Fashion

Zo maak je je witte sneakers weer wit!

Jaro2099 views
witte sneakers

Witte sneakers zijn een onmisbaar item in de garderobe van de moderne man. Deze schoenen kunnen voor meerder gelegenheden gebruikt worden en zijn met meerdere outfits te combineren. Denk bijvoorbeeld aan witte Nike Airmax, witte leren Adidas sneakers of witte renschoenen. Enige nadeel van deze schoenen is dat deze vaak niet lang wit blijven. Er komen nu eenmaal snel zichtbare vlekken op witte sneakers. Hoe kun je deze witte sneakers weer wit maken?

Sneakers wit maken

Wanneer je net een paar witte sneakers hebt aangeschaft, draag je deze met trots. Het contrast tussen de schoenen en de rest van je outfit zorgt ervoor dat ze goed opvallen. En dat is wat de meeste mannen willen, opvallen. Na verloop van tijd verliezen deze witte sneakers echter hun kleur. Door vieze vlekken, door de zon, of gewoon omdat de schoenen oud zijn. Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes om deze witte sneakers weer wit te maken. Sneakers wit maken doe je zo: X tips!

1 Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst een tip om te voorkomen dat je witte sneakers vies worden. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Het beste kun je de witte sneakers voor gebruik inspuiten met een vuil- en waterafstotende spray. Op deze manier vormt zich een beschermende laag op je schoenen. Wanneer je nu een vlekje op je schoen krijgt kun je deze er eenvoudig weer af poetsen. Bovendien is deze spray dus ook nog eens waterafstotend en dat is geen overbodige luxe in ons regenachtige landje!

2 Vetvlekken verwijderen

Er zijn verschillende soorten vlekken die ervoor kunnen zorgen dat je sneakers niet meer wit zijn. Elk type vlek vereist een andere aanpak. We beginnen met vetvlekken. Denk bijvoorbeeld aan eten dat je op je witte schoenen knoeit. In eerste instantie zul je misschien denken dat je de schoenen met een vetvlek in de prullenbak kan gooien, maar er is een handig trucje voor vetvlekken… Shampoo! Shampoo helpt immers tegen vet haar én dus ook tegen vet op je witte schoenen. We raden je wel aan om dit eerst even te testen op een onopvallende plek op de schoen. Er zijn namelijk verschillende soorten shampoos en verschillende soorten witte schoenen. Hoe werkt het? Wrijf simpelweg shampoo gemixt met water op de vetvlek en je schoen is weer zo weet als dat ie ooit was!

3 Gele zolen

Witte schoenen met witte zolen zijn nog lastiger om schoon te houden… Het witte rubber wordt ten eerste snel vies. Denk bijvoorbeeld aan modder en andere viezigheid. Ten tweede zullen deze zolen na verloop van tijd verkleuren. De zolen zijn dan niet meer wit, maar krijgen als het ware een gele kleur. De oorzaak? Zonlicht! Ons advies? Bewaar de schoenen in een doos of kast en laat deze niet in de zon staan als je ze niet draagt. Zijn je zolen toch verkleurd? Dan kun je deze schoonmaken met ‘softgum’. We kunnen niets garanderen, maar dit is de beste manier om je zolen weer wit te krijgen!

witte sneakers 2

Lees ook: De leukste zomerschoenen voor mannen!

4 Nylon witte schoenen

Heb jij witte sneakers van stof en zijn deze vies geworden? Er bestaat een eenvoudig mengsel waarmee je deze vlekken kunt verwijderen. Mix drie delen witte wijnazijn met twee delen soda en meng het geheel. Nu ontstaat er een soort van papje. Smeer dit papje met een (schone) borstel over de vlekken. Laat middel even intrekken en spoel de schoenen daarna af met koud water. Je schoenen zijn nu weer helemaal wit!

5 Leren witte schoenen

Wat kun je het beste doen wanneer je een vlek krijgt op witte schoenen van leer? Bovenstaand middel zal dan niet goed werken. Het beste middel om vlekken op leren schoenen te verwijderen is vaseline. Wrijf de vaseline met een doekje over de schoenen. Laat het geheel een paar uur intrekken en veeg de vaseline weg met een schone doek. Als het goed is zijn je witte leren stappers nu weer schoon!

6 Suede witte schoenen

Het vervelendste materiaal om schoon te maken is waarschijnlijk suède. Veel mensen denken dat een vlek op een suède schoen fataal is en gooien de schoenen linea recta in de prullenbak. Er zijn echter manieren om deze witte schoenen toch de redden. Belangrijk is dat je vooral geen doekgebruikt. Op deze manier zul je het vuil alleen maar dieper in de schoen wrijven. Het resultaat? Het wordt nu nog moeilijker om de vlek te verwijderen. Niet doen dus! Het beste kun je een speciaal suèdeborsteltje aanschaffen en de schoenen met suèdereiniger schoonmaken. Wees voorzichtig en wrijf vooral niet te hard!

7 Witte veters

Onze laatste tip heeft betrekking tot de veters. Wanneer je je witte schoenen weer wit wilt maken, dan mag je de veters natuurlijk niet overslaan. Het schoonmaken van veters is gelukkig een eenvoudig klusje. Doe ze in een waszakje en stop ze in de wasmachine. Laat de wasmachine zijn werk doen en na afloop zijn de veters weer zo goed als nieuw!

Heb jij witte sneakers? Zo ja, hoe houd jij deze schoon? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response