Films & Series

Will Smith: van succsvol rapper tot acteur met Oscar-nominatie

David1062 views

Het wereldje sterren in de entertainmentbusiness is klein. Van de duizenden, tienduizenden acteurs, zangers en komieken weet slechts een klein groepje de top te bereiken. Nog selecter is de groep die twee vakken weet te combineren: acteren en muziek maken.

We kennen Jared Leto, die naast zijn rol als leadzanger van 30 Seconds to Mars ook een begenadigd acteur is en natuurlijk Jack Black, de rocker die ook op het witte doek succes had.

De grootste van allemaal is echter Will Smith. Als rapper en acteur won hij vrijwel alle grote prijzen die te behalen zijn. Hij werd bekend als rapper The Fresh Prince, werd mateloos populair in de serie The Fresh Prince of Bel-Air en had vervolgens in zowel de muziek als filmwereld diverse hits.

Gedurende zijn carrière won Smith twee Grammy’s (belangrijkste muziekprijs) en nog eens twee Grammy-nominaties, twee Oscarnominaties (belangrijkste filmprijs) en ook nog eens vijf Golden Globes.

The Fresh Prince

Will Smith groeide op in een middenklasse gezin in Philadelphia en bleek al snel een multitalent. Hij was goed op school en had de kans om te studeren aan de prestigieuze MIT-universiteit, maar koos voor een rapcarrière.

Niet zonder succes, want als The Fresh Prince had Smith al snel enkele successen, waarvan zijn single Girls Ain’t Nothing but Trouble met DJ Jazzy Jeff waarschijnlijk zijn bekendste hit is. Smith viel al snel op, doordat hij nooit schold in zijn raps, anders dan vrijwel iedere andere grote rapper.

Als Fresh Prince rapte hij niet over geld, drugs en vrouwen, maar vertelde hij vaak verhalen over zijn leven, vol humor. Samen met DJ Jazzy Jeff won hij in de jaren tachtig twee Grammy’s.

Fresh Prince of Bel-Air

Als jonge, succesvolle muzikant kan het lastig zijn om goed om te gaan met je geld, zo blijkt maar al te vaak. Dat gold ook voor Will Smith, die strooide met zijn geld en ondertussen niet bepaald veel aandacht besteedde aan de inkomstenbelasting.

Dit leidde ertoe dat de Amerikaanse belastingdienst met een naheffing van meer dan 2 miljoen dollar kwam, die Smith op de rand van een faillissement bracht.

Televisiezender NBC redde hem echter uit de brand, door een serie gebaseerd op zijn leven te maken: The Fresh Prince of Bel-Air. De serie liep van 1990 tot 1996 en was een enorm succes. Ook anno 2018 heeft de serie nog een grote fanschare.

In de serie wordt het leven van straatschoffie Will gevolgd, die naar zijn rijke familie in Bel-Air wordt gestuurd. Zijn leven, dat plotseling in de hogere sociale klasse afspeelt, loopt niet altijd zoals hij wil, wat resulteert in een hilarische serie.

Filmster en muzikaal succes

Bij hitseries vallen de acteurs en actrices vaak in een gat wanneer de serie stopt. Zo werden de mateloos populaire acteurs en actrices van Friends, op Jennifer Anniston na, nooit meer wereldsterren. Hoe anders was dat voor Will Smith, wiens carrière na The Fresh Prince of Bel-Air eigenlijk pas écht begon.

Nog tijdens de serie speelde hij in 1995 in de film Bad Boys, nog altijd een filmklassieker. Daarna speelde hij naast Gene Hackman in Enemy of the State en speelde hij Muhammed Ali in de biopic Ali. Voor deze rol ontving hij een Oscarnominatie, wat zijn acteertalent bevestigde.

Het was overigens niet één en al succes, want Smith weigerde de rol van Neo in de beroemde filmtrilogie van The Matrix. Hoewel het succes van de films niet los gezien mag worden van Keanu Reeves, die Neo uiteindelijk speelde, bestaat er weinig twijfel over dat Smith hier de verkeerde keuze maakte. In plaats van The Matrix, speelde hij namelijk in Wild Wild West, dat gerust een mislukte film genoemd mag worden.

In 2006 schitterde Smith samen met zijn zoon Jaden in The Pursuit of Happyness. Voor deze biografische film werd Smith wederom genomineerd voor een Oscar, hoewel hij ook dit keer niet won. Andere films van Smith zijn onder meer I Am Legend, Hancock en Suicide Squad. In de laatste jaren werkt Smith vooral als producer en speelt hij slechts spaarzaam zelfs in films.

Muzikale successen

Hoewel Smith tegenwoordig voornamelijk in de filmwereld actief is, heeft hij de muziek nooit helemaal achter zich gelaten.

Als solo-artiest had hij onder meer bescheiden successen met Switch en Party Starter, waar hij wederom zijn karakteristieke stijl liet zien van vrolijke, humoristische raps zonder schelden.

Het succes van Will Smith in de entertainmentwereld mag gerust uniek genoemd worden. Alleen Jared Leto komt op het gebied van prijzen in de buurt van Smith.

Hoofdfoto: YouTube/Graham Norton Show

Leave a Response