de frustratie.
Spreek je wijkagent aan
Zoals eerder gemeld heb je de optie om aangifte te doen of melding te maken bij de politie. Dit kan ook via de website milieuklachten.nl, die je melding anoniem op de website plaatst en doorsluist naar het juiste overheidsloket. Andere mensen kunnen dan op de website aangeven of ze last hebben van dezelfde overlastveroorzaker. Maar je kunt ook gebruik maken van je wijkagent, als deze er is in de buurt waar jij woont. De wijkagent is doorgaans een goede bemiddelaar die de mensen in de wijk kent en bereid is zonder officiële aangifte een gesprekje aan te knopen met je buren. Dit is ook een handig persoon om vinger aan de pols te houden. Je kunt regelmatig bespreken met hem of je nog last hebt van geluidsoverlast, en hij kan je van verdere tips en steun voorzien.