Films & Series

De beste voetbalfilm/serie

Tom van Pinxteren1534 views
Voetbalfilm

Zonder wedstrijden op televisie is er voor de echte voetballiefhebber niet veel aan. Dan maar een goeie voetbalfilm of voetbalserie kijken. Er zijn genoeg voetbal films/series op videoland, Netflix, enzovoort te vinden. In dit artikel een aantal suggesties om te gaan kijken. 

The Damned United, een prachtige voetbalfilm

De voetbalfilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Manager Brian Clough gaat een waardeloze tijd door bij Leeds United. Na jarenlang succesvol te zijn geweest bij Derby County, gaat het bij Leeds eens stuk minder. Clough strijdt in de voetbalfilm tegen corruptie, opstandige assistenten, de voorzitter en vooral tegen de fles. Het is Engelse voetbal sfeertje druipt ervan af in deze film. Daarom is The Damned United een echte aanrader als film over voetbal.

Sunderland Til I Die, een documentaire op Netflix

De beste voetbal serie

De voetbal documentaire op Netflix die je absoluut moet kijken. Sunderland Til I Die geeft een kijkje in de bizarre wereld van het voetbal. In de voetbal serie verkeert Sunderland in nood. Ze zijn gedegradeerd en financieel gaat het slecht met de club. Je krijgt te zien hoe ze bij Sunderland omgaan met morrende fans en hoe paniek tot aankopen leidt. Je kan het vermakelijk vinden of pijnlijk om te zien, maar het is sowieso interessant voor de liefhebber. Momenteel zijn er twee seizoen van de voetbal serie te zien op Netflix.

Green Street Hooligans, een film over voetbal en supporters

De bekendste voetbalfilm over hooligans. Het speelt zich af in Londen. Een Amerikaanse jongen komt terecht in de wereld van Engelse voetbalhooligans. Hij wordt vrienden met West Ham-supporter. Niet helemaal een film over voetbal, maar wel over de cultuur eromheen. De wereld van fanatieke supporters wordt in een romantisch sausje gedoopt. Er is aandacht voor de slechte kanten van de wereld van voetbalhooligans, maar het laat ook de menselijke kant zien. Zelfs mensen met de grootste afkeer voor voetbalgeweld, zullen moeite hebben om geen sympathie voor Pete Dunham te ontwikkelen. 

The English Game, een nieuwe voetbal serie op Netflix

De beste voetbalfilm op netflix

Een serie over voetbal toen het nog een ‘gentleman’s game’ was. De serie neemt je mee naar het jaar 1879. Voetbal werd gedomineerd door rijke mannen met genoeg vrije tijd om te trainen. De teams bestaande uit fabrieksarbeiders hadden die luxe niet. Om toch een kans te maken in de FA-cup, worden er spelers betaald om voor een fabriekselftal uit te komen. Een grote schande volgens de hoge heren. De serie vertelt een prachtig verhaal over ongelijkheid in de 19de eeuw en de beginjaren van het voetbal in Engeland. De voetbal serie is terug te vinden op Netflix.

All Stars, de Nederlandse film/serie over voetbal

Het is een film over voetbal in het Nederlands uit 1997. Iedereen die amateurvoetbal gespeeld heeft, herkent momenten uit deze serie. Het gaat over een matig vriendenelftal bij de club Swift Boys. In 1999 is All Stars de serie hieruit voortgevloeid. Drie seizoenen geweldige voetbalhumor. Vervolgens is in 2011 de film All Stars 2 in première gegaan. In de serie en films spelen veel bekende Nederlandse acteurs en actrices (waaronder een jonge Katje Schuurman). Het is bijna niet voor te stellen dat je All Stars nog niet kent. Als het toch het geval is, zou ik de DVD-box maar snel bestellen. Er is ook goed nieuws voor de trouwe fans van de voetbalfilm/serie: er komt een vervolg serie aan. Er is nog niet bekend wanneer, maar ze zijn ermee bezig.

Wat de beste voetbalfilms of series zijn, heeft met persoonlijke voorkeur te maken. Hopelijk zit er iets tussen de suggesties voor je. Ben je opzoek naar andere ideeën om met voetbal bezig te zijn. Lees dan het volgende artikel: ‘5 manieren om de voetbal arme corona-tijd door te komen’.

Leave a Response