SportLifestyle

Mountainbiker? 3 onderhoudstips voor je fiets

Redactie MannenNieuws1198 views
onderhoud mountainbike

Een ketting die doormidden barst, roestvlekken die ontstaan op je frame, vermindering van de remkracht: stuk voor stuk onderhoud elementen. Juist gebruik van de fiets en een goede verzorging, zorgt er samen met de onderhoudsbeurten, voor dat je lang plezier zult beleven van je mountainbike. In dit artikel geven we je drie tips!

1. Regenachtige dagen

Na het fietsen door de modder en de regen is het erg aan te raden om je fiets direct nadat je klaar bent met fietsen eventjes af te spoelen met zoet water. Let wel op dat je niet de sproeier op de sterkste stand zet maar op de kleine druppeltjes stand. Nog veiliger is het om een natte doek of spons te pakken. Mocht je toch de sproeistand gebruiken, spuit dan niet op de kwetsbare onderdelen als de derailleur en ketting. Hierdoor spuit je de olie en vet er namelijk uit, waardoor je fiets binnen no-time gaat roesten. Hierna is het nood zakelijk om met een oud T-shirt of een versleten vaatdoek de kettingen en het derailleur goed schoon te maken. Het moet zo schoon zijn dat de ketting geen zwarte olie meer afgeeft. Gebruik een kleine (tanden)borstel om de kleine hoekjes mee te nemen. Hierna nog eventjes alles insmeren met een beetje olie. Hanteer de olie alleen op de ketting. Tijdens het fietsen smeert hij namelijk vanzelf alles gelijkmatig uit over het derailleur. Gebruik ook geen spray maar een tubetje, vaak komt het bij sprays voor dat er olie tussen de remmen komt. Dit krijg je nooit meer weg. Mijn favoriete fiets is de Matrabike Mountainbikefiets, ze zijn goedkoop met een mooi design maar ook hier is onderhoud nodig.

2. Remmen

Bij het vele fietsen door de bossen krijgen je remmen ervan langs, keer op keer. Het is aan te raden om je remblokken elke 1000km te vervangen bij normaal fietsgebruik. Zo houd je het voor jezelf veilig en zorg je er voor dat je niet te snel je remschijven laat verslijten.

3. Aangenaam

Om het fietsen zo aangenaam mogelijk te maken, is het aan te raden om elke maand je fiets een grote beurt te geven. Dit houdt het volgende in. Als eerste je banden oppompen, dan hoef je veel minder moeite doet om vooruit te komen. Daarnaast is het belangrijk om de luchtspanning van je voor- en middenvering op de juiste spanning te houden. Er gaat namelijk veel kracht verloren als deze op een te lage spanning zijn ingesteld. Verder geeft het aandraaien van je remmen je weer het gevoel dat er veel meer kracht achter het remmen zit, wat je veel meer controle geeft. De sport mountainbiken is meer dan alleen fietsen, onderhoud na elke fietssessie is minstens zo belangrijk.

Leave a Response