Eten & DrinkenLifestyle

Bier en koken: 5 heerlijke gerechten met bier als ingrediënt

Redactie MannenNieuws215 views
Bier en koken: 5 heerlijke gerechten met bier als ingrediënt

Alcoholische dranken worden al sinds jaar en dag in de keuken gebruikt. Zo gebruikte de wereldberoemde chef-kok Escoffier al grand marnier en madeira in zijn gerechten. Naast het gebruik van likeuren is wijn ook een smaakmaker die aan de basis staat van talloze sauzen. Toch is er een drank die vaak wordt vergeten wanneer het om koken gaat, namelijk bier. Zonde vinden wij. Bier is namelijk een zeer veelzijdig product dat veel gerechten kan verrijken.

Ten eerste is bier op veel manieren te gebruiken. Zo is het als plaatsvervanger te gebruiken voor wijn in bijvoorbeeld een risotto, maar ook om gerechten mee af te blussen. Kortom, de toepassingen te kust en te keur. Wil je graag met bier koken, alleen ben je op zoek naar een beetje inspiratie? Dan ben je op de juiste plek! In deze blog delen we 5 gerechten met bier als belangrijke smaakmaker. Daarnaast vertellen we meer over welke biersoort je het beste voor het gerecht kunt gebruiken.

De klassieke fish and chips

We beginnen ons lijstje met een ware pub klassieker. Wanneer men aan een Engels eten denkt, hoef je niet lang te wachten of je komt uit bij fish and chips. Dit gerecht bestaat zoals de naam het al zegt, uit vis met friet. Traditioneel wordt beslag met een fris Engels bier voor gebruikt, maar een licht bier uit een ander land volstaat ook voor je bierbeslag.

De belangrijkste vereiste is dat er voldoende koolzuur in het bier zit. Dit zorgt voor een zeer luchtig beslag en zal je het heerlijke krokante korstje geven waar het gerecht zo bekend om staat. Naast vis kun je een bierbeslag nog voor veel meer dingen gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een vegetarische snack maken? Dan is het beslag ook uitstekend te gebruiken voor het maken van uienringen.

Mosselen, maar dan anders

Verder met een andere klassieker, alleen dan met een twist. Momenteel staat het mosselseizoen weer voor de deur. Deze populaire zeevruchten worden gegeten van juli tot april en worden traditioneel bereid met witte wijn. Het gebruik van de wijn zorgt voor de toevoeging van fruitige aroma’s en haalt de smaak van de mosselen mooi naar voren.

Deze fruitige aroma’s kun je echter ook zeer goed toevoegen door een biertje te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een IPA of weizen. Deze bieden een fruitig smaakprofiel en bieden daarnaast ook nog kruidige tonen.

Kip op een blik

Wanneer je een barbecue liefhebber bent dan heb je dit gerecht waarschijnlijk al weleens voorbij zien komen. Beercan chicken is een bereidingswijze die de afgelopen jaren erg aan populariteit heeft gewonnen. En niet onterecht. Met deze methode behoudt de kip namelijk zijn malsheid terwijl hij ook nog eens de heerlijke smaken van je biertje opneemt.

Voor dit gerecht plaats je een hele kip over een open blikje bier en zet je deze vervolgens op de barbecue. Door de hitte verdampt het drinken in het blik en trekt dit in het vlees. Dit is met name belangrijk voor de borst van de kip. Dat gedeelte bevat namelijk minder vet en is sneller gaar. Hierdoor wordt het sneller droog en taai.

Qua biersoort kun je er zelf flink op los variëren, maar populaire keuzes zijn IPA of Radler. De citrus smaken van deze bieren zorgen voor een onweerstaanbaar kippetje.

Steak and ale pie

Steak and ale pie

Voor het volgende gerecht gaan we weer terug naar Engeland. Wederom een gerecht dat in menig pub op de kaart staat, steak and ale pie. Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je voor deze maaltijd een ale bier. Dit is een Engels of Iers bier dat veel lijkt op een pilsener. Echter wordt deze biersoort in tegenstelling tot pils middels bovengisting gebrouwen.

Naast bier kom je in het gerecht nog een andere wereldberoemde Engelse smaakmaker tegen, Worcestershiresauce. De combinatie van deze twee ingrediënten zorgt ervoor dat je niet meer van deze pie kunt afblijven.

Belgische stoof

België is een land waarin bier al wel langer in de keuken wordt gebruikt. Met de rijke biergeschiedenis van onze zuiderburen is dit te verwachten, maar toch. Het grote aanbod aan verschillende Belgische bieren zorgt voor een breed scala aan culinaire mogelijkheden. Eén daarvan is het langzaam stoven van rund- of kalfsvlees is een donker bier.

Door het urenlang stoven op lage temperatuur karameliseren de suikers in het bier, wat zorgt voor een heerlijke zoete nasmaak. Daarnaast versterkt de in het bier aanwezige hop de andere kruiden die je aan het gerecht toevoegt.

We hopen dat je na het lezen van deze blog meer inspiratie hebt gekregen voor het maken van de lekkerste gerechten met bier.

Leave a Response