Gadgets

Powerbanks: draagbare energie voor je mobiele apparaten

Redactie MannenNieuws1356 views
powerbank

Herken je de volgende situatie? Je hebt net je tentje op de camping neergezet, je wil even chatten met je vrienden, je start je tablet op… en je zit met een lege batterij. Geen stopcontact in de buurt. Van opladen dus geen sprake. Of je maakt een lange wandeling en wilt even je partner opbellen om te zeggen wanneer je thuiskomt, maar je smartphone is niet opgeladen. Pech dus.
Geen nood: er bestaat een oplossing voor dit probleem. Tegenwoordig bestaan er mobiele opladers. Je draagt opgeslagen elektriciteit gewoon met je mee. Powerbanks zijn een antwoord op de energiebehoefte van onze smartphones en tablets.

Een korte omschrijving

Een powerbank kun je zien als een draagbaar toestel dat elektrische energie kan leveren via een ingebouwde USB-poort. De elektrische energie is opgeslagen in een lithium-ionbatterij of lithium-polymeerbatterij. Het toestel wordt zelf meestal geladen via een micro USB-poort. Ingebouwde elektronica zorgt ervoor dat het laad- en ontlaadproces veilig kan gebeuren. Men spreekt ook wel over mobiele accu, externe batterij of draagbare accu.

Waarop letten bij aankoop

Als je een powerbank wilt aankopen, is het even opletten geblazen. Om je weg te vinden in het overdonderende aanbod van deze draagbare energiebronnen, moet je je eerst afvragen welk mobiel toestel ermee geladen moet worden (smartphone, tablet, GSM, GPS, …) en hoe vaak dit opladen moet gebeuren. Een tablet vraagt immers meer stroom dan een smartphone. Bovendien is het van belang hoe snel de externe batterij zelf opgeladen moet zijn. Ook het gewicht van de mobiele accu speelt een rol: je moet deze immers overal mee naartoe zeulen.

De capaciteit van een batterij

We moeten even een duik nemen in de elektriciteitsleer om een en ander uit te leggen over de capaciteit van batterijen. De grootte van een elektrische stroom wordt gemeten in ampère (A) of milliampère (mA). De capaciteit van een batterij wordt weergegeven in ampère-uur, afgekort Ah. Een batterij heeft een capaciteit van 1 Ah als deze gedurende een volledig uur een constante stroom kan leveren van 1 A, voordat ze ontladen is. Bij kleinere batterijen wordt de capaciteit meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh), waarbij 1 mAh gelijk is aan één duizendste van 1 Ah. Om een vergelijking te maken: de accu in een personenauto heeft een capaciteit van ongeveer 50 Ah. De capaciteit van de oplaadbare batterij in een smartphone kan bijvoorbeeld 1800 mAh bedragen. Bij een powerbank kan de capaciteit variëren van 1000 mAh tot meer dan 10 000 mAh.

Hoeveel keer een smartphone of tablet opladen met een draagbare accu?

Een mobiele accu met een grotere capaciteit kan vanzelfsprekend meer smartphones of tablets opladen. Als je de capaciteit van de powerbank deelt door de capaciteit van de batterij die ermee geladen moet worden, bereken je theoretisch het aantal mogelijke laadbeurten. In de praktijk treden er echter energieverliezen op tijdens het laadproces. Om het werkelijke aantal laadbeurten te berekenen, moet je nog vermenigvuldigen met 0,65 :
(capaciteit van powerbank / capaciteit van batterij smartphone of tablet) x 0,65

Een voorbeeld: neem een smartphone met een batterij van 1800 mAh en een mobiele accu met een capaciteit van 9000 mAh. Het aantal keer dat deze smartphone kan worden geladen met een volledig opgeladen mobiele accu, is dan:
(9000 mAh / 1800 mAh) * 0,65 = 3,25
Dit zijn dus drie volledige laadbeurten.

Het belang van de maximale laadstroom

De laadtijd van een batterij hangt af van de capaciteit en de grootte van de laadstroom. Als je een mobiele accu kiest met een grote capaciteit, kijk dan ook naar de maximale stroom waarmee deze kan worden geladen. Hoe groter deze is, hoe sneller de externe batterij volledig opgeladen wordt.
De maximale stroom die de mobiele accu zelf kan leveren, heeft op zijn beurt weer invloed op de tijd die nodig is om je smartphone of tablet op te laden.

Het gewicht en de omvang van een powerbank

Het is natuurlijk handig om een draagbare accu met een gewicht van een paar honderd gram netjes in je broekzak te kunnen stoppen. Wie echter een grote capaciteit en een grote laadstroom wil, zal meer gewicht en volume moeten meenemen.

Het aantal aansluitingen

Een externe batterij is standaard uitgerust met USB-poorten. Meestal is dit een micro USB-poort om de powerbank zelf op te laden, en één of meer normale USB-poorten die met je smartphone of tablet verbonden worden. Meerdere USB-uitgangen zijn natuurlijk handig als je meer dan één smartphone gelijktijdig wilt laden.

Passthrough laden

Meer en meer draagbare accu’s kun je tegenwoordig “passthrough” laden. Dit betekent dat de draagbare accu en een aangesloten smartphone of tablet gelijktijdig geladen kunnen worden. Een gedeelte van de laadstroom die de powerbank ontvangt, wordt doorgegeven aan het aangesloten mobiele toestel. Het voordeel hiervan is dat er slechts één voedingsadapter nodig is voor het laden van beide.

De belangrijkste punten op een rijtje

Voor wie intussen staat te popelen om op zoek te gaan naar een geschikte powerbank, vatten we nog even de belangrijkste punten samen:

  1.  De capaciteit bepaalt hoeveel keer je een aangesloten apparaat kunt opladen met je externe batterij. Houd rekening met onvermijdelijke energieverliezen.
  2. De tijd die nodig is om te laden, hangt af van de capaciteit maar ook van de maximale laadstroom.
  3. Hoe groter capaciteit en laadstroom, hoe zwaarder en omvangrijker de mobiele accu.
  4. Houd ook rekening met het aantal aanwezige USB-uitgangen.
  5. Met een passthrough powerbank heb je slechts één voedingsadapter nodig om gelijktijdig de mobiele accu en het aangesloten apparaat op te laden.

En nu snel op je tablet een geschikte powerbank zoeken, voordat de batterij leeg is…

Leave a Response