Lifestyle

Tijd voor een carrièremove? Word ventilatiemonteur!

Redactie MannenNieuws364 views
Tijd voor een carrièremove Word ventilatiemonteur

Nog maar een generatie of twee geleden was het heel gebruikelijk dat je hetzelfde beroep ging uitoefenen als je ouders. Dat is vandaag de dag heel anders. Mede dankzij toegankelijke en betaalbare scholing voor ieder kind (ongeacht onder meer afkomst of inkomsten van de ouders), kan nu eigenlijk iedereen worden wat hij wil. Dat is enerzijds fijn, maar het levert ook keuzestress op. Zeker niet iedereen weet op jonge leeftijd al wat hij ‘de rest van zijn leven’ wil gaan doen, en bovendien lonkt vaak het grote geld van onzinbanen. Overweeg je een carrièremove, en wil jij ook echt weer zinnig werk gaan doen met een kansrijke toekomst? Word dan ventilatiemonteur!

Tijd voor een zinnig en kansrijk beroep

In tijden van economische onzekerheid en hoge werkloosheid, klampen veel mensen zich aan hun huidige functie vast. En dat is ook niet gek, want ze willen niet zonder inkomsten komen te zitten. Maar de huidige economische situatie en die op de arbeidsmarkt is compleet anders. In bijna alle sectoren is sprake van een personeelstekort. Werkgevers stellen dan ook steeds minder eisen als het gaat om bijvoorbeeld vooropleiding en ervaring. Dit geeft veel kansen om je om te laten scholen tot een zinnig en kansrijk beroep zoals ventilatiemonteur.

Wat doet een ventilatiemonteur?

Wat doet een ventilatiemonteur

Om te kunnen beoordelen of het wat voor jou is om ventilatiemonteur te worden, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de functie precies inhoudt. Als ventilatiemonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van systemen om gebouwen goed te ventileren en van frisse lucht te voorzien. Dit wordt steeds belangrijker, aangezien gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn vanwege duurzaamheidsoverwegingen. Ventilatiemonteurs werken in de nieuwbouw, maar houden zich dus ook bezig met inregelen, onderhoud en reparatie. Zowel van woningen als van grote gebouwen als winkelcentra, bedrijfspanden en ziekenhuizen.

Hoe wordt je ventilatiemonteur?

Ventilatiemonteur kun je onder meer worden meet een MBO opleiding Installatietechniek, zoals de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties niveau 2. Doe je nu iets anders, en wil je je laten omscholen? Dan zijn er ook aanzienlijk kortere routes. Zo kun je binnen zeven dagen bepaalde basiscursussen volgen, waarna je verder in de praktijk werkervaring gaat opdoen. Vervolgens ga je na verloop van tijd aanvullende of verdiepende cursussen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een VCA cursus, een training over elektrotechnisch tekeninglezen of de opleiding tot NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon.

In de technische sector zijn haast alle werkgevers op zoek naar medewerkers. Soms bieden ze daarom zelfs een plek aan om (betaald) ervaring op te doen, en betalen ze (deels) je opleiding. Interessant!

Leave a Response