Lifestyle

Ontspannen in een badjas na een drukke dag

Redactie MannenNieuws180 views
Ontspannen in een badjas na een drukke dag

Van pluizig tot zacht, en van strak tot lekker losjes: de badjas is het perfecte kledingstuk om in te ontspannen aan het eind van een drukke dag. Of misschien juist in de ochtend voordat de dag begint, tijdens het lezen van een boek op de bank, of in de avond voor de open haard. Een badjas is in ieder geval veel meer dan alleen een kledingstuk om je warm te houden na het douchen.

Doordat er zo veel verschillende stijlen en kleuren zijn, is er voor iedereen een badjas te vinden die past bij jouw smaak en wensen. Praktisch, comfortabel of juist luxe: de badjas maakt van een eenvoudig moment een stijlvol moment!

Heren badjassen

Badjassen bestaan al een tijd: al in de 17e eeuw werden ze gedragen. Dit begon destijds in Japan, waar heren badjassen toen nog kimono’s heetten. Hier werd de comfortabele en loszittende jas geboren. Jaren later pas werd de badjas in het westen geïntroduceerd. Toen in de vorm zoals wij hem nu kennen: na het nemen van een bad. Het zal je vast niet verrassen dat daar de naam ‘badjas’ vandaan komt.

Inmiddels worden badjassen bijna niet meer voor de sier of voor chique momenten gebruikt. Je ziet ze voornamelijk terug in functionele situaties, zoals voor of na het douchen, of voorafgaand aan het aankleden.

Huispak voor heren

Bij het woord badjas denk je misschien ook aan een huispak. Hoewel deze kledingstukken allebei worden gedragen in huis en voor comfort, zijn ze niet hetzelfde. Het huispak voor heren, zoals we die vandaag kennen, is pas in de 20e eeuw ontstaan. Met als belangrijkste doel: comfort en ontspanning in huis. Vooral in de jaren 1950/1960 werd het dragen van een huispak populair.

De belangrijkste verschillen tussen een badjas en een huispak zijn als volgt:

De badjas

De badjas

De badjas is loszittend en kun je over een pyjama dragen. Ze zijn ontworpen om je warm te houden en eventueel vocht te absorberen na een douche. Daarom wordt er meestal gekozen voor wateropnemende stoffen, zoals katoen, badstof, zijde of satijn. Daarnaast zijn badjassen meestal voorzien van een open voorkant. Je kunt de badjas dan sluiten met een riem waar je een knoop in legt.

Het huispak

Een huispak is een set die bestaat uit een comfortabele broek met bovenkleding die hierbij matcht. Denk aan een fijne trui, hoodie of t-shirt. Anders dan de badjas worden huispakken vaak niet direct gedragen na het douchen, omdat ze niet bedoeld zijn om vocht te absorberen. Er bestaan echter wel huispakken van badstof, maar vaak zijn ze in meer stoffen en patronen te kopen dan de originele badjas.

Badjas of huispak: voor ieder wat wils.

Ondanks dat huispakken of badjassen niet meer zo chic hoeven te zijn als vroeger, zijn ze wel verkrijgbaar in vele verschillende stijlen en materialen. Door alle keuzes is er altijd een stof en kleur die past bij wanneer jij het wil dragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Een katoenen of badstoffen badjas of huispak voor na het douchen?
  • Een fleecejas of huispak voor koude winteravonden?
  • Een huispak of badjas van zijden of satijn, voor een luxe gevoel of voor de warme dagen?

Naast de stoffen kun je natuurlijk ook variëren in lengte, maar ook in verschillende sluitingen. Je kent misschien alleen de zogenaamde heupriem, maar ook huispakken en badjassen met knopen en ritssluitingen zijn online te vinden.

En om het nog uitgebreider te maken: naast stof, lengte en sluiting zijn er ook diverse kleuren en patronen om uit te kiezen bij de aanschaf van jouw badjas of huispak. Een echt kledingitem op maat dus!

Leave a Response