Reizen

Zo zag jouw zuipvakantie in Spanje, Portugal of Bulgarije eruit

David1780 views

Het is voor bijna iedere Nederlandse man een bekend iets: na de middelbare school op een goedkope zuipvakantie gaan naar Spanje, Portugal, Italië of Bulgarije. Ontbijten met bier, lunchen met bier, avondeten met bier en daarna vooral flink afblussen met bier. Voor sommigen onder ons iets om niet meer aan te denken, maar op dat moment de tijd van je leven.

De één zal het tegenwoordig nog regelmatig meemaken tijdens de studententijd, de ander zit misschien inmiddels redelijk vastgeroest in het werkleven. Mannennieuws.nl neemt je nog één keer mee op een weekje zuipvakantie naar Zuid-Europa.

De planning: welk land gaat het worden?

Het begint allemaal bij de planning, ook bij een ouderwetse zuipreis. Rond december worden de eerste balletjes opgegooid en al gauw volgt een Whatsapp-groep, of als het wat langer geleden was, een MSN-groepsgesprek.

De grote vraag is: welke bestemming gaat het worden? Berucht en beroemd is Lloret de Mar aan de Costa Brava in Spanje, maar ook Albufeira in Portugal, Remini in Italië, Chersonissos in Griekenland en iets recentelijker Sunny Beach in Bulgarije staan garant voor een hoop feest, drank en zon.

Na wat discussies, uitgebreid vlieg- en busreizen vergelijken en nog meer discussies is de keuze gemaakt. Niet dat het heel veel uitmaakt, want uiteindelijk zal iedere vakantie er ongeveer hetzelfde uitzien, ongeacht de bestemming.

Aankomst: beddenstrijd en eerste biertje

Na een redelijk comfortabele vlucht of iets minder comfortabele busreis van 24 uur kom je dan eindelijk aan bij het appartement. Meestal in zo’n mooi resort waar het hele complex je kamer binnenkijkt en je met iets te veel mensen in één ruimte bent voor ook maar een beetje privacy.

De beddenstrijd breekt al direct aan. Hier geldt ouderwets het recht van de sterkste: alleen de gene die het snelst is, het sterkst of simpelweg de grootste bek heeft kan een bed verzekeren. De ongelukkigen moeten het doen met een bed in de woonkamer.

Nadat de spullen gedumpt zijn is het hoog tijd voor het eerste biertje, dat meestal na een paar minuten, zo niet een paar seconden, weg is. Heb je niet in het eerste uur vier biertjes achterover getikt, dan is het maar een beetje een matte bedoening.

Van opbouw geen sprake: de eerste avond ga je uiteraard tot het gaatje.

De eerste avond: wat nou opbouwen?

De eerste avond breekt aan en iedereen kan niet wachten om het einde van het schooljaar te vieren. Mensen kleden zich om en het appartement ziet er na een paar uur al uit alsof jullie er al jaren wonen zonder buiten te komen. Na een snelle pizza (goede bodem) begint de kroegentocht.

Voorzichtig kijkt de groep rond om vrouwen te scouten. Binnen de kortste keren zijn alle vrouwen opgedeeld in groepen op basis van aantrekkelijkheid. Dat gebeurt niet al te subtiel, iedereen ziet jullie rondkijken. Gelukkig doen alle andere groepen, ook de vrouwen, dit net zo goed.

Bij de eerste twee kroegen gaat het er nog relatief rustig aan toe. Er wordt voorzichtig wat gesproken met anderen en kennis gemaakt met lotgenoten die een alcoholistenweek tegemoet gaan. Vanaf de derde kroeg is het aan. Het is immers vakantie: kom maar op met de flugels, sambuca’s en, als je echt lef hebt, de tequila’s.

Van enige opbouw is geen sprake: iedereen piekt direct de eerste avond. Na een lange avond en een vroeg intredende kater ploft iedereen in bed.

Het beste recept tegen een kater: strand en bier

Rond een uur of 11 zijn de meesten uit het appartement wakker. De één was er om 9 uur al uit, de ander moet eruit geschopt worden. Gelukkig hebben jullie één ding gemeen: een kater die recht uit de hel op je hoofd is geland. De één gaat er beter mee om dan de ander.

Na een matig ontbijtje is er maar één recept om goed om te gaan met de kater: een voorzichtig biertje in de middag en relaxen bij het zwembad of op het strand. Die ene gast uit jullie groep die altijd een stapje verder gaat is er het slechtst aan toe en gaat na een paar uur terug om nog even te slapen of kotsen.

Om je heen zie je dezelfde mensen van gisteren, ongeveer in dezelfde staat als jijzelf. Bij ieder gezicht vraag je je af of je die gene gesproken hebt en of je jezelf nog compleet voor schut hebt gezet.

De échte marathon is gestart

De dagen verstrijken en iedere avond gaan jullie compleet tot het gaatje, soms met meer succes dan andere avonden. De eerste setjes beginnen zich te vormen en de jongens die nog geen chick aan de haak hebben geslagen beginnen zenuwachtig te worden en de boel te forceren.

Hier en daar wordt er valsgespeeld: drankjes worden soms stiekem weggezet om even een ronde uit te rusten en niet-rokers gaan enthousiast mee naar buiten met ruikers om even die broodnodige frisse lucht naar binnen te krijgen: de alcohol begint zijn tol te eisen.

De dagen zien er ‘s middags telkens vrijwel  hetzelfde uit: luieren aan het strand of zwembad en misschien een keer een tripje op een catamaran waar je om vijf uur ‘s middags uiteraard weer compleet lam vanaf stapt. Het zijn direct de zwaarste dagen, want na wat eten en rust ga je rond 10 uur verder, terwijl de kater van de middag alweer op de deur (je hoofd) aan het kloppen is.

Tijd voor een eindsprint

Je zit op dag acht en lichamelijk begin je steeds meer op een oude man te lijken. Sommigen hebben een keer een avondje overgeslagen en de biertjes gaan er overdag net wat minder soepel in. Wel zijn jullie inmiddels gebruind en weten precies waar je de beste Frikadel van Ed kunnen halen en waar je de goedkoopste pakken soep kunt vinden.

Op de laatste avond moet iedereen eraan geloven: nog één keer tot het gaatje. Vol goede moed starten jullie aan het einde van de middag, al dan niet met andere groepen waarmee jullie inmiddels bevriend zijn geraakt. Kingsen, bussen, Stef Stuntpiloot: alle drankspelletjes komen voorbij en rond een uur of 9 liggen de eerste er al af.

Wakker worden op het strand: het lijkt mooi, maar je hebt je zelden zo gaar gevoeld als het echt gebeurt.

Maar het is de laatste avond, dus opgeven zit er niet bij. Na een korte pauze van een uur voor de verliezers van de spelletjes, is het tijd om op een laatste kroegentocht te gaan. Liters bier, shotjes die het daglicht niet verdragen en nog meer drankspelletjes: het moet een avond om nooit (of juist wel) te vergeten zijn.

Zij die nog steeds geen vrouw hebben geregeld doen een laatste wanhoopspoging en regelmatig slaagt die, omdat ook de vrouwen op zo’n laatste avond net wat meer op zoek zijn.

Het is inmiddels 5 uur, de vlucht gaat om 10 uur ‘s ochtends. Wat is het beste: slapen of toch maar doorhalen? Het wordt het laatste. Om 8 uur schrik je wakker op het strand met een halfvol blikje bier naast je. Koortsachtig, bezweet en mega gaar pak je snel je tas in en ga je op weg naar het vliegtuig.

Eenmaal thuis wachten je ouders je op.

Met kleine oogjes vertel je over de mooie omgeving en de prachtige dorpjes. Je ouders knikken vrolijk mee en denken terug aan hun eigen zuipvakantie.

 

Foto’s: Shutterstock

Leave a Response