Eten & DrinkenLifestyle

Wijn kiezen als een echte wijnkenner doe je zo: hier moet je opletten!

Jaro1225 views
wijn-kenner

Ben jij een echte wijnkenner? Waarschijnlijk niet… Hoewel wijn (net als bier overigens) een van de meest gedronken drankjes is, zijn er maar weinig mensen die er echt verstand van hebben. Waar moet je precies opletten bij het uitzoeken van een wijntje? Wij zochten het uit!

Druiven

Het belangrijkste ingrediënt van een goede wijn is natuurlijk de druif. Er zijn verschillende druiven die elk een andere smaak aan de wijn geven. Wij hebben de meest voorkomende druifsoorten op een rijtje gezet.

Witte druiven

 •  Sauvignon Blanc
  Deze druifsoort geeft een frisse en droge smaak aan de wijn meegeven. De Sauvignon Blanc kun je het beste niet te lang bewaren. Dit komt de smaak alles behalve ten goede.
 • Chardonnay
  De Chardonnay is de allerbekendste witte druifsoort ter wereld. De smaak van deze druif kan het best omschreven worden als neutraal vandaar dat deze druif door veel mensen lekker gevonden wordt. Zo zijn er zowel ‘volle’ Chardonnay’s als frisse ‘Chardonnay’s’. Kortom, voor iedereen wat wils!
 • Riesling
  Deze druifsoort is ook erg populair. Met de Riesling druiven worden zure wijnen gemaakt die je erg lang kunt gebruiken. Deze wijn smaakt vooral goed in de winter!

Rode druiven

 • Merlot
  De bekendste rode druifsoort is de Merlot. Deze heeft wel iets weg van de kers en deze smaak vind je ook vaak in de wijnen terug. Daarnaast zijn de Merlot wijnen vaak vol van smaak.
 • Cabernet Sauvignon
  De Cabernet Sauvignon heeft een nogal intense smaak. De wijnen kun je omschrijven als ‘pittig’ of ‘kruidig’. Niet voor iedereen, maar toch heeft deze wijnsoort veel fans!

wijn-kenner-druiven

Er zijn natuurlijk nog veel meer druifsoorten te vinden en er worden geregeld soorten gemixt om een nieuwe wijn te proberen, maar bovenstaande soorten zijn het populairst!

Afkomst

Wijnen uit Frankrijk en Italië zijn het lekkerst, toch? Fout! Vroeger kwamen de lekkerste wijnen wel uit deze landen, maar tegenwoordig zijn er veel meer landen die overheerlijke wijntjes produceren. Mede dankzij de klimaatverandering en de technologische ontwikkelingen leveren ook landen als Australië, Zuid-Afrika, Duitsland of Slovenië super lekkere wijntjes!

wijn-kenner-toscane

Lees ook: 10 lifehacks die elke man nodig heeft!

De prijs

Is een duurdere wijn per se beter? Nee! Wel is het waar dat veel goedkopere wijnen zoals die van het huismerk van een supermarkt een stuk minder lekker zijn. Dit komt omdat deze wijnen met moderne machines gemaakt worden en niet lang gerijpt worden. Wijn van een traditionele wijnboer zal altijd het lekkerst smaken en hier betaal je over het algemeen wel iets meer voor, maar dat hoeft dus niet!

wijn-kenner

Het ligt natuurlijk helemaal aan je eigen smaak, maar hopelijk kun je met bovenstaande tips de volgende keer makkelijker een wijntje uitkiezen die je lekker vindt!

Wat is jouw favoriete wijntje? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response