Gadgets

Welkom in het drone racen: de meest spectaculaire nieuwe sport

David1002 views

Langzaam maar zeker zijn we allemaal gewend geraakt aan de aanwezigheid van drones. Televisie- en filmproducties maken veelvuldig gebruik van de mini-helicopters en ook veel hobbyisten vliegen volop rond met grote of kleine drones. Meestal is dat om mooie filmbeelden te maken of simpelweg een apparaat door de lucht te manouevreren, maar er is nog een andere tak van dronevliegen: droneracen.

Droneracen is, net als drones in het algemeen, een relatief nieuw iets en kan gerust onder de categorie extreme sporten geschaard worden. Met duizelingwekkende snelheden en de nauwkeurigheid van een sluipschutter sturen de piloten van deze racesdrones hun apparaat langs obstakels, met als doel als eerste over de finish te komen.

Ontwikkeling van droneracen

Hoewel overheden al lange tijd gebruik maken van drones of vergelijkbare apparaten, is de drone voor recreanten er eigenlijk pas enkele jaren. Dat begon voornamelijk door de opmars van DJI, een Chinees dronebedrijf dat inmiddels gezien wordt als de Apple onder de dronefabrikanten.

De drones konden steeds nauwkeuriger bestuurd worden, verder wegvliegen en bovendien sneller vliegen. Het duurde dan ook niet lang voordat droneracen zijn intrede deed.

In eerste instantie ging het droneracen vooral met kleine drones, waarbij de piloot op het oog de drones moest zien te besturen. Dat is niet eenvoudig, zeker met een kleine drone en drones van tegenstanders in de buurt.

Met de komst van first-person view in drones is dat snel veranderd. Piloten hebben nu een beeld vanuit de drone en kunnen hierdoor vliegen alsof ze zelf in de cockpit van de drone zitten.

Check de video hieronder om een idee te krijgen van het beeld dat de piloot voor zich heeft:

Met een VR-bril in je drone

Sinds kort is hier nog een dimensie bijgebracht: racen met een VR-bril op je neus. Hoewel droneracen vrij echt is en op dat punt weinig te maken heeft met virtual reality, heeft de snelle opmars van VR ook bijgedragen aan het droneracen. Met behulp van een VR-bril zien de dronepiloten namelijk nog beter waar ze vliegen. Meer dan anders voelt het voor hen alsof ze in de drone zitten, wat de precisie van het vliegen ook ten goede komt.

Dit heeft erin geresulteerd dat droneracen spectaculairder is dan ooit. Met lastigere circuits, meer obstakels en meer drones is er bijna geen race zonder spektakel.

Wil je meer zien van droneracen? Check dan ook de onderstaande filmpjes die we voor je verzameld hebben.

 

 

 

Leave a Response