Eten & Drinken

Word je ‘Wok’ de baas: 5 eenvoudige tips

Jaro1 comment1340 views
wok

De ‘Wok’ is een unieke pan welke zijn oorsprong vindt in Azië. Met deze stalen pan kun je in korte tijd groente en vlees gaar bakken. We hebben het in dit artikel niet over de ‘Westerse’ wok met antiaanbaklaag, maar de echte traditionele carbonstalen wok. Deze is van flinterdun staal en kan razendsnel wisselen van temperatuur. Deze wok heeft echter wel een gebruiksaanwijzing. Hoe gebruik je deze Chinees traditionele pan? Wij hebben 5 eenvoudige tips op een rijtje gezet!

Je wok prepareren voor gebruik

Voordat je de wok kunt gebruiken, moet je hem prepareren. Een gloednieuwe carbonstalen wok is zilverkleurig. Het is echter de bedoeling om de wok zwart van kleur te krijgen. Hoe pak je dit aan? Hieronder een stappenplan:

  1. Maak de wok schoon met warm water en een sponsje (geen afwasmiddel!).
  2. Zet de wok nu op de grootste pit en zorg dat de hele pan goed verwarmd wordt
  3. Haal nu de wok van het vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe
  4. Wrijf deze met een stukje keukenrol uit over de wok (zorg dat de hele wok vet van de olie is).
  5. Verhit de wok opnieuw op hoog vuur (als het goed is begint de wok nu een beetje te verkleuren).
  6. Haal de wok van de warmtebron en maak deze schoon met een stukje keukenrol.
  7. Herhaal dit proces meerdere keren totdat je geen ‘zwart’ meer dan de wok veegt.
  8. Nu is je wok klaar voor gebruik!

Let’s get wokking!

Nu je wokpan klaar is voor gebruik kan het feest beginnen. Wokken is echter een vak apart. Welke dingen moet je wel doen en welke juist niet? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

wok 2

Lees ook: Onderzoek wijst uit: vegetariërs zijn gelukkiger dan vleeseters!

1 Snijd de ingrediënten van tevoren

Zoals je bij de voorbereiding al hebt gemerkt warmt de wok razendsnel op. Wanneer je met de wok gaat bakken heb je geen tijd om de groente te wassen en te snijden. Zorg dus dat je al je ingrediënten van tevoren wast en in stukjes snijdt.

2 Laat de wok goed heet worden

Om te voorkomen dat je ingrediënten aan de bodem van de wok vast gaan plakken is het essentieel dat je de wok goed heet laat worden. Zorg dat je de pan eerst een minuut op hoog vuur laat opwarmen voordat je überhaupt de olie in de pan doet. Een handig trucje om checken of de wok warm genoeg is: sprenkel een paar druppels water in de hete wok. Verdampen deze druppels binnen een seconde? Dan is de wok warm genoeg!

3 Wok vlees en groente apart

Hoe voller de wok, hoe meer de wok zal afkoelen. En dat is iets wat je over het algemeen liever niet hebt. Ons advies is dan ook om groente en vlees apart te wokken. Wok bijvoorbeeld eerst de stukjes vlees. Haal deze uit de wok en wok vervolgens de groente. Op het laatst kun je dan de stukjes vlees weer toevoegen en even mee laten wokken.

4 Was de wok met water

Het schoonmaken van de wok gaat iets anders te werk dan bij een normale pan. De wok maak je namelijk niet schoon met afwasmiddel en het gebruik van de vaatwasser is helemaal uit den boze. Elke keer dat je wokt, voeg je namelijk smaak toe aan de pan. Volgens vele Chinese koks, is een wok pas op zijn lekkerst wanneer je deze een jaar lang elke week gebruikt. Om deze smaken te behouden was je de wok het best met heet water en een sponsje. Droog de wok vervolgens af met een keukenpapiertje en vet de wok in met een dun laagje olijfolie voordat je hem terugzet in de kast. Zo voorkom je dat deze gaat roesten!

5 Experimenteer er op los

Op het internet zijn talloze recepten te vinden, maar je kunt ook zelf gaan experimenteren. Vrijwel alles kan ‘gewokt’ worden. Wees creatief en ontdek het genot van de carbonstalen wok!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

1 Comment

  1. Bedankt voor het delen van de tips om je wok klaar te maken voor gebruik. Ik merk vaak dat ik mijn groente en vlees al wil bakken wanneer mijn wok nog niet warm genoeg is. Ik ga ook verschillende soorten Aziatische olies proberen de volgende keer.

Leave a Response