Lifestyle

5 tips om af te koelen op hete zomerdagen

Jaro875 views
afkoelen hitte

Hoewel de zomers in Nederland vaak slecht en regenachtig zijn, schijnt de zon ook genoeg. Zo af en toe kan het zelfs extreem heet zijn in ons landje. Op vakantie vinden we dat vaak lekker, maar als het in Nederland tropische temperaturen zijn, is het over het algemeen erg benauwd. Wie een beweginkje te veel maakt, is al nat van het zweet. Daarom is het uiterst belangrijk dat je koel blijft op deze hete zomerdagen. Bovendien kan de extreme hitte ook heel gevaarlijk zijn, omdat je een zonnesteek kunt oplopen of kunt uitdrogen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om af te koelen, zodat je zo optimaal mogelijk de Hollandse zomer doorkomt. We zullen je een aantal tips geven hoe je het best kunt afkoelen op hete zomerdagen.

Drink het liefst geen koude drankjes

Hoewel het natuurlijk lekker is om met het warme weer een lekkere ijskoffie of glas cola met ijsklontjes te drinken, helpt dit eigenlijk helemaal niet tegen de hitte. In eerste instantie zorgt een ijskoud drankje wel voor een daling van de lichaamstemperatuur. Als je hersenen dit echter waarnemen, zorgen ze ervoor dat die lichaamstemperatuur juist weer gaan stijgen. Daardoor kun je het nog warmer krijgen dan je het al had. Het is daarom beter om bijvoorbeeld thee te drinken, omdat het na verloop zorgt voor een verkoeling van het lichaam.

Houd deuren en ramen gesloten

Om te voorkomen dat het heel heet wordt in je huis, is het verstandig om zoveel mogelijk de deuren en ramen gesloten te houden op het heetste moment van de dag. Als je die open zet, komt de warmte namelijk naar binnen. Deze warmte is erg lastig het huis uit te krijgen. Als het in de avond wat koeler is, dan kun je natuurlijk wel de deuren en ramen open doen. Probeer ook zoveel mogelijk te vermijden om te koken of bakken, aangezien dat ook de temperatuur in huis verhoogt.

Verander je dagritme

Op het midden van de dag is het natuurlijk het heetst en meest benauwd. Zorg er daarom ook voor dat je in deze uren zo min mogelijk bezigheden hebt. Plan belangrijke activiteiten of afspraken met name aan het einde van de dag of ’s ochtends. Hetzelfde geldt voor sporten. Het is niet voor niets dat het onder andere in Spanje gebruikelijk is dat er een siësta wordt gehouden.

afkoelen hitte 3

Lees ook: Dit zijn de lekkerste zomerbiertjes!

Accepteer de hitte

Veel mensen in Nederland hebben er een handje van om te klagen over het weer. Je druk maken om het feit dat het zo warm en benauwd is, zorgt er echter alleen maar voor dat je het warmer krijgt. Ook is het aan te raden om stress zoveel mogelijk te vermijden, omdat je daar ook alleen meer van gaat zweten.

Fruit eten

Fruit is niet alleen lekker in de zomer, omdat het zoet en sappig is, ook bevat het bepaalde belangrijke stoffen voor het lichaam. Onder andere aardbeien, bananen en frambozen zorgen ervoor dat het, door het lichaam verloren vocht en zout, gecompenseerd wordt.

afkoelen hitte 2

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response