Automotive

De wereld van straatracen: Fast and Furious in het echt

David1838 views

Het is hartstikke illegaal en de straffen liegen er niet om, maar toch is het een springlevende wereld: straatracen. In veelal getunede auto’s in het holst van de nacht racen tegen anderen, vaak terwijl diverse personen wedden op de winnaar.

In sommige landen is het straatracen erg professioneel. De racers plannen de race minutieus en weten precies waar de politie zich (niet) bevindt. Eén van de bekendste en populairste filmseries van dit moment, Fast and Furious, is gebaseerd op de subcultuur.

Mannennieuws.nl duikt in deze verborgen wereld van snelheid.

Het spektakel van een illegale straatrace

De autosport is natuurlijk al sinds de introductie van de auto mateloos populair. Hoewel het in Nederland met het opkomen van Max Verstappen pas écht populair werd bij het grote publiek, heeft de sport in het algemeen wereldwijd vele miljoenen fans.

Deze races zijn allemaal zwaar gecontroleerd en alles wordt eraan gedaan om de veiligheid van zowel de coureurs en de toeschouwers te waarborgen. Een uitzondering is misschien de motorrace op het eiland Man, maar ook deze race is bijzonder veilig georganiseerd in vergelijking met straatraces.

Een groot deel van de spanning van deze races zit hem erin dat de race niet legaal is en juist minder goed georganiseerd is. Er wordt geraced op openbare plekken, wat vanzelfsprekend risico’s met zich meebrengt. Het is een echte adrenalinesport, maar ook een sport die maar weinig rekening houdt met de gevaren voor omstanders en mensen die geen weten hebben van de race.

Racen over de hele wereld

Ondanks de illegaliteit is straatracen over de hele wereld populair. Een land waar straatracen in het bijzonder een populaire bezigheid is, is Portugal. Jongeren racen hier tegen elkaar op industrieterreinen, lege wegen, maar ook relatief drukke verkeersaders in de stad.

Eén bijzonder populaire raceplek is de Vasco da Gamabrug, met ruim 12 kilometer de langste brug van Europa. Deze brug is vrijwel helemaal recht en bevindt zich in het noorden van Lissabon. Met name ‘s nachts, wanneer er weinig andere automobilisten zijn, wordt er veelvuldig geraced.

De lokale politie heeft er de handen vol aan, want het gevaar van de races is met diverse ongelukken al lang duidelijk. In de onderstaande amateurbeelden is goed te zien wat voor snelheden er gehaald worden en, helemaal aan het einde, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Criminaliteit en races

Vaak gaan de races simpelweg tussen jongeren die zich vervelen en houden van racen, maar niet altijd is dit het geval. Rond straatracen hangt altijd een zweem van criminaliteit. Niet alleen omdat de races zelf illegaal zijn, maar ook omdat er regelmatig sprake is van autodiefstal, drugshandel en illegaal gokken. Dit gaat dan niet om een paar tientjes, maar soms om duizenden euro’s per race.

Voor veel racers zit het probleem in deze kant van het racen. Lang niet allemaal houden ze zich hiermee bezig. Velen van hen houden zich enkel bezig met het racen, waarbij soms gewed wordt. In 2011 werden 32 verdachten veroordeeld tot werk- en geldstraffen voor het meedoen aan races in Rotterdam. Volgens henzelf was het slechts onschuldig en op verlaten delen van de weg. Volgens de rechter was het risico voor omstanders veel te groot.

Eén van de hoofdverdachten, de organisator van de races, vertelde dat hij zonder moeite 600 deelnemers op de been kon krijgen voor een straatrace die over 400 meter loopt. Volgens hem was de straf veel te zwaar, terwijl vanuit de samenleving juist de roep om zwaardere straffen komt.

Fast and Furious in het buitenland

Ook in andere landen wordt volop geraced, waarbij het in landen als de Verenigde Staten en Canada nog het meest lijkt op de scènes uit de films van Fast and Furious. Auto’s worden voor vele duizenden euro’s getuned en het publiek staat er rijen dik. Ook zij zeggen dat het een onschuldige hobby is waarvoor men ver buiten de stad gaat.

Maar ook hier vallen doden en gewonden, vaak door roekeloos rijgedrag. De doden zijn niet alleen deelnemers of toeschouwers, maar soms ook toevallige voorbijgangers. De racers kunnen dan ook terecht niet op al te veel steun vanuit de samenleving rekenen wanneer zij gestraft worden. Of dat ze uitmaakt is een tweede.

Ook hier neemt de zware criminaliteit soms een plek in. Zo wordt er volop geraced in Compton, één van de slechtste wijken/stadsgebieden van de Verenigde Staten. Bekijk hieronder een straatrace in Compton.


Hoofdfoto: bezikus / Shutterstock.com
Foto auto’s in tunnel: Shutterstock

Leave a Response