KlussenWonen

Zo kun je zelf een terras aanleggen

Redactie MannenNieuws860 views
Zo kun je zelf een terras aanleggen

Is het geen geweldig idee: een terras in je tuin? Zeker als je je terras ook nog eens zelf hebt aangelegd! Dan kun je er na afloop natuurlijk écht trots op zijn. Dat worden mooie zonnige dagen in je toffe tuin. Er komt wel wat kijken bij het aanleggen van een terras, maar met onze tips kom je een heel eind: lees gauw verder!

De voorbereiding is belangrijk

Een goed begin is het halve werk! Ga daarom niet zomaar aan de slag, maar maak van tevoren een plan. Meet bijvoorbeeld goed op hoe groot het terras moet worden. En daar moet je natuurlijk weer bij bedenken wat je precies op je terras wilt plaatsen. Een grote tuinset met loungebanken heeft immers al gauw meer ruimte nodig dan een eenvoudige picknicktafel.

Misschien wil je er ook wel extra’s op kwijt – een barbecue en een opbergbak bijvoorbeeld. En let er ook op of de gewenste afmetingen in je tuin passen: je terras moet niet ineens een flink stuk te groot zijn. Allemaal zaken om vooraf rekening mee te houden!

Kies de juiste materiaalsoort

De materiaalsoort is belangrijk voor de uiteindelijke look van je terras in de tuin! Maar dat is niet alles: door voor het juiste materiaal te kiezen, ga je voor gemak wat betreft het onderhoud. Met composiet vlonderplanken zit je helemaal goed: dit zijn terrasplanken die de looks van stijlvol hout hebben, maar waarbij een onderhoudsbeurt niet nodig is. Dit materiaal is namelijk niet gevoelig voor rot, vocht, verkleuring en versplintering – en dat scheelt jou een heleboel werk. Ideaal, want de planken gaan zo ook veel langer mee!

Vlonderplanken zijn er in veel soorten en maten te vinden: bedenk of je een lichte of een donkere kleur mooier vindt staan – van bijvoorbeeld naturelbruin tot antraciet. Dat geeft echt verschillende looks in je tuin! En hoe zit het met het gewenste profiel? Van ribbels tot juist egaal: bepaal wat je het fraaist vindt.

De juiste accessoires bij de aanleg van je terras

Met alleen de planken ben je er nog niet. Je hebt ook accessoires nodig die de basis vormen van je terras! Denk aan de onderbalken die de fundering vormen van je terras. Ook clips en schroeven zijn belangrijk, om alles goed en stevig vast te kunnen zetten.

Wil je je terras perfect afwerken? Dan mogen afwerklijsten niet ontbreken, voor een nog nettere look. Het zijn de kleine dingen die het doen om het terras compleet te maken!

De ondergrond voorbereiden

Alle spullen in huis? Mooi! Voordat je begint met de aanleg van het terras, is het zaak om de ondergrond voor te bereiden. Dat begint met het graven: graaf de grond waar je terras moet komen in ieder geval zo’n 15 tot 20 cm uit, ook afhankelijk van de dikte van de balken en planken die je gebruikt. Controleer of de grond overal gelijk is uitgegraven.

En houd er bij de aanleg ook rekening mee dat het regenwater goed weg moet kunnen lopen: je wilt voorkomen dat het regenwater blijft liggen op je terras. De helling van je terras moet aflopen naar de tuin toe – dus niet richting je woning! Vervolgens leg je een antiworteldoek neer op de plek waar je terras komt, om onkruid de baas te blijven. Belangrijk is dat dit doek goed strak ligt.

Je terras aanleggen

Je terras aanleggen

Dan is het tijd om je terras aan te leggen! Begin met de onderbalken, die je op je antiworteldoek plaatst. Wees er zeker van dat de balken helemaal recht liggen, voor je ze vastzet aan de vlonderplanken. De vlonderplanken leg je dwars op de onderbalken. Begin aan de achterzijde van je huis, en werk zo verder richting de tuin. Deze eerste balk is het belangrijkst: als die niet goed recht ligt, is straks je hele terras scheef. Controleer dit goed – en vastzetten maar!

Vervolgens bevestig je de rest van je vlonderplanken hier evenwijdig aan vast. Laat hier steeds 5 mm ruimte vrij tussen de planken. That’s it: alle planken bevestigen, en tijd om te gaan genieten van je stralende terras!

Leave a Response