Sport

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten

David1054 views

We zijn inmiddels een aardig eindje in 2017 en voor de goede-voornemens-sporters is dit het moment van de waarheid: hou je het trainingsregime vast, of geef je het langzaam op? Met de lente en zomer alweer voor de deur is het natuurlijk belangrijk om juist nu gemotiveerd te blijven.

Maar helaas: dat is vaak net wat makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent misschien druk, de nieuwigheid is eraf of tja.. je bent simpelweg lui. Ook ondergetekende heeft daar regelmatig last van.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om gemotiveerd te blijven om te sporten. Wij zetten de beste tips die we gevonden hebben op een rijtje. Op naar ultieme fitheid!

1. Doelen stellen

Het eerste punt is direct ook één van de belangrijkste: doelen stellen. Zonder concrete doelen is het ontzettend lastig om door te blijven gaan. Zonder een doel is de kans groot dat je vooruitgang ook net wat minder goed merkt.

Door een concreet doel te stellen, heb je iets om voor te werken. Niets is fijner dan na een periode van afzien het doel te bereiken dat je wilt. Dat doel kan van alles zijn: simpelweg een maand lang drie keer per week sporten, met aan het einde een beloning, maar bijvoorbeeld ook het uitlopen van een hardloopwedstrijd.

Bij het stellen van doelen zijn er drie factoren om op te letten:

  • Zorg dat het doel meetbaar is: bijvoorbeeld een bepaald gewicht, een hardloopafstand of in staat zijn om een bepaalde oefening tien keer te kunnen uitvoeren.
  • Blijf realistisch. Niets is meer demotiverend dan continu je doelen niet halen. Stel daarom liever doelen die daadwerkelijk haalbaar zijn.
  • Stel doelen die niet te ver in de toekomst liggen. Een enkel doel voor over een jaar is vaak niet motiverend genoeg om meer dan een half jaar van ten voren al hard aan te werken.

2. Houd zoveel mogelijk bij

Ga je naar de sportschool, gebruik dan apps als GymGoal of GymBuddy om bij te houden welke oefeningen je hebt gedaan met welke weerstand. Zo zie je veel sneller hoe snel je vooruitgaat, wat enorm motiverend werkt. Ga je hardlopen of fietsen, gebruik dan apps als Runkeeper of Strava om de afstand en snelheid bij te houden.

Het bijhouden van je vooruitgang is ook belangrijk bij het stellen van doelen, omdat je zo ook beter kunt inschatten of een bepaald doel wel haalbaar is of misschien juist te eenvoudig.

Stel jezelf doelen: bijvoorbeeld het uitlopen van een bepaald hardloopevenement.

3. Zoek een sportmaat

Wanneer je altijd alleen sport, heb je niemand die je controleert of je wel netjes gaat sporten. Als je dan net bezig bent met de vijfde aflevering van Mr Robot en het buiten regent, is het wel erg makkelijk om een dagje over te slaan.

Het probleem is: het blijft vaak niet bij één dag overslaan. Door regelmatig met een vriend te sporten, kun je elkaar aansporen en heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Je kunt immers niet je vriend in de kou laten staan!

4. Stel je voor hoe je je voelt als je een training skipt

Stel jezelf de vraag: hoe voel ik me als ik vandaag lui ben en een training skip? Normaal gesproken zal dat toch enigszins vervelend aanvoelen. Daar staat tegenover dat je een voldaan gevoel hebt wanneer je weer een training hebt afgerond.

Bovendien is het een stuk makkelijker relaxen met de gedachte dat je die dag goed gesport hebt. Je verdient je rust dan een stuk meer dan op een dag waar je lui bent geweest.

5. Hardlopen? Gebruik de app Zombies, Run!

De app Zombies, Run! (Android en iOS) is toch wel de allertofste hardloop app die er is. Met deze app waan je je tijdens het lopen in de wereld van The Walking Dead, want om de paar minuten hoor je een verhaal over de zombiewereld waar jij in leeft.

De app heeft inmiddels zes seizoenen met elk een eigen verhaallijn. Hoe meer je loopt, hoe verder je dus in het verhaal komt. En dat verhaal is erg goed! De stemacteurs en -actrices slepen je mee in het verhaal. Voor je het weet bereik je al je doelafstand, maar wil je nog verder lopen om verder te komen in het verhaal. Probeer wel wat energie te besparen, want zo nu en dan komen de zombies achter je aan en moet je flink versnellen om niet te grazen genomen te worden.

6. Onderteken een contract

Stel een simpel contract op dat jij en een vriend ondertekenen, waarin je belooft hard te gaan sporten. Zet in het contract ook een straf voor wanneer jij of je vriend zich er niet aan houden. Het leukste is het als dit een straf is die goed is voor die vriend, bijvoorbeeld een avond gratis drinken.

Niet alleen kost het zo geld om je niet aan je afspraak te houden, ook gun je hem natuurlijk niet het plezier van jouw gefaal.

Waan jezelf Superman door superfit te worden.

7. Denk terug aan die zomer dat je niet bepaald beach-body-ready was

Je hebt het vast wel eens gehad op het strand: daar sta je dan in je zwembroek met een lichaam dat beter tot zijn recht zou komen tijdens de feestdagen waar je lekker hebt zitten schranzen. Je belooft jezelf: volgende zomer zorg ik ervoor dat ik er afgetraind uitzie.

Drie keer raden: dit is het moment dat je daaraan moet werken. Investeer in jezelf en pluk er in de zomer de vruchten van!

8. Haal motivatie uit de reactie van anderen

Het trainen doe je natuurlijk voor jezelf, maar het kan wel helpen om wat motivatie te halen uit reactie van anderen. Bewijs bijvoorbeeld de mensen ongelijk die geloven dat je het niet gaat volhouden, of verbaas mensen met je fitheid.

Hoe je het ook went of keert: iedereen houdt van positieve aandacht. Dat kan een prima motivatiebron zijn om te blijven sporten.

 

Hoe motiveer jij je om te blijven sporten? Laat het ons weten!

Leave a Response