AutomotiveFeaturedNieuws

Mannen en oude auto’s

Danny Bijl1885 views
Oldtimer

Waarom kiezen mannen ervoor om in een oldtimer te rijden? Er kunnen diverse redenen zijn om een klassieker te rijden. Je voelt je relaxt en hebt het gevoel dat je echt rijdt. Dit zorgt voor een welkome afwisseling na bijvoorbeeld een lange werkweek. Je kunt ook een zwak voor oldtimers hebben, omdat je nostalgisch bent en graag sleutelt aan auto’s. Wat de reden ook is, veel mannen genieten van deze hobby.

Oldtimer

Regelgeving oldtimers

Als je al in het bezit bent van een oldtimer, weet je dat het oldtimerbezitters de laatste tijd moeilijk wordt gemaakt hun passie te kunnen uitoefenen. Dit heeft niets te maken met de auto’s zelf, maar de veranderende situatie in de regelgeving. De gevolgen zijn te zien in het aantal oldtimers in Nederland. Momenteel zijn er 297.652 oldtimers in Nederland. Dat zijn er 13.986 minder dan vorig jaar. Als de daling die we sinds 2014 zien zo doorgaat, worden dit er in de toekomst nog veel minder.

Motorrijtuigenbelasting

Een verandering die veel invloed heeft gehad is de wijziging in de motorrijtuigenbelasting (MRB). De vrijstelling die gold voor auto’s van 25 jaar en ouder dreigde geschrapt te worden. Het zou een ramp zijn geweest als het belangenverenigingen als de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) niet gelukt was de vrijstelling gedeeltelijk te behouden. Inmiddels is de wijziging gedeeltelijk teruggeschroefd. Voor auto’s op benzine ouder dan 40 jaar is de vrijstelling nog steeds van kracht en voor auto’s ouder dan 25 jaar is er een overgangsregeling. Voor 2016 heeft de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC) in de planning staan dat ze de weeffouten in de MRB op willen lossen. Nog een regeling die invloed heeft op de betaalbaarheid van de hobby is de Sloop In Eigen Beheer regeling die dit jaar onverwacht is geschrapt. Deze regeling is erg belangrijk voor het niet verloren laten gaan van schaarse onderdelen.

Rally’s

Naast het opkomen voor de oude auto’s, vinden er veel activiteiten plaats om van de klassiekers te genieten. Zo zien veel liefhebbers van klassiekers elkaar tijdens rally’s. Deze rally’s worden gereden in teams, bestaande uit een navigator die scherp kaart dient te lezen en een bestuurder die de auto soepel de door de navigator aangewezen route moet laten rijden. Het construeren van de route gebeurt aan de hand van opdrachten. Langs de weg staan bordjes met een letter. Deze letters worden genoteerd en het team dat de minste controlebordjes heeft gemist of de minste foute controles heeft genoteerd (er staan ook controlebordjes langs de verkeerde route), heeft gewonnen. Voor alle niveaus zijn er rally’s en van tevoren kun je meedoen aan cursussen en oefenritten.

oldtimer rally

Enthousiast geworden? Schaf dan zelf een oldtimer aan en zorg er eigenhandig voor dat die auto voor de toekomst behouden blijft. Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van oldtimers en wat oldtimerliefhebbers nog meer bezighoudt? Lees dan het Passie voor oldtimers magazine.

Leave a Response