Sport

Wauw! Dit is de nieuwe F1 auto van Max Verstappen

David1399 views

In een jaar dat Nederland het EK niet haalde en ook andere Nederlandse sporters teleurstelden, was er één enorme lichtbron in donkere tijden: Max Verstappen. ‘s Werelds jongste F1-coureur, Grand Prix-winnaar en misschien wel het grootste talent ooit, gooide hoge ogen in de koningsklasse van de autosport.

Het jaar 2017 staat in het teken van zijn eerste volwaardige jaar bij topteam Red Bull Racing. We moeten nog even wachten, maar 26 maart gaat het nieuwe seizoen dan eindelijk starten. De teams zijn inmiddels begonnen met de eerste tests op het circuit van Barcelona. Afgelopen zondag werd de nieuwe auto van Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo gepresenteerd: de RB13.

We moeten zeggen: het ziet er puik uit.

Veranderingen RB13

Dit jaar is niet alleen het eerste volwaardige Red Bull-jaar voor Max Verstappen, het staat ook in het teken van grote wijzigingen in de reglementen. De belangrijkste wijzigingen zijn dat de auto’s breder en zwaarder moeten worden. Ook zijn de banden aanzienlijk groter. Dit heeft allemaal één duidelijk effect: de auto’s worden sneller dan ooit.

Meer dan voorheen wordt aerodynamica een belangrijke factor voor de Formule 1.

Meer dan voorheen wordt aerodynamica een belangrijke factor voor de Formule 1. Dit zie je duidelijk terug in de auto’s. De achtervleugel is kleiner en lager. Ook hebben de meeste teams, waaronder Red Bull, een haaienvin achterop de auto. Deze loopt vanuit de cockpit richting de achtervleugel. Opvallend is verder dat de RB13 een gat in de neus heeft voor windgeleiding.

Veel andere teams hebben dit niet. De vraag is of dit een meesterzet van Red Bull is, of een verkeerde inschatting.

Wat mogen we verwachten van Max?

Dat aerodynamica een prominentere rol krijgt dit seizoen is goed nieuws voor Max, want Red Bull Racing staat erom bekend dat zij het beste team hebben voor aerodynamica. Hoewel Mercedes de afgelopen jaren superieur was op het gebied van topsnelheid, wist Red Bull dit op circuits met veel bochten voor een groot deel te compenseren dankzij hun sterke aerodynamica.

Veel auto’s lijken sterk op elkaar, hoewel er hier en daar verschillen bestaan.

Nu dit nog belangrijker wordt, bestaat de kans dat Red Bull een serieuze uitdager voor de wereldtitel wordt. Zeker wanneer we meenemen dat Red Bull in de laatste maanden van het afgelopen seizoen de afstand in topsnelheid met Mercedes heeft verkleind, zijn de eerste signalen hoopvol.

Toch wordt het op dit moment nog vooral afwachten hoe dit seizoen eruit gaat zien. Veel auto’s lijken sterk op elkaar, hoewel er hier en daar verschillen bestaan. Uit de testdagen kan al het één en ander blijken, zoals deze week. Tegelijkertijd staan deze dagen niet in het teken van zo snel mogelijke tijden rijden, maar met name met het testen van verschillende technologieën en aanpassingen.

Wat denken Verstappen en de bookmakers?

Verstappen zelf heeft positief gereageerd op de nieuwe RB13. “De wagen ziet er zeer agressief uit”, zo begon hij. “Hopelijk is hij net zo snel als hij eruitziet, maar dat zullen we moeten afwachten. De wagens zien er over het algemeen een stuk beter uit dan de afgelopen drie jaar.”, blijft hij voorlopig nog voorzichtig.

Bij de meeste wedkantoren wordt hij ingeschat als de nummer 2 van dit seizoen.

De bookmakers zijn redelijk optimistisch over de kansen van de Nederlander. Bij de meeste wedkantoren wordt hij ingeschat als de nummer 2 van dit seizoen, dus boven teamgenoot Daniel Ricciardo en Mercedes-concurrent Valtteri Bottas, die wereldkampioen Nico Rosberg opvolgt bij het kampioensteam.

Hoewel bookmakers vaak goede inschattingen maken, zegt ook dit nog lang niet alles. Zij weten immers niet beter dan de teams hoe de verhoudingen liggen. Gezien de teams zelf ook nog lastig een inschatting kunnen maken, is het een kwestie van afwachten.

Wij kunnen in elk geval niet wachten tot het seizoen weer gaat beginnen!

 

Hoofdfoto afkomstig van Red Bull.

 

Leave a Response