ReizenLifestyle

Werken als digital nomad: altijd op avontuur

David1262 views

De één werkt van 9 tot 5 op een kantoor, de ander draait nachtdiensten en weer een ander is nog druk aan het studeren. Het zijn allemaal traditionele werkweken, die gelden voor het gros van de Nederlanders. Eén groep is hier echter los van gebroken: de digital nomads.

Het zijn web developers, online specialisten en tekstschrijvers, maar ook onderzoeksjournalisten, ondernemers en docenten. Eén ding hebben zij gemeen: ze kunnen locatie onafhankelijk werken en doet dit ook: digital nomads reizen over de wereld terwijl ze werken.

De beweging van digital nomads

Anno 2017 heb je vrijwel overal ter wereld eenvoudige toegang tot Wifi. Dankzij deze ontwikkeling is de digital nomad-beweging ontstaan. Hoewel de echte diehards al aan het begin van deze eeuw bezig waren met het ontdekken van deze levensstijl, zit de echte groei er pas enkele jaren in.

Behalve de mogelijkheid om locatie onafhankelijk te werken, is het lastig om een typische digital nomad te omschrijven. Vaak zitten ze in de leeftijdscategorie tussen de 20 en 35, maar 50+ers zijn allesbehalve uniek in het wereldje.

Wel is er een mindset die ze vrijwel allemaal hebben: op zoek naar het avontuur en niet vast willen zitten in het standaard 9-tot-5-leven.

Reizen en werken: een mooie combinatie

Chiang Mai: het Mekka voor digital nomads

Als je het goed doet als digital nomad, kun je vrijwel overal leven. Zeker als beginnende nomade is het echter knap lastig om voldoende geld te verdienen om bijvoorbeeld in West-Europa, Australië of de Verenigde Staten rond te hangen. Daarom is er één plek waar vrijwel iedereen start of op een gegeven moment langskomt: Chiang Mai in Noord-Thailand.

Chiang Mai is de derde stad van het land, maar lijkt in geen enkel opzicht op het hysterische, chaotische Bangkok. In plaats hiervan is Chiang Mai rustiger, overzichtelijker, maar toch groot genoeg om alles te bieden wat je nodig hebt. De relaxte sfeer en goede faciliteiten trekken jaarlijks duizenden digital nomads aan.

Voor slechts € 100,00 tot € 400,00 per maand heb je een bijzonder mooi appartement. Kijk je naar de levenskosten per dag, dan kun je voor minder dan € 15,00 per dag een appartement, huurscooter, co-working kantoor en abonnement op een sportschool krijgen. Afhankelijk van je voorkeuren eet je dagelijks voor € 5,00 tot € 15,00.

Tel hierbij op dat de temperatuur het grootste deel van het jaar rond een comfortabele 25 graden hangt en de omgeving vol weekendtripjes zit, en je weet waarom iedere digital nomad vroeg of laat Chiang Mai aandoet.

Een beeld dat je veel zult zien in Chiang Mai: rode bussen, taxi’s die je met iedereen deelt.

De wereld is je thuis

Als digital nomad moet je in zijn voor het avontuur en niet te snel heimwee krijgen, zo veel is duidelijk. Je moet in staat zijn om je snel ergens thuis te voelen en je bovendien kunnen aanpassen op lokale omstandigheden. In de praktijk is dit allemaal niet zo moeilijk als het misschien in eerste instantie klinkt.

Ben je eenmaal gewend aan de levensstijl, dan ligt de wereld aan je voeten. Je gaat waar je wilt, werkt waar je wilt en verblijft overal zo lang als je wilt. Als Nederlander zijn we gezegend met een bijzonder sterk paspoort, dus er is vrijwel geen land dat niet tot de mogelijkheden behoort.

Klinkt goed, hoe word ik een digital nomad?

Hoe word je een digital nomad? Dat is een vraag die meer dan eens per dag voorbij komt bij de meeste Facebook-groepen voor nomads. Het antwoord is even simpel als lastig.

Als digital nomad moet je werk hebben dat je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren. Sommige banen zijn dit al, maar in veel andere gevallen vereist dit een carrièreswitch of bijscholing. Heb je geen werk dat je op afstand kunt doen, dan is er nog geen man overboord. Een groot deel van de nomads had eerst ander werk, maar verdient nu zijn of haar brood met locatieonafhankelijk werk. Veel mensen kiezen voor één van de volgende banen:

  • Website developer
  • Tekstschrijver
  • SEO-specialist
  • Journalist
  • Docent (vaak via Skype)
  • Marketing specialist
  • Business consultant
  • Fotograaf
  • Internet ondernemer

Van al deze banen is ‘internet ondernemer’ misschien nog de vaagste. Het gaat hierbij vaak om digital nomads die met een bepaald idee voor een app, website of platform de wijde wereld in zijn getrokken, al dan niet met een zakenpartner. In veel gevallen gebruiken zij de expertise van andere typische nomad-baantjes om hun onderneming groot te maken.

Trek de wijde wereld in!

Hard werken als sleutel tot het leven als nomad

Voor bepaalde groepen mensen is er altijd wel iets dat buitenlanders of buitenstaanders zeggen dat ontzettend vervelend is. Amerikanen die jou als Nederlander vertellen dat Duits en Nederlands hetzelfde zijn bijvoorbeeld. Of andersom mensen die bij het horen van een Amerikaans accent direct over Trump beginnen.

Ergernis nummer 1: “Wauw, je hebt echt geluk dat je op deze manier kunt leven!”

Bij digital nomads is er ook zoiets: “Wauw, je hebt echt geluk dat je op deze manier kunt leven!”. Het is niet slecht bedoelt, maar compleet het tegenovergestelde van de gemiddelde nomad. Om het leven als digital nomad mogelijk te maken moet je namelijk in eerste instantie (en vaak ook in tweede en derde instantie) bijzonder hard werken.

Ga je als freelancer aan de slag, dan moet je zorgen dat je vaste klanten hebt voordat je met een veilig gevoel op het vliegtuig stapt. Moet je een carrièreswitch maken, dan moet je een volledig nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen en vervolgens klanten vinden. Start je een onderneming, dan werk je weken van 70 of 80 uur om ook maar een klein beetje omzet te draaien.

Kortom: zonder hard werken is het lastig en van ‘geluk’ kun je in de meeste gevallen al helemaal niet spreken. Het geluk waar mensen op doelen dwing je af.

Is het dan wel haalbaar om dit leven te willen hebben?

Ja! Dat zeker. Iedereen die er hard voor werkt zal op een gegeven moment op een punt komen dat ze met een veilig gevoel op reis kunnen gaan en ondertussen kunnen blijven werken. Je hoeft er geen genie voor te zijn, maar je moet wel gemotiveerd zijn om je doel te behalen.

Leave a Response