Gadgets

Het ultieme gemak van een SD-kaart

Redactie MannenNieuws825 views
sdkaart

Een SD-kaart is handig om te gebruiken in veel van jouw apparaten zoals bijvoorbeeld je smartphone en je fotocamera. Maar wat is het precies? Wat zijn de voordelen ervan en welke verschillende soorten SD-kaarten zijn er allemaal? Al die vragen worden in dit blog uitgelegd, zodat je na het lezen alles weet over deze flexibele geheugenkaarten en welke je precies nodig hebt voor welk apparaat.

Wat is een SD-kaart?

Een SD-kaart is in principe een kleine geheugenkaart. De kaart wordt voornamelijk gebruikt voor het opslaan van gegevens, denk daarbij aan foto’s en video’s. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor een smartphone. Met name is het handig wanneer je weinig ruimte op je telefoon hebt omdat die een lage opslagcapaciteit heeft. Je moet dan namelijk constant foto’s en video’s en dergelijke verplaatsen of zelfs verwijderen. Wanneer je een SD-kaart gebruikt, heb je echter veel meer geheugen tot je beschikking, ook met een bescheiden mobieltje.

SD-kaart als veilige back-up

Verder komt het ook regelmatig voor dat een telefoon kapot gaat. Als je dan alleen de interne opslag van je smartphone gebruikt, is de kans groot dat je alle documenten kwijt bent. Omwille van die reden kan het verstandig zijn om een SD-kaart te gebruiken. Je weet dan namelijk zeker dat je alle bestanden behoudt, want deze kunnen makkelijk overgezet worden naar een ander apparaat en zelfs naar een andere smartphone. Een SD-kaart werkt bovendien erg snel, bijkomend voordeel is dat deze nauwelijks energie verbruikt. Dit is handig als je naar plekken gaat waar het lastig is om aan stroom te komen omdat er geen stopcontact is. Met een geheugenkaart hoef je niet bang te zijn dat er veel energie wordt verbruikt en dat je hierdoor snel met een lege batterij komt te zitten. Een SD kaart kopen kan dus om zeer veel verschillende redenen verstandig zijn.

Welk gebruik past bij jou?

De SD-kaart die je nodig hebt is afhankelijk van de manier hoe je hem wilt gebruiken. Gebruik je een SD-kaart enkel om af en toe een filmpje op te zetten of een paar foto’s? In die gevallen is het niet noodzakelijk om er een met heel veel opslagruimte aan te schaffen. Dit kun je natuurlijk wel doen, maar vaak zijn deze duurder. Als je geen maximale opslagcapaciteit nodig hebt, dan is het verstandig om een SDHC-kaart aan te schaffen. Deze kan data tot 32GB opslaan en dit is doorgaans genoeg om foto’s en video’s op te slaan. Ben je echter van plan hele lange filmpjes te maken of zeer veel andere grote bestanden op te slaan? In dat geval kan het verstandig zijn om een SDXC-kaart te kopen. Deze heeft veel meer geheugen en kun je zelfs gebruiken om langere films mee te maken.

SD-kaart met wifi

De technologie staat voor niks en dat betekent dat je tegenwoordig ook een SD-kaart met wifi hebt. Dit kan handig zijn voor oude camera’s. Niet alle camera’s hebben namelijk wifi, dan kan het handig zijn om een SD kaart met wifi aan te schaffen. Je kunt dan wifi gebruiken op je camera zonder dat je per se een nieuwe camera hoeft te kopen. Ook als de wifi in je camera kapot is, kan het handig zijn om een dergelijke kaart aan te schaffen. Dat geldt zowel voor camera’s alsook voor andere apparaten zoals telefoons. Een voordeel van wifi voor je telefoon is dat je bestanden gemakkelijker kunt overzetten. Je hebt hier geen kabel meer voor nodig. Verwissel dit trouwens niet met wifi dongles, deze voegen wel wifi-functionaliteit toe maar kunnen geen data opslaan.

Eenvoudige installatie

Er is weinig kennis vereist om de kaart te installeren. Dat is natuurlijk een voordeel, want niet iedereen heeft veel verstand van technologie. Heeft je apparaat geen SD-input, dan is dat ook geen probleem. Je kunt er dan een afzonderlijke SD kaartlezer bij kopen. Ten slotte: heb je besloten waarvoor je de kaart wil gaan gebruiken, let dan toch nog even goed op de snelheden waarmee je data kunt lezen en schrijven. Hier zit nogal wat verschil in en niet iedere man is zoals we weten even geduldig.

 

Leave a Response