GadgetsFeatured

Zo krijg jij het snelste internet bij je thuis

Thom1280 views

Iedereen wilt een snel internetnetwerk maar helaas is het internet vaak niet zo snel en stabiel als we zouden willen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor je internet niet zo snel is. Je kunt met een simpele aanpassing je internet een stuk sneller maken, deze oplossing behandel ik verder in de tekst.

Waarvoor heb je snel internet nodig?

Tegenwoordig is internet niet meer te missen. Je gebruikt het voor school, werk of andere bezigheden. Via het wifi netwerk kun je prima op het internet surfen, je email lezen of spelletjes spelen. Maar wanneer je spellen speelt die veel data gebruiken dan kun je nog wel eens problemen ondervinden. Ook tijdens het streamen van films via Netflix of het terugkijken van programma’s via RTL XL of NPO Start is niet altijd even gemakkelijk.

Dat wifi netwerk is helaas dus niet altijd even betrouwbaar. Dit kan komen door verschillende oorzaken.

De oorzaken van langzame wifi

Er zijn dus meerdere oorzaken waardoor de wifi minder goed of zelfs heel slecht kan werken. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

Overbelasting van het wifi netwerk

Het is mogelijk dat het wifi netwerk overbelast is. Dit kan komen omdat er te veel apparaten gebruik maken van hetzelfde wifi netwerk, of dat er te veel wifi netwerken bij elkaar in de buurt staan.

Woon je bijvoorbeeld in een flat, dan zul je hier vaak mee te maken hebben.

Het streamen van films en spelen van games

Het streamen van films kan je hele internetverbinding plat leggen. Er komt tegelijk veel data binnen en dat trekt de verbinding vaak niet.

Verouderd modem

Soms komt het voor dat je modem te oud is om de snelheid van het draadloze internet te kunnen verwerken. Na een jaar of 6 tot 8 is je modem aan vervanging toe.

Slechte plek voor je modem

Het kan ook zo zijn dat het wifi signaal verstoord wordt door de plek waar je modem staat. Wanneer je naast je modem een elektrisch apparaat staat dan kunnen de signalen van dit apparaat de wifi verstoren. Ook wanneer er bijvoorbeeld verwarmingsbuizen in de buurt zijn kunnen deze het signaal verstoren.

Wanneer de wifi signalen door betonnen muren of dikke vloeren moeten gaan, zwakt het signaal sterk af.

De oplossing voor je problemen

Je kunt er voor kiezen om je modem met je computer of laptop te verbinden met een UTP-kabel. Wanneer je een USB-aansluiting gebruikt, kan het internet langzamer en onstabieler worden. UTP-kabels zijn bestand tegen langere afstanden, tot maar liefst 100 meter.

Ook draadloos werken is mogelijk. Zo’n draadloze verbinding is snel, maar zorg er dan wel voor dat er geen stoorzenders bij het modem in de buurt staan. Denk hierbij dan aan elektrische apparaten of verwarmingsbuizen.

Wat is een UTP-kabel?

UTP staat voor de afkorting ‘Unshielded Twisted Pair’. Deze kabel gebruik je om verbinding te maken met een connector om zo een netwerkverbinding tot stand te brengen.

UTP-kabels komen in verschillende categorieën, welke UTP-kabel je moet hebben is afhankelijk van de internetsnelheid. Je kunt bijvoorbeeld een goede UTP kabel kopen bij Elektrobode.nl

Hoe gaat een UTP-kabel mijn probleem oplossen?

Het wifi netwerk is vaak onstabiel en kan makkelijk beïnvloed worden. Denk hierbij aan het voorbeeld van de flat, wanneer er veel wifi signalen door de lucht gaan, kunnen deze verstoord worden door elkaar.

De UTP-kabel werkt direct vanaf het modem naar de computer. Zo is het signaal vrijwel altijd hetzelfde en is deze moeilijker te beïnvloeden. Houd er wel rekening mee dat je het modem alsnog niet naast elektrische apparaten zet.

Conclusie

Het wifi is een hele goede uitvinding maar helaas niet altijd even betrouwbaar. Het komt veel voor dat het wifi signaal slecht of erg traag is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De oplossing om dit probleem tegen te gaan is om te internetten door middel van een UTP-kabel. Deze kabel sluit je aan op je modem en aan je computer.

De UTP-kabel is minder snel te beïnvloeden en het signaal is vrijwel altijd gelijk.

Leave a Response