Automotive

Welke dekking moet je kiezen voor je autoverzekering?

Dion842 views

Heb je een auto, dan ben je verplicht om hem ook te verzekeren. Niet om jou te beschermen, maar om anderen en hun bezittingen in bescherming te nemen tegen eventuele schade die jij zou kunnen veroorzaken. Daarbij wordt het in eerste instantie belangrijk gevonden dat degene die er geen schuld aan heeft zijn schade vergoed krijgt. Wat er vervolgens met jouw auto gebeurt is aan jou. Dat is dan ook het dilemma bij het afsluiten van een autoverzekering: welke dekking is jouw auto waard?

Wettelijke aansprakelijkheid

Je wilt natuurlijk niet te veel per maand kwijt zijn, en dus kun je gaan voor een goedkope autoverzekering van Diks. De meest beperkte autoverzekering die je kunt afsluiten is een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit is de minimale dekking die de wet je verplicht stelt om te hebben wanneer je een geregistreerde auto in je bezit hebt. Met een WA-autoverzekering ben je enkel gedekt voor de schade die je met jouw auto veroorzaakt bij een ander. Tenzij je onverantwoordelijk gedrag vertoond hebt, bijvoorbeeld door met te veel alcohol op achter het stuur te gaan. Dan kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade op jou persoonlijk verhaalt. De schade aan jouw eigen auto is met een WA-verzekering niet gedekt, en diefstal van je auto of schade die buiten jouw schuld ontstaan is evenmin. Heb je een auto die meer dan tien jaar oud is en nog maar 2.500 euro of minder waard is, dan is deze autoverzekering de meest voor de hand liggende keuze. Dure reparaties wegen dan doorgaans niet op tegen de dagwaarde van de auto.

WA + beperkt casco

Beperkt casco houdt in dat je verzekerd bent voor schade die buiten jouw schuld om veroorzaakt wordt. Denk hierbij aan diefstal van je auto of schade door inbraak, maar ook aan brandschade of schade door natuurgeweld. Veroorzaak jij zelf de schade, dan wordt dit dus niet vergoed door de verzekering, tenzij je in aanrijding komt met een dier. Voor beperkt casco kies je wanneer je auto tussen de 5 en 10 jaar oud is, of ouder is maar nog wel een dagwaarde van minimaal een paar duizend euro heeft.

WA + volledig casco

De meest uitgebreide dekking die je kunt hebben is WA met volledig casco. Met deze autoverzekering is in principe alle schade gedekt. Uiteraard geldt dit voor schade die jij bij een ander veroorzaakt, maar de schade aan jouw eigen auto wordt dan ook vergoed. Ook wanneer je auto gestolen wordt of beschadigd raakt door externe factoren als natuurgeweld of brand kun je de schade declareren bij de verzekering. Heb je je auto nieuwe gekocht of is je auto pas tot de vijf jaar oud? Dan is volledig casco de moeite waard, omdat het repareren van je auto na schade niet zoveel kost als de hoogte van de dagwaarde. Heb je een eigen bedrijf en rijd je in een bedrijfsauto, dan is het aan te raden om voor je bedrijfsautoverzekering te gaan voor volledig casco. Als je bedrijf afhankelijk is van dit vervoer, is het namelijk zaak dat je zo snel mogelijk weer mobiel bent, niet met een beschadigde auto rondrijdt en in het geval van diefstal niet zelf opdraait voor de kosten van de aanschaf van een nieuwe wagen. Vergeet daarbij natuurlijk niet dat er sprake is van een eigen risico en dat het indienen van een schadedeclaratie consequenties heeft voor je no claimkorting. Hier lees je meer over in de volgende alinea.

Schadevrije jaren

Als autobezitter profiteer je door juist géén schade te declareren bij de verzekeraar. Dit vertaalt zich in de zogenaamde no claimkorting. Naar mate je meer schadevrije jaren opbouwt, krijg je een hogere korting op je maandelijkse premie. Wanneer je schade declareert bij je verzekeraar, wordt je op teruggezet op deze ladder en ga je weer meer premie betalen.

Leave a Response