NieuwsEten & Drinken

Zelf likeur maken in 4 stappen

Danny Bijl8245 views

Een likeur is een veelzijdige alcoholische drank die voorkomt in veel smaken. Een likeur bestaat vaak uit fruit, kruiden, noten of bloemen met daaraan toegevoegde suiker. Het alcoholpercentage kan verschillen per likeur. Sommige likeuren hebben een heel hoog percentage (70%) en andere weer een wat lager percentage (20%). Likeur wordt vaak verward met likorette, dit is een drank die lijkt op een likeur, maar een lager percentage alcohol heeft (minder dan 15%). Likorettes mogen daarom in de supermarkt verkocht worden en likeuren niet.

Zelf een likeur maken

Wanneer je zelf eten bereid of een drank maakt, is het vaak vele malen lekkerder dan wanneer het kant en klaar is. Verse ingrediënten geheel naar eigen wens, wie wil dat nu niet. Een likeur kun je ook zelf maken en het is eigenlijk best simpel! Het enige is dat je wel wat geduld moet hebben voordat jouw zelfgemaakte alcoholische drank perfect is. Je moet de likeur namelijk enkele maanden laten staan, zodat de vaste stoffen op de bodem gaan liggen. Maar het geduld wordt zeker beloond met een verrassende, aangename likeur!

Stap 1. Kies een sterke drank

Voor het maken van een likeur is natuurlijk alcohol nodig. De eerste stap die je daarom neemt, is het kiezen van een fles sterke drank. Wanneer je nog nooit eerder zelf een likeur hebt gemaakt, raden we je aan om een kleurloze en neutrale drank te nemen, zoals rum, vodka of brandewijn. Giet de drank in een fles met een dikke hals. Schenk de fles halfvol. Afbeelding:

Zelf likeur maken

Stap 2. Voeg de ingrediënten toe

Nu je een sterke drank hebt gekozen, ga je naar wens ingrediënten toevoegen. Dit kunnen bijvoorbeeld fruit, noten, bloem, specerijen en kruiden zijn. Wat jij maar wilt en je lekker lijkt! Maak het fruit schoon en snij het in kleine stukjes, dit versnelt het extractieproces. Hak noten en zaden ook in stukjes. Nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, moet je de drank enige tijd laten staan. Het is belangrijk om het mengsel dagelijks te schudden. Hieronder vind je een overzicht van diverse ingrediënten en welke tijd je kunt aanhouden om het te laten trekken:

  • Fruit: 1 tot 2 weken
  • Bessen, gedroogd fruit en vanille: 1 tot 4 weken
  • Theeblaadjes: 12 uur
  • Grof gemalen koffiebonen: 15 minuten
  • Specerijen en cacaopoeder: 1 dag tot 1 week
  • Fruitschillen van citrusvruchten, gember, citroengras en chilipeper: 2 tot 4 weken
  • Noten, cacaobonen en zaden: 2 tot 4 weken

Het is niet erg als de ingrediënten langer in de vloeistof zitten dan hierboven aangegeven. Theeblaadjes en noten kun je bijvoorbeeld er wel tegelijkertijd in doen.

Stap 3. Zeef de vloeistof

Als alle ingrediënten goed in de vloeistof getrokken zijn, kun je de likeur zeven en in een schoongemaakte fles schenken. Laat de vloeistof nog enkele maanden staan, zodat de vaste stoffen naar de bodem zinken.

Stap 4. Suikersiroop toevoegen

De allerlaatste stap is het toevoegen van suikersiroop. Dit kun je maken door 500 gram suiker te koken met water (200-250 ml) op een laag vuur. Eventueel kun je nog een scheutje citroensap toevoegen, om te voorkomen dat de siroop kristalliseert tijdens het bewaren. Laat het 20 minuten koken en vervolgens afkoelen. Voeg het toe aan je vloeistof en je likeur is klaar om gedronken te worden!

Verhoudingen

Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke verhoudingen je aan moet houden bij het toevoegen van de drank, ingrediënten en suikersiroop. Aangeraden wordt om ongeveer de volgende verhoudingen aan te houden: twee delen sterke drank, één tot vier delen fruit en één deel suikersiroop. Als je deze verhoudingen aanhoudt, krijg je een likeur met ongeveer een alcoholpercentage van 30%. De verhoudingen steken niet heel erg nauw, laat vooral je creatieve geest zijn werk doen!

Inspiratie op doen?

Wil je een likeur maken die gebaseerd is op een bekende likeur? Dat is natuurlijk geen probleem. Houd er wel rekening mee dat jouw zelfgemaakte likeur vaak net een wat andere smaak heeft dan de likeur die je gewend bent. Dat heeft te maken met het extractieproces. Het stappenplan hierboven is namelijk gebaseerd op koude extractie, terwijl ambachtelijke destilleerderijen gebruik maken van hete extractie. Voor hete extractie is geavanceerde apparatuur en vakmanschap vereist en dat kun je niet zomaar thuis uitvoeren. Maar dat neemt niet weg dat jouw likeur minder lekker zal zijn, integendeel zelfs! We hebben hier voor je, ter inspiratie, nog een aantal bekende likeuren op een rijtje gezet:

  • Amaretto
  • Limoncello
  • Abrikozenlikeur
  • Koffielikeur
  • Anijslikeur
  • Chocolade-pepermuntlikeur
  • Tia Maria

Het maken van een likeur is niet moeilijk en het uitvoeren kost ook weinig tijd. Echter zul je dus wat geduld moeten hebben wanneer je likeur klaar is. Maar hoe langer je moet wachten, des te meer jij zult genieten van het resultaat!

Leave a Response