Klussen

Hoe werkt een lasersnijder?

Redactie MannenNieuws746 views
Hoe werkt een lasersnijder?

Lasers zijn een interessante uitvinding die voor verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. Bedenk je maar eens dat je met een laser zowel kunt graveren en snijden als ogen kunt behandelen om voor beter zicht te zorgen. Een laser kan zelfs zo nauwkeurig werken dat het ultradunne epitheel van je oog ermee opengesneden kan worden zonder extra schade te doen. In dit artikel zoomen we in op het industrieel gebruik van een lasermachine om materiaal mee te snijden, want hoe werkt een lasersnijder nu eigenlijk en waarom is het handige techniek?

Thermisch scheidproces

Lasersnijden is een techniek die tegenwoordig veel meer gebruikt wordt voor het snijden van allerlei materialen dan je wellicht denkt. Het is een thermisch scheidproces waarbij gebruik gemaakt wordt van warmte. De laserstraal verwarmt het oppervlak van het materiaal dat hij raakt dusdanig sterk dat het materiaal smelt of zelfs volledig verdampt. Het feitelijke snijproces begint wanneer de laserstraal het materiaal op een bepaald punt binnendringt. Vanaf hier volgt de laser in de meeste gevallen een voorgeprogrammeerde geometrie, waardoor het gewenste resultaat bereikt kan worden. In het proces wordt in sommige gevallen ook gebruikgemaakt van zogenaamde ‘procesgassen’ die de resultaten van het lasersnijden in de positieve zin kunnen beïnvloeden.

Vele voordelen

Vele voordelen

Het grote voordeel van snijden én graveren met behulp van een laser machine, is dat dit met grootst mogelijke nauwkeurigheid kan gebeuren. In de meeste gevallen is nabewerking van het gesneden materiaal na het lasersnijden niet meer nodig. Daarnaast gaat lasersnijden ook sneller dan veel andere methodes. In vergelijking met bijvoorbeeld plasmasnijden is het energieverbruik bij lasersnijden lager, ontstaat er minder stof en wordt bij het proces minder geluid geproduceerd. In vergelijking met mechanische snijprocessen biedt lasersnijden voordelen door een contactvrije verwerking, lagere instelkosten en minder vervuiling als gevolg van het snijproces.

Verschillende materialen

Lasersnijden is niet geschikt voor het snijden van metaal, uitgezonderd metaalfolie met een dikte tot 0,5 millimeter. Het is wel uitermate geschikt voor het snijden van een breed scala aan kunststoffen, inclusief acryl en PVC-vrij foam. Daarnaast wordt lasersnijden ook gebruikt voor het snijden van hout, leer, kurk en weefsel. Interessant genoeg wordt er zelfs voeding mee gesneden. Ondanks het thermische snijproces, kunnen ook brandbare zaken als papier en karton gesneden worden met een lasermachine.

Lasersnijden is dus een proces dat veelzijdig ingezet kan worden en veel verschillende voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere snijmethodes. Ook nauwkeurig graveren en markeren van producten gaat in veel gevallen het beste met een lasermachine.

Leave a Response