Virtual reality film: de toekomst of toch slechts een gimic?
Ben je ergens in de twintig of een oude tiener, dan weet je misschien nog het moment dat er voor het eerst een 3D-film in de bioscoop kwam. Ineens moest je een bril dragen tijdens het kijken van de film en kwam alles op je af gevlogen: een waar spektakel.
Anno 2017 is er maar weinig verbetering in de 3D-film en zijn er steeds meer mensen die liever een normale film hebben zonder 3D-elementen. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de 3D-film mislukt is.
Nu komt er nog een nieuwe ontwikkeling aan: de virtual reality-film. Virtual reality (VR) moet je nog verder onderdompelen in de film dan 3D doet. Je ziet niet alles uit de film naar je toe komen, je zit ín de film. De grote vraag wordt of het de manier van films kijken definitief gaat veranderen of het slechts een gimic wordt, zoals de 3D-film nu.
Met een VR bril Hollywood-kaskrakers kijken
Waar 3D nooit écht van de grond is gekomen, zit er op dit moment een stuk meer hype rond virtual reality. 3D-televisies zijn nooit echt aangeslagen bij het grote publiek, maar jaarlijks worden er wereldwijd wel al miljoenen virtual reality brillen verkocht, terwijl de technologie pas jong is en nog lang niet zijn maximale potentie heeft bereikt.
Verschil 3D en virtual reality
Nog lang niet iedereen heeft al eens virtual reality uitgeprobeerd, dus misschien is een uitleg over het verschil tussen 3D en virtual reality op zijn plaats. Bij 3D draag je een brilletje waardoor je de hele omgeving gewoon kunt zien, maar het beeld op het scherm er anders uitziet. De film wordt op zo’n manier geprojecteerd, dat elementen in de film uit het scherm lijken te komen en soms zelfs naar je toe komen vliegen.
Virtual reality brengt hierin een hele andere dimensie. Je draagt een bril die je volledig afsluit van de buitenwereld en je daadwerkelijk in de film zet. Je kunt alle kanten opkijken en houdt je hersenen veel meer voor de gek, waardoor een virtual reality-ervaring een stuk realistischer en intenser is dan 3D.
Eerste pogingen succes
Virtual reality staat nog in de kinderschoenen. De VR brillen van hoge kwaliteit zijn enorm duur en goedkope modellen die bijvoorbeeld met een smartphone werken zijn leuk, maar nog niet erg bijzonder, zeker niet op de lange termijn.
Wel wordt er al voorzichtig getest met virtual reality films. Er zijn allerlei korte films, zoals een ritje in een achtbaan of mee in de F1-auto van Max Verstappen, maar ook echte films met een verhaallijn. Omdat een VR film veel meer vraagt dan een normale film (er moest 360 graden gefilmd worden en dus moet de set groter zijn en moet er meer gebeuren), zijn ook duurdere producties op dit moment nog kort en experimenteel.
Toch zijn het al kleine successen. Zo is Netflix al vrij actief bezig met virtual reality en zijn de reacties goed. Met name de film Enter the Void mag rekenen op complimenten en heeft zelfs prijzen gewonnen. In deze film, gefilmd vanuit de ogen van de hoofdpersoon, volg je een fantasierijk verhaal over een mislukte drugdeal en het terugvinden van een verloren vriend. Bekijk ook de trailer onderaan de pagina.
Is het de toekomst?
Wij neigen ernaar dat virtual reality in de filmwereld de standaard gaat worden. De technologie wordt steeds beter en goedkoper, wat de drempel zal verlagen voor bezoekers en de mogelijkheden groter gaat maken om kwaliteitsproducties te maken.
Stel je voor: The Hunger Games, Mission: Impossible, Avatar of Jurrassic Park in virtual reality: het zouden onvergetelijke ervaringen zijn.