Lifestyle

Wat te doen met een 13e maand?

Redactie MannenNieuws862 views
13e maand

Veel werknemers in loondienst worden jaarlijks in december verwend met een zogeheten 13e maand. Deze ‘extra’ maand aan salaris is natuurlijk niet verkeerd, maar wat doe je hier mee? Wanneer je het geld op je rekening laat staan, dan geef je het waarschijnlijk uit aan dagelijkse uitgaven. Best zonde, want je kunt dit geld ook reserveren voor een bepaald doel.

De 13e maand is dus een echt ‘extraatje’. Je kunt er verschillende dingen mee doen. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een vakantie, extra aflossen op de hypotheek of het kopen van bijvoorbeeld een laptop. Ook kun je het geld opzij zetten voor later.

Opzij zetten van het geld

De spaarrente is op het moment zeer laag. Dit kan beleggen een aantrekkelijke optie maken. Dit kan bijvoorbeeld elke maand met een vast bedrag. Het klinkt ingewikkeld, maar is eenvoudiger dan je denkt. En je bouwt misschien een leuk kapitaal op voor later. Voor de studie van je kinderen, voor een wereldreis of bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. Beleggen geeft geen zekerheid, maar kan op de langere termijn een mooi rendement opleveren.

Beleggen relatief eenvoudig

Voorheen was beleggen niet aan iedereen besteed. Vandaag de dag is dat wel anders. Iedereen kan tegenwoordig beleggen. Een beleggingsrekening openen is net zo eenvoudig als een spaarrekening openen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en er zijn kosten aan verbonden. Daar staat tegenover dat beleggen op de langere termijn meer kan opleveren dan sparen. Kies een beleggingsproduct dat bij jou past. Zo is er bijvoorbeeld ‘Gemaksbeleggen’ van Centraal beheer. Hierbij investeer je geld in een mixfonds met een bepaald risicoprofiel. Je kan hierbij kiezen uit een voorzichtig, gemiddeld of ambitieus risicoprofiel.

Periodiek beleggen kan voordelig zijn

Veel mensen die sparen zetten maandelijks extra geld op een spaarrekening. Wist je dat je ook periodiek kan beleggen? Je kunt zelf een periodieke overboeking instellen vanaf je bankrekening. Zo beleg je iedere maand een beetje, gewoon met een automatische overboeking vanaf je bankrekening. Je kiest zelf je periodieke inleg. Je hebt er verder geen omkijken meer naar. Je kunt op elk moment beleggingen verkopen of stoppen met beleggen.

Bewust kiezen

De slogan ‘Neem geen onnodig risico’ is verplicht als afsluiting van reclames voor beleggingsproducten en dit is niet voor niets. Er zijn risico’s verbonden aan beleggen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen. Kies verder voor een vertrouwde aanbieder en een begrijpelijk product. Door je beleggingen aan experts over te laten hoef je zelf de beurskoersen niet in de gaten te houden. Dat is wel zo comfortabel. Succes!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Leave a Response