Gadgets

Zo ziet de ultieme gaming set-up eruit

David1430 views

Velen van ons zijn er groot mee geworden en velen van ons zullen het nog steeds regelmatig doen: gamen!  Vroeger was het iets simpels als Prince of Persia of misschien een vroege versie van FIFA, maar die tijden zijn voorbij. Onder meer met de opkomst van virtual reality stap je in een hyperrealistische wereld met prachtige beelden en geweldige gameplay.

Om het meeste uit een game te halen is het natuurlijk ook belangrijk om een goede set-up te hebben. Op een simpele laptop kun je best een spelletje spelen, maar voor de echte topervaring ga je liever voor iets beters. Mannennieuws.nl bouwt stap voor stap de ultieme game-installatie op.

First things first: de monitor

Zonder een goede monitor ben je eigenlijk nergens. Of hij nou te klein is, een te lage resolutie heeft of simpelweg weinig videokwaliteit aankan: het verpest je game-ervaring flink. Ga je een monitor kopen, dan zijn er een aantal dingen om op te letten:

  • Grootte
  • Type synchronisatie-technologie
  • Beeldresolutie
  • Helderheid
  • Respons- en ververssnelheid
  • Paneeltechnologie

De grootte spreekt voor zich: op een klein schermpje komt een game niet goed tot zijn recht. Het type synchronisatie, de paneeltechnologie en de ververssnelheden zijn factoren die echter ook essentieel zijn voor een prettige game-ervaring.

De paneeltechnologie zegt met name iets over de responssnelheid. Hoe hoger deze is, hoe vloeiender de beelden zijn en hoe mooier een game is, met name wanneer de game veel snelle elementen heeft. Gamers kiezen vaak voor Twisted Nematic, dat betaalbaar is en hoge snelheden aankan, wat ideaal is bij het gamen.

De synchronisatie-technologie hangt hiermee samen en zegt met name iets over de ververssnelheid. FreeSync is hierbij een goede keuze voor gamers.

Tenslotte zijn natuurlijk ook de beeldresolutie en helderheid belangrijk. Met een hoge helderheid en resolutie zijn spellen haarscherp en haal je het meeste uit de mogelijkheden van de game.

Het systeem en de grafische kaart

Veel staat of valt bij het systeem dat je gebruikt en de grafische kaart (videokaart) die hierbij hoort. Moderne spellen zijn prachtig, maar vragen ook veel van het systeem. Het is dan ook goed om voor een systeem te kiezen met een snelle processor, groot intern geheugen en misschien wel het belangrijkste: een ijzersterke grafische kaart.

Een videokaart neemt de grafische taken over van de processor en vormt een soort verbinding tussen de software die je afspeelt en de uiteindelijke weergave op je beeldscherm. Met een matige videokaart heeft je processor het te zwaar om alles vloeiend af te spelen, omdat het simpelweg niet de capaciteit heeft voor een vloeiende spelervaring. Met een goede videokaart kun je daarentegen op een zeer hoge kwaliteit games vloeiend spelen. Veel computers die niet speciaal gemaakt zijn voor het gamen hebben niet standaard een goede videokaart.

Vaak kun je wel vragen om een andere videokaart in te laten bouwen. Ook kun je dit zelf achteraf (laten) doen door een losse videokaart aan te schaffen.

Een flinke monitor, gamingtoetsenbord en goede hoofdtelefoon: essentieel voor de perfecte game-ervaring.

Toetsenbord: comfort is alles

Niets is zo vervelend als een geweldige game te hebben, maar te spelen met een toetsenbord dat eigenlijk te beperkt is voor het spel. Veel fanatieke gamers kiezen daarom voor een speciaal gamingtoetsenbord. Deze toetsenborden zijn niet alleen comfortabel, maar hebben vaak ook functies die handig zijn bij het gamen, zoals de mogelijkheid om macro’s in te stellen of een speciale lay-out hebben die handig is voor het gebruik van hotkeys in het spel.

Met name de toetsenborden van Razer zijn populair, het merk dat een beetje gezien wordt als de Apple van gaminghardware.

Muis: kies een gamingmuis!

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de muis. Met name voor bijvoorbeeld MMO’s is een normale muis vaak maar onhandig. Een gamingmuis kan hierin uitkomst bieden. Niet alleen dankzij een ergonomisch design, maar ook door de aanwezigheid van extra knoppen.

Een opvallende muis is de Razer Naga, die twaalf knoppen aan de zijkant heeft die je kunt instellen voor hotkeys. Gamen was nog nooit zo efficiënt en snel!

Hoofdtelefoon

Je kunt met goede speakers een prachtig geluid krijgen, maar bij het gamen geniet een goede hoofdtelefoon doorgaans de voorkeur. Soms omdat het belangrijk is om te horen waar het geluid vandaan komt, maar vaak ook simpelweg om de game-ervaring wat intenser te maken.

Hoofdtelefoon die de oren volledig omsluiten zijn het prettigst, omdat je met deze modellen minder snel last krijgen van je oren nadat je een tijdje gegamed hebt. Kijk ook naar de mogelijkheid om een hoofdtelefoon met microfoon te kopen, omdat het bij online games vaak handig is om met andere gamers te kunnen praten.

De stoel: denk aan je rug

Het is logisch om vooral te letten op de hardware die je aanschaft voor het gamen, maar vergeet ook je stoel niet. Het is makkelijk om volledig opgezogen te worden in een game en daarmee de tijd te verliezen. Heb je echter een slechte bureaustoel of zelfs helemaal niet een bijzondere bureaustoel, dan ga je dat vroeg of laat wel voelen in je lichaam.

Kies daarom het liefst voor een goede bureaustoel of speciale gamestoel die steun geeft aan je rug, nek en onderarmen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

 

Leave a Response