Automotive

Zelf de luchtfilters van je auto vervangen

Danny Bijl2617 views
Zelf luchtfilter auto vervangen

Om de zoveel tijd heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig. Automonteurs in de garage zorgen ervoor dat je veilig de weg op kunt. Ze vervangen bijvoorbeeld diverse onderdelen en vloeistoffen van je auto. Soms hoort ook het plaatsen van nieuwe luchtfilters bij de werkzaamheden. Om geld te besparen zou je dit echter prima zelf kunnen doen.

Het belang van luchtfilters in je auto

Nederlandse automobilisten dienen hun wagen minstens een keer per jaar naar de garage te sturen. Zo is het belangrijk om de luchtfilters van je auto regelmatig te vervangen. Dit onderdeel voorkomt namelijk slijtage aan de motor van je auto door stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Luchtfilters zorgen op die manier voor schone lucht bij de verbrandingsprocessen in de motor. De motor van een auto zuigt namelijk bijzonder veel stof aan. Per 10 liter brandstof betreft dit ongeveer tussen de 0,1 en 20 gram stof. Grote hoeveelheden stof hebben een negatief effect op het brandstofverbruik en vermogen van de auto.

Onderhoudsbeurt in de garage

Een onderhoudsbeurt in de garage vindt vaak plaats in combinatie met een Apk-keuring. Daarmee heb je als automobilist meteen alle controles gehad. Het onderhouden en vervangen van auto-onderdelen is echter niet goedkoop. Zo kost het vervangen van je luchtfilter 30 euro. Om kosten te besparen kun je prima zelf de luchtfilters van je auto vervangen. Hiermee bespaar je flink in de portemonnee. Op het internet blijken deze auto-onderdelen namelijk een stuk goedkoper dan in de garage. Zo kun je hier al luchtfilters aanschaffen voor minder dan 10 euro. In het assortiment vind je onder andere filters voor BMW, Fiat Punto, Opel en Volkswagen. De prijs is afhankelijk van het soort auto en de kwaliteit van de filters.

Zelf de luchtfilters van je auto vervangen

Door luchtfilters online aan te schaffen ben je soms de helft goedkoper uit. Bovendien heb je de auto-onderdelen binnen een paar dagen in huis. Vervolgens is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ten eerste dien je de luchtfilters van je auto te controleren. Gebruik een lamp om in naar binnen te schijnen. Richt de lamp naar buiten toe om al het stof te kunnen zien. Een beetje stof kan geen kwaad. Maar wanneer het licht er niet helder uitziet is het toch echt tijd om de luchtfilter te vervangen.

Oud exemplaar vervangen voor een nieuwe

De luchtfilter heeft een deksel die je open dient te schroeven. De plek van dit onderdeel verschilt per auto. In een nieuwe auto bevindt het luchtfilter zich vaak vlakbij een radiator, en in een ouder exemplaar meestal bij de motor. Na het openschroeven zie je het filter zitten. Vervang deze met het nieuwe exemplaar dat je goedkoop op internet hebt aangeschaft.

Conclusie: Luchtfilters vervangen is een fluitje van een cent

Het vervangen van luchtfilters in de auto is een fluitje van een cent. In principe heb je alleen een schroef nodig om het deksel van de filter open te maken. Meestal bevindt het filter zich in de buurt van de radiator of motor. Bovendien bespaar je erg veel geld door zelf aan de slag te gaan. Het online aanschaffen van een luchtfilter is soms wel de helft goedkoper dan in een garage. Na het vervangen van de luchtfilters kun je weer veilig de weg op. Durf je het toch niet aan? Kies dan voor een erkend bedrijf zoals Bosch Car Service.

Leave a Response