SportReizen

De voetbalstadions waar elke voetballiefhebber een keer moet zijn geweest.

Tom van Pinxteren1207 views
voetbalstadion

Een voetbalstadion is meer dan simpelweg een paar tribunes om een grasveld heen. Een stadion ademt de cultuur van een club en is vaak een stukje historie. Voor een voetbalfanaat is het bezoeken van een iconisch voetbalstadion bijna een soort bedevaart. Maar wat zijn de mooiste voetbalstadions? Die vraag is niet te beantwoorden. Het is een kwestie van smaak. Steeds meer worden juist de kleinere stadions gewaardeerd onder de groundhoppers. In dit artikel een lijstje met voetbalstadions waar iedere voetballiefhebber een keer geweest moet zijn.

Old Trafford, Manchester, Engeland

Voetbalstadion (1)

Een voetbalstadion met de bijnaam: ‘Theater of dreams’. Het is de thuishaven van Manchester United. Al vanaf 1910 speelt de club op deze locatie. Het is dus een van de relatief oude voetbalstadions. Hierom is de voetbalgeschiedenis voelbaar. Het heeft een geweldige grasmat en tribunes dicht op het veld. Old Trafford is een speellocatie waar elke speler een keer op het veld gestaan wil hebben. In dit iconische voetbalstadion gaan 76.312 toeschouwers. Het is een ervaring die een voetballiefhebber niet snel zal vergeten.

Anfield, Liverpool, Engeland

Voetbalstadion (2)

Het volgende voetbalstadion ligt maar op een uurtje reizen van Manchester. Het iconische Anfield van Liverpool. You’il Never Walk Alone luidkeels meegezongen door 54 duizend supporters. Dat is wat je aantreft bij een bezoek aan Anfield. Het stadion is stamt uit 1884 en is sinds is 1892 de thuishaven van Liverpool FC. Een pikant detail is dat het voor 1892 de thuishaven van rivaal Everton FC was. Anfield is niet het grootste stadion, maar de ambiance maakt het zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is echter niet goedkoop. Door de sportieve successen van de club veranderd Anfield helaas steeds meer in een toeristische attractie. 

Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spanje

Voetbalstadion (3)

Over toeristische attracties gesproken. Santiago Bernabeu is het voetbalstadion van Real Madrid. Het is een absolute topattractie voor de stad Madrid. Doodzonde voor de cultuur van de club. Toch is het een fantastisch stadion om een keer te bezoeken. Al sinds 1947 is het de thuishaven van Real Madrid. Qua capaciteit komt Bernabeu zeker in de top 10 grootste voetbalstadions van Europa. Volgens de 81.044 fans is Bernabeu het mooiste stadion ter wereld. Hier spelen de grootste der aarden. Je moet alleen niet vies zijn van een beetje commercie wanneer je het stadion bezoekt. Echte supporterscultuur ga je er niet vinden. Toch maken de steile tribunes dat Bernabeu een van de meest indrukwekkende voetbalstadions is.

Estadio Azteca, Mexico-stad, Mexico

Niet het grootste voetbalstadion van de wereld, maar wel bijna. 95.500 bezoekers passen er in Estadio Azteca. Het is gebouwd voor de Olympische spelen van 1968 en is tegenwoordig de thuisbasis van Club America. Ook is Azteca twee keer het strijdtoneel voor een WK-finale geweest: in 1970 en in 1986. De mythische status komt niet alleen door de imposante tribune van dit voetbalstadion. Er zijn beruchte wedstrijden gespeeld. De finale van 1970 tussen Italië en West-Duitsland eindigde in 4-3. ‘De wedstrijd van de eeuw’ noemen ze deze pot. In 1986 scoorde Maradonna met de hand van god in de kwartfinale tegen Engeland. Ook dit was in het Azteca stadion. Het is een stadion vol geschiedenis en sentiment. Zeker de moeite waard om te bezoeken, als je van voetbal houdt.

Signal Iduna Park, Dortmund, Duitsland

Voetbalstadion (4)

De thuisbasis van Borussia Dortmund. In de volksmond ook wel het Westfalenstadion genoemd. Eigenlijk moet elke voetballer in Nederland een keertje naar Borussia Durtmund zijn geweest. Het stadion heeft een capaciteit van 81.360. De gezelligheid rond het voetbalstadion of het aanvallende voetbal zijn goeie redenen om een keer naar Dortmund te gaan. Toch is de belangrijkste reden dat elke liefhebber de Gelbe Wand een keer gezien moet hebben. De zuid-tribune achter het doel is in competitiewedstrijden een staantribune. Met een capaciteit van 25.000 is dit grootste van Europa. De Gelbe Wand staat bekend om zijn geweldige sfeeracties en gezang. Vanuit Nederland ben je zo in Dortmund. Een overnachting is niet eens nodig, maar het is wel leuk om het nachtleven van Dortmund te verkennen. 

In dit lijstje staan lang niet alle bekende voetbalstadions. Misschien heb je zelf meer met nieuwe voetbalstadions. Of vind je het leuker om naar kleine stadions te gaan. Lees hier over een aantal andere stadions: ‘5 Europese voetbalclubs die je nog moet bezoeken voordat het te laat is’. 

Leave a Response