Lifestyle

We zijn steeds vaker eigen baas, vooral in de bouwsector

Dion755 views
We niet altijd zzp'er uit luxe.

Wij Nederlanders worden alsmaar ondernemender. Dat is natuurlijk niet altijd een teken van luxe. In veel gevallen betreft het immers zzp’ers, en dat zijn vaak mensen die geen baan in loondienst kunnen vinden. Maar evengoed kan het gaan om mensen die onder het juk van loondienst uit willen komen, of niet meer op uitzendbasis willen werken. Daarbij is het interessant om te melden dat in de bouw sector het aantal ondernemingen in 2018 is toegenomen met maar liefst 8 procent, voornamelijk installateurs en timmerlieden. Ook bij de doe-het-zelf-winkels wordt deze trend opgemerkt. ”Het aantal bestellingen dat vanuit een zakelijke onderneming gedaan worden neemt elk jaar toe. Het gaat hierbij vooral om de wat zwaardere gereedschappen”, aldus de woordvoerder van online doe-het-zelf-zaak Klium.

Wel een groot verloop

Het aantal ondernemingen is met 82.000 gestegen ten opzichte van 2017, waardoor we totaal op zo’n 1,9 miljoen ondernemingen uitkomen in Nederland. Dat zijn er veel, afgezet tegen het bevolkingsaantal van dit land. 168.00 mensen startten een nieuw avontuur als zzp’er in 2018. Het aantal midden- en kleinbedrijven groeide met zo’n 600 nieuwe ondernemingen. Opvallend hierbij is dat veel van de nieuwe bedrijven zich bevinden in de energie- en watersector en de zorg, maar ook dus in de bouw. Dat betekent echter niet dat er niet ook ondernemers afhaken. In 2018 stopte bijvoorbeeld 90.000 mensen weer als zzp’er. Het aantal faillissementen daalde met 2 procent.

Denk ook aan je pensioenopbouw wanneer je zzp'er wordt.

Veel bedrijven in duurzame maatregelen

Onder de 8 procent nieuwe zzp’ers in de bouw valt op dat veel bedrijven zich bezighouden met duurzame initiatieven. Daarbij moet je denken aan energieopwekkende zaken als zonnepanelen, waterkracht en windenergie. Vooral in die eerste is momenteel een hoop werk, met alle duurzaamheidsleningen en woningeigenaren die zonnepanelen op hun dak laten installeren. Maar ook het vervangen van aardgas in gebouwen met de installatie van warmtepompen is duidelijk populair aan het worden. Kijken we naar categorieën, dan zien we veel van de nieuwe bedrijven zich bezig houden met bouwtimmeren en elektrotechnische bouwinstallaties. De eerder genoemde timmermannen en installateurs dus. Maar er komen ook meer nieuwe bedrijven bij van loodgieters, stukadoors en schilders.

Veel niet-Nederlanders richten eigen bedrijf op

Een interessante ontwikkeling is dat van alle bedrijven die in 2018 zijn opgericht maar liefst 23 procent door mensen zijn gestart die niet in Nederland geboren zijn. Daarbij valt op dat vooral Polen, die natuurlijk al in flinke getalen actief waren in de bouw in Nederland, hun eigen bedrijf beginnen. Hiermee komen ze mogelijk onder het juk van uitzendbureaus die in feite een deel van hun salaris ontvangen uit, en kunnen ze meer zelf houden. Voor de opdrachtgever zal het weinig uitmaken: ook een zzp’er is een werknemer die je niet in dienst hoeft te nemen. Na de Polen richten ook veel Turkse en Surinaamse mensen hun eigen bedrijf in de bouw op. Het percentage vrouwen met een eigen onderneming is overigens gelijk gebleven op 36 procent.

Tegen wil en dank

Lang niet alle zzp’er zijn eigen baas omdat ze graag willen. Vooral oudere krachten in de bouw worden min of meer gedwongen om tegen hun zin zelfstandig te worden. In loondienst genomen worden zit er nog zelden in, met alle risico’s op lichamelijke klachten die een baas niet wil nemen. Een groot nadeel van zelfstandige zijn ten opzichte van in loondienst werken, is dat je pensioen niet geregeld is. Het is te hopen dat alle nieuwe zelfstandigheden, zeker ook die in de bouw, niet vergeten te sparen voor de oude dag en zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Kom je immers als zzp’er thuis te zitten met lichamelijke problemen, dan betaalt je opdrachtgever je echt niet door.

Leave a Response