Zelf bouwen aan je woning? Dit moet je weten over betonijzer
Wij mannen zijn ruwweg onder te verdelen in drie categorieën als het gaat om klussen in en rondom het huis: je vindt dat andere mensen veel beter zijn in met hun handen werken en huurt met alle liefde hulptroepen in, je bent een aanpakker die graag zelf de handen uit de mouwen steekt, of je ben niet de grootste klusser maar houdt liever het geld in eigen zak. Behoor jij tot de een van de laatste twee, dan is het mogelijkheid dat je je op enig moment bezig gaat houden met bouwen of verbouwen van of aan je woning. Dan zal je ook in aanraking komen met betonijzer, omdat het een belangrijk materiaal is voor funderingen. Maar wat moet je eigenlijk weten voor dat je overgaat tot het betonijzer kopen?
Waarom betonijzer gebruiken?
Beton vangt drukkrachten op die een bouwwerk uitoefent. Om ervoor te zorgen dat deze trekkrachten voldoende kunnen worden opgevangen, wordt beton gewapend. Zo wordt de duurzaamheid van het beton en daarmee ook het gebouw gewaarborgd. De wapening wordt aangebracht in de vorm van staven, matten of geprefabriceerde korven die we betonijzer of betonstaal noemen. De matten, netten en korven van betonijzer worden vervaardigd door staven aan elkaar te lassen.
Welke dikte betonijzer heb je nodig?
Het is van belang dat het betonijzer de juiste dikte heeft die past bij de vloer en het toekomstige gebruik van die vloer. Bij een standaard werkvloer kan betonmatten gebruiken met een dikte die varieert van rond 6 of rond 8. Voor dikkere dekvloeren of smeervloeren vanaf 6 centimeter gebruik je betonstaalmatten van rond 5 om de druklaag zo optimaal te verdelen. Dit zorgt voor een betere lastenspreiding van de vloer. Bij dek- of smeervloeren met een dikte die tussen de 3 en 5 centimeter zit, gebruik je cementdekvloerengaas met een maas van 5 centimeter.
Let op de belasting
De toekomstige belasting van de vloer is een factor die je in overweging moet nemen. Maak je bijvoorbeeld een garage waar één of meerdere auto’s geparkeerd moeten kunnen staan, dan wordt zo’n vloer bovengemiddeld zwaar belast. In dit geval moet je door een specialist laten uitrekenen wat de te verwachten trekkracht gaat zijn. Op basis daarvan kan de juiste dikte van het betonijzer bepaald worden.
Gegalvaniseerd betonijzer
Ga je jouw vloer betegelen met open of poreuze natuurstenen tegels? Dan moet je gebruikmaken van gegalvaniseerde bouwstaalmatten. Doe je dit niet, dan kan de roestkleur van het betonijzer in je tegels trekken. Dekvloerengaas is altijd gegalvaniseerd.
Belangrijke punten voor het leggen
Wanneer je betonijzeren matten gaat leggen, is het de bedoeling dat deze geheel ín het beton komen te liggen. Maak daarom gebruik van afstandhouders (bijvoorbeeld breektabletten of stukken betontegels) om je hiervan te verzekeren. Gebruik je meerdere matten, breng ze dan overlappend aan. Zorg voor een overlapping ongeveer drie centimeter. Dit is noodzakelijke vanuit constructief oogpunt om ervoor te zorgen dat de trekkracht in het beton ook daadwerkelijk wordt overgenomen door het betonstaal. Houd aan de zijkanten zeker 25 millimeter aan ruimte vrij voor voldoende betondekking.
Knippen en buigen
Is het nodig om je betonijzer te bij te knippen of te buigen? Dit is specialistisch werk en moet je eigenlijk niet zelf willen doen. Het is namelijk zeer belastend voor je lichaam. Daarnaast moet het in een goede werkruimte gebeuren die voldoet aan de veiligheidseisen en is het gereedschap wat hiervoor nodig is erg kostbaar. Laat je betonijzer op maat maken. Levering duurt dan vaak maar een paar dagen en gebeurt naar behoren met specialistische machines.