GadgetsWonen

Zo vergelijk je de beste IP camera’s

Redactie MannenNieuws2095 views
Zo vergelijk je de beste IP camera's

Een IP camera wordt vaak gezien als een beveiligingscamera, toch kun je dergelijke camera’s ook voor andere toepassingen gebruiken. Je kunt IP camera’s inzetten om kinderen in de gaten te houden of huisdieren, om te spreken met postbezorgers of contact te houden met je familie op afstand. Afhankelijk van de toepassing zul je ook specifieke wensen hebben. Op deze pagina leggen we uit hoe je de beste IP camera’s die momenteel verkrijgbaar zijn met elkaar kunt vergelijken.

Is er een ‘beste camera’?

Helaas is er geen enkele camera die op alle fronten de winnaar is. Dit kan vergelijken van IP camera’s lastig maken. Probeer eerst de voornaamste toepassing te bedenken, en zoek daar de beste IP camera bij. Zo is er een Somfy Indoor camera en Outdoor camera met afwijkende specificaties en toepassingsmogelijkheden, ook Google Nest maakt dit onderscheid. De Logitech Circle en Eufy camera’s van Anker zijn voor zowel binnen als buiten geschikt. Dit maakt ze breed inzetbaar, maar ze scoren daarmee niet altijd als beste voor één toepassing. Laten we de voornaamste aandachtspunten eens wat nader bekijken.

Prijs

Let op met de goedkoopste opties, die werken vaak zo onhandig en bieden dusdanig inferieure prestaties dat ze de moeite niet waard zijn. Zeker als beveiligingscamera moet je kunnen vertrouwen op dit product, onder de honderd euro kun je helaas geen goede camera kopen. Het hoeft je ook geen duizenden euro’s te kosten, zeker als je voor smart home producten kiest met (optioneel) uitbreidbare functionaliteit.

Design

Het oog wil ook wat, maar er is meer om op te letten. Staat de IP camera op zichzelf, of heb je een standaard nodig? Worden alle onderdelen voor bevestiging aan de muur meegeleverd of is dat juist niet nodig? Het formaat kan ook verschillen, evenals de configuratie. Zo heeft de Logitech Circle alle hardware aan boord, terwijl de EufyCam met een basisstation werkt. De Somfy One is een all-in-one model die wel te koppelen is aan het TaHoma smart home systeem, waarmee je van alle markten thuis bent.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit ip camera

Je zult minimaal HD 720p nodig hebben, maar Full HD 1080p heeft de voorkeur. Laat je niet gek maken met beeldresolutie, want een 4K camera met een kleine beeldchip kan minder scherpe beelden vastleggen dan een 2K camera die wellicht veel beter omgaat met invallend licht. Daarnaast zijn er nog geavanceerde opties zoals Infrarood vastlegging in het donker, of PIR detectie op basis van lichaamswarmte. Laat je eventueel adviseren door de leverancier wat mogelijk is.

Opslag

Sommige camera’s slaan de beelden lokaal op, sommige online en enkele modellen kunnen zowel op een geheugenkaart als in de cloud beelden opslaan. Bij lokale opslag kan de beschikbare ruimte snel opraken, voor cloud opslag zul je doorgaans extra moeten betalen. Hoewel de Nest IP camera een product van Google is, kun je niet de beelden gratis op de Google Drive parkeren, je bent verplicht om hiervoor een betaald abonnement te nemen. Somfy biedt ook een betaald abonnement, maar deze camera is wel te koppelen aan je eigen cloud opslag.

Geluid

Er zijn camera’s die naast beeld ook geluid kunnen opnemen, en zelfs een luidspreker bezitten voor één-op-één communicatie. Zo kun je personen aan de deur niet alleen zien, je kunt ook met ze spreken zonder de deur te openen. Dan zijn er de IP camera’s die als een all-in-one alarmsysteem functioneren, en een zeer luid alarmsignaal kunnen produceren. In huis wil je wellicht liever niet dat geluid wordt opgenomen, kies in dat geval voor een product met uitgebreide privacy instellingen.

Binnen  / buiten

Over privacy gesproken, de Somfy Indoor camera is vrij uniek dankzij de ‘privacy shutter’, dit is een klepje die over de camera schuift wanneer je thuis bent en niet (stiekem) vastgelegd wilt worden. De Facebook camera heeft een soortgelijke functionaliteit op hun smart home hub, maar dit product is niet verkrijgbaar in Europa. Het is wel opvallend dat juist Facebook beter scoort op het gebied van privacy dan veel concurrenten.

Software

De hardware kan nog zo goed zijn, zonder software heb je er nog niets aan. Dit is een categorie waar de budget producten doorgaans ondermaats presteren, en de merkproducten hoger scoren. Meer is niet altijd beter, houd er rekening mee dat er doorgaans een focus ligt op mobiele apps. Niet alle aanbieders hebben PC software voor camerabesturing, een aantal hebben hier wel een speciale webpagina voor ontwikkeld met beveiligde toegang.

Connectiviteit

Binnen een smart home ontdek je pas echt de mogelijkheden van een goede IP camera. Zo werkt de Eufy camera wel met de Google Assistent, maar niet met de Google Nest Hub. Een aantal producten bieden ondersteuning voor Apple HomeKit, maar niet allemaal. Somfy heeft een eigen systeem genaamd TaHoma waar je allerlei apparaten aan kunt koppelen, van elektrische gordijnen tot aan garagedeuropeners en een slimme thermostaat. Als er geen standaard ondersteuning beschikbaar is kun je dat met IFTTT zelf toevoegen.

Dit waren een aantal belangrijke aandachtspunten waar je bij een IP camera kopen aan kunt denken. Zo kies je de beste camera voor jouw toepassing.

Leave a Response