Lifestyle

Het beste fietszadel tegen zadelpijn van 2021

Redactie MannenNieuws196 views
Beste fietszadel tegen zadelpijn

Een lekker stuk fietsen kan heerlijk zijn, als het niet voor nare zadelpijn zou zorgen. Je kunt dan wel een zadelhoes tegen zadelpijn aanbrengen op je zadel om pijn te voorkomen, maar de beste structurele oplossing is natuurlijk een comfortabel fietszadel tegen zadelpijn op je fiets te monteren. Zo’n zadel tegen zadelpijn is een uitstekende investering in je eigen fietsplezier en hoeft niet meer dan enkele tientjes te kosten. Maar wat is nu het beste zadel tegen zadelpijn? Om die zoektocht makkelijker te maken voor je, hebben we een top 10 samengesteld van de beste fietszadels tegen zadelpijn die in 2021 op de markt zijn.

Top 10 beste fietszadels tegen zadelpijn

Top 5 beste fietszadel tegen zadelpijn

De fietszadels tegen zadelpijn die op nummer 1 tot 5 staan lichten we verder toe aan de hand van een uitgebreide productomschrijving. Ook geven we een aantal belangrijke specificaties van het fietszadel tegen zadelpijn en geven we de pluspunten en minpunten van het zadel aan. Dit helpt je te kiezen welk zadel tegen zadelpijn het meest passend is voor jou.

1. Selle Royal Fietszadel Respiro Moderate

Selle Royal Fietszadel Respiro Moderate

Selle Royal is al ruim 50 jaar bekend als producent van kwalitatief sterke en comfortabele zadels voor fietsers. Dit fietszadel is handgemaakt en ziet zowel sportief als stijlvol uit. Het is gevuld met speciaal door Selle Royal ontwikkelde gel. Deze gelvulling wordt over het gehele vlak gedistribueerd, zodat het lichaamsgewicht van de gebruiker beter verdeeld wordt en de genitale zone en zitbeenderen aanzienlijk ontlast worden.

Er is voor mannen en vrouwen een apart model op de markt. Beiden hebben een ventilatiekanaal, zodat het zitvlak lekker koel blijft, maar bij het dames fietszadel tegen zadelpijn is het ventilatiekanaal iets smaller. Het zadeldek is gemaakt van Xsenium, dat het zadel koel houdt in warme omstandigheden. Verder is het zadel uitgevoerd met het een kliksysteem dat het eenvoudig maakt om een zadeltas, reflector of lampje aan het zadel te vast te klikken.

Specificaties

Type zadel: Stadsfiets
Breedte: 182 mm
Lengte: 277 mm
Gewicht: 535 g
Met uitsparing: Ja
Materiaal zadeldek: Synthetisch rubber
Materiaal rail: Staal
Vulling: gel

Pluspunten

Heerlijk zacht
Goede drukverdeling
Ontluchting zorgt voor verkoeling

Minpunten

Voor sommigen aan de brede kant

Je kunt dit fietszadel bij de volgende webshops bestellen

2. Selle Royal Freedom Strengtex Fietszadel

Selle Royal Freedom Strengtex - Fietszadel - Zwart

Onze nummer twee keuze voor het beste zadel tegen zadelpijn is wederom van Selle Royal. Dit zadel heeft een waterdichte en bijzonder sterke toplaag van Strengtex. De flankbescherming aan de zijkanten zorgt ervoor dat het zadel extra lang mee gaat. Het zit- en fietscomfort is verzekerd door de hoge elasticiteit, de elastomeer vering en het sterke ademende vermogen van het zadel.

Met de unieke gelstructuur wordt het lichaamsgewicht verspreid en drukpieken tot wel 40 procent verminderd. Ook de sterk afgeronde contouren helpen om te zorgen voor een optimaal fietscomfort. Ook bij dit fietszadel tegen zadelpijn maak je gemakkelijk aan de achterkant van het zadel maakt een zadeltasje of achterlicht vast. Er is ook een variant van dit zadel tegen zadelpijn voor dames verkrijgbaar.

Specificaties

Type zadel: Stadsfiets
Breedte: 184 mm
Lengte: 283 mm
Gewicht: 655 g
Uitsparing: Nee
Materiaal dek: Kunstleer
Materiaal rail: Staal
Vulling: Gel

Pluspunten

Niet te zacht
Zeer geschikt voor dagelijks fietsgebruik
Goede, betaalbare prijs

Minpunten

Minder geschikt voor langere afstanden fietsen

Je kunt dit fietszadel bij de volgende webshops bestellen

3. Prologo Dimension Tirox 143

Prologo Dimension Tirox 143

Het beste racefiets zadel tegen zadelpijn is wat ons betreft deze Prologo Dimension Tirox 143. Het zadel heeft een extra korte neus om contact en druk aan de voorzijde te voorkomen. De wat grotere breedte helpt om het gewicht van de gebruiker te verdelen, waardoor het langer comfortabel blijft om op het zadel te zitten.

De geul in het midden vermindert contact tussen de geslachtsorganen en het zadel en voorkomt zo pijn en schadelijke gevolgen zoals prostaatproblemen bij mannen.

Specificaties

Type zadel: Racefiets
Breedte: 143 mm
Lengte: 245 mm
Gewicht: 179 g
Met uitsparing: Ja
Materiaal zadeldek: Microfiber
Vulling: light foam

Pluspunten

Mooie sportieve vormgeving
Fijne breedte zorgt voor meer comfort
Goede, betaalbare prijs

Minpunten

Behoorlijk prijzig
Niet erg zacht

Je kunt dit fietszadel bij de volgende webshops bestellen

4. Dunlop Unisex Zadel Stadsfiets

Dunlop Zadel Stadsfiets - 26 X 23 Cm - Unisex - Zwart

Onze beste optie voor een kleiner budget is dit fietszadel van Dunlop dat geschikt is voor zowel vrouwen als mannen. Het zadel heeft een zachte gelvulling met een hoog zitcomfort. De dikte van het zadel zorgt voor een echt kussengevoel.

In het middel is een ventilatiekanaal aangebracht dat voor verkoeling zorgt voor de geslachtsstreek. Zo wordt zadelpijn effectief verminderd. Het zadel is eenvoudig te bevestigen op iedere stadsfiets.

Specificaties

Type zadel: Stadsfiets
Breedte: 230 mm
Lengte: 260 mm
Materiaal zadeldek: Kunstleer
Materiaal rail: Staal
Met uitsparing: Ja

Pluspunten

Goedkoop
Prettige vering
Ook comfortabel op langere afstanden

Minpunten

Slijt snel bij intensief gebruik
Niet waterdicht

Je kunt dit fietszadel bij de volgende webshops bestellen

5. LifeGoods Unisex Gel Fietszadel

LifeGoods Gel Fietszadel - Heren

In het middensegment vinden we dit comfortabele gelzadel van LifeGoods, dat geschikt is voor zowel dames als heren. Om zadelpijn te voorkomen, is dit fietszadel gemaakt van gelschuim met een hoge dichtheid. Het veersysteem met twee rubberen schokabsorberende ballen aan de onderkant van het zadel zorgt er daarnaast voor dat je zelfs op hobbelig en lastig terrein comfortabel kunt fietsen.

De brede achterkant geeft het zadel een groot zitoppervlak met veel ondersteuning. De smalle voorkant zorgt ervoor dat je bovenbenen niet langs elkaar wrijven. Dankzij uitsparing in het zadel en het honingraatontwerp op de zitkussens is er een goede ventilatie ingebouwd. Dit maakt het zadel zeer geschikt voor lange fietstochten. Dit is een multifunctioneel zadel dat op veel fietsen past, waardoor je hem zelfs kunt gebruiken op je spinningbike!

Specificaties

Type zadel: Stadsfiets
Breedte: 200 mm
Lengte: 250 mm
Gewicht: 900 g
Materiaal zadeldek: Kunststof
Materiaal rail: Metaal
Met uitsparing: Ja

Pluspunten

Met zadelhoes en montagesleutel
Heel fijn zadel voor langere afstanden
Uitgerust met reflecterende strepen

Minpunten

Monteren vergt wat tijd

Je kunt dit fietszadel bij de volgende webshops bestellen

Belangrijke zaken om op te letten bij het aanschaffen van een fietszadel tegen zadelpijn

We bespreken een aantal zaken die van belang zijn bij het uitkiezen van een fietszadel tegen zadelpijn. Koop geen zadel voordat je deze zaken in overweging hebt genomen, want niet ieder fietszadel is zomaar geschikt voor jouw lichaam of behoeftes.

Dames, heren of unisex

Let goed op wanneer je een fietszadel kocht of het ook bedoeld is voor jou. Er bestaan unisex zadels die voor zowel mannen als vrouwen geschikt zouden moeten zijn, maar er zijn ook zadels die een aparte versie hebben voor beide geslachten. Koop je de verkeerde, dan is de kans aanwezig dat je een zadel koopt dat oncomfortabel is voor jou. Bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes immers vaak groter dan bij mannen. Daarom hebben vrouwen een breder zadel nodig.

Zithouding versus breedte

De zithouding tijdens het fietsen speelt een belangrijke rol in het ontwerp van het zadel. Bij een fietshouding waarbij je rechtop zit, rust je volledige gewicht op je zadel. Om dan comfortabel te zitten, heb je een breder zadel nodig. Bij een gebogen geboden, sportieve houding rust er juist minder gewicht op het zadel. Dan is een smaller zadel vaak comfortabeler.

Benodigde breedte opmeten

Bij een normale, niet-sportieve fietshouding zijn je zitbotjes bepalend voor hoe breed je zadel moet zijn om comfortabel te kunnen zitten. Dit kun je zelf thuis opmeten met behulp van een stuk karton, een krijtje en een meetlint. Leg het stuk karton op een vlak oppervlak en ga erop zitten. Neem de houding aan waarin je meestal fietst. Houd die positie dan twee tot vijf minuten aan. Vervolgens kun je daarna door met het krijtje het karton ‘in te kleuren’ duidelijk zien waar je zitbotjes zaten. Die afstand kun je dan opmeten. Jouw nieuwe fietszadel moet breed genoeg zijn om je op die plekken te ondersteunen.

Fietszadel tegen zadelpijn

Geul

Om druk op de geslachtsorganen zo veel mogelijk te verminderen, is het nodig dat er een geul in het midden van het zadel zit. Zo’n zadel kan je een hoop pijn besparen. Het bijkomende voordeel van zo’n geul is dat deze vaak ook voor verkoeling kan zorgen.

Waterdichtheid

In Nederland is er natuurlijk een reëele kans dat je fiets natregent. Het is erg vervelend als dat regenwater in je zadel trekt, want dan krijg je een natte onderkant als je erop gaat zitten. Bij een waterdicht zadel hoef je zitoppervlak enkel droog te vegen. Een waterdichte zadelhoes kan ook voorkomen dat er vocht in je zadel trekt.

Gewicht

Afhankelijk van op wat voor soort fiets je het zadel wilt bevestigen, kan het ook het gewicht van fietszadel van belang zijn. Op een MTB of racefiets kan het wenselijk zijn om een ligt zadel te hebben. Die winst is vooral te boeken in het materiaal dat gebruikt is voor de zadelrail. Wil je echt een licht zadel, dan kun je extra budget uittrekken voor een zadel met een zadelrail van carbon. Metalen zadelrails zijn namelijk zwaarder. Maar een carbon zadelrail pas niet altijd op een standaard zadelpen. Controleer dit daarom goed voordat je een aankoop doet.

Waar koop je een goed zadel tegen zadelpijn?

Uiteraard kun je bij de fietsenmaker terecht voor een nieuw fietszadel. Je kunt dan wel het beste naar een van de grotere zaken gaan, omdat je daar meer keuze hebt. Ook bij een winkel als Halfords kun je zadels tegen zadelpijn vinden. De meeste keuze vind je echter online, waar het volledige aanbod te vinden is. Je kunt terecht bij webwinkels die gespecialiseerd zijn in fietsen of sport, maar ook bol.com heeft een ruime selectie aan fietszadels tegen zadelpijn.

Veelgestelde vragen over zadels tegen zadelpijn

We beantwoorden een aantal vragen die veel gesteld worden met betrekking tot fietszadels tegen zadelpijn.

Kan ik een fietszadel tegen zadelpijn zelf op mijn fiets aanbrengen?

Ja, het is heel goed mogelijk om je nieuwe zadel zelf op je fiets te monteren. Met een inbussleutel of steeksleutel kun je zelf je oude zadel losmaken en je nieuwe zadel vastzetten. Er is wel kracht nodig om het zadel goed vast te zetten, want het is erg irritant als je zadel draait tijdens het fietsen. Ben je hier zelf niet voldoende toe in staat, ga dan met je fiets en je nieuwe zadel naar een fietsenmaker om het zadel door diegene stevig te laten plaatsen.

Hoe kan ik mijn nieuwe zadel het beste plaatsen om zadelpijn te voorkomen?

Ten eerste is het natuurlijk van belang om een zadel te kopen dat geschikt is voor jouw lichaam en aangenaam zit. Maar ook dat zadel moet wel op de juiste manier geplaatst worden om zadelpijn te voorkomen. De juist afstellingshoogte is belangrijk. Hierbij moet het been lichtjes gebogen zijn wanneer het pedaal op het laagste punt is. Ook is van belang dat de heupen niet meebewegen tijdens het fietsen. Zet het zadel ook zo dat je knie recht boven de as van de pedalen staat als het pedaal op het hoogste punt is. Het kan ook helpen tegen zadelpijn om de punt van het zadel wat naar beneden af te stellen.

Heb ik met een fietszadel tegen zadelpijn helemaal geen last van zadelpijn meer?

Dat is een belofte die niet gemaakt kan worden. Als je lang in dezelfde houding zit en er lang druk op dezelfde plekken uitgeoefend wordt, kun je uiteindelijk toch zadelpijn krijgen. Wat een fietszadel tegen zadelpijn doet, is die pijn zo lang mogelijk uitstellen door de druk zo veel mogelijk te verlagen. Helaas is het moeilijk om van tevoren te voorspellen hoeveel verschil een ander zadel gaat maken. Dat zal je in de praktijk moeten ondervinden. Maar om de kans op zadelpijn zo klein mogelijk te maken, kan het in acht nemen van de belangrijke punten die we hierboven besproken hebben van grote waarde zijn.

Wat is dus het beste zadel tegen zadelpijn?

Het beste dameszadel tegen zadelpijn zowel als het beste fietszadel tegen zadelpijn voor heren is wat ons betreft het Selle Royal Fietszadel Respiro Moderate. Hoewel bij andere zadels vergelijkbare technieken gebruikt worden, combineert dit fietszadel van Selle Royal comfort met duurzaamheid. Zo kun je extra lang genieten van jouw investering in een fijn fietszadel tegen zadelpijn, een investering die het geld dubbel en dwars waard is. Hopelijk hebben we je kunnen helpen met het kiezen van het beste fietszadel voor jou!

Leave a Response