Virtual reality wordt dé hype van de komende jaren
Het begon met drones als nieuwste technologische hype en nu is het de beurt aan virtual reality. In 2012 werd dankzij een succesvolle crowndfundingactie het bedrijf Oculus opgericht. Nu, vijf jaar later, is de Oculus Rift een begrip in de techwereld. Deze virtual reality bril zuigt je in een levensechte virtuele wereld en houdt je hersenen compleet voor de gek.
Er zijn inmiddels meerdere virtual reality brillen op de markt en ook de grote spelers beginnen zich te roeren met games, apps, brillen en films. Als we kijken naar de huidige ontwikkelingen kunnen we maar één ding concluderen: virtual reality is de toekomst.
Wat houdt virtual reality in?
Virtual reality (VR) is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: een virtuele realiteit. Niet zoals je wel eens een game speelt op je computer, maar een virtuele realiteit die levensecht is. Met behulp van een VR bril word je compleet afgesloten van de echte wereld en is het net alsof je echt in deze wereld staat.
Hoe je het vervolgens ervaart hangt sterk af van de kwaliteit van de bril en de software. Je kunt in ieder geval in alle richtingen kijken alsof je echt in die wereld staat. Met een goede koptelefoon draait het geluid ook mee wanneer jij je hoofd draait. Hoor je iets achter je, dan kun je je razendsnel omdraaien om te horen wat het was, waarna het geluid ook van voren komt.
Hoewel de technologie relatief nieuw is, zijn goede VR brillen en headsets al in staat je hersenen compleet voor de gek te houden. Dat is ontzettend tof, maar soms ook wel eng als je bijvoorbeeld in een virtuele achtbaan zit.
Gamen als nooit te voren
Wie heeft er als puber of misschien nog steeds wel niet uren en uren per dag gespendeerd achter de computer of gameconsole? Counter Strike, Call of Duty, Age of Empires, World of Warcraft, Resident Evil, noem het maar. Stuk voor stuk klassiekers waar je heerlijk in kon verdwijnen voor een paar uur.
Met VR wordt dat op een heel nieuw niveau getrokken. Sterker nog, gamen zoals we het nu kennen is over een aantal jaar waarschijnlijk hopeloos achterhaald en ouderwets. Met een VR bril stap je daadwerkelijk in de virtuele wereld. Met behulp van een paar controllers kun je vrijwel alles doen wat je normaal al hebt tijdens het gamen, maar nu met de extra ervaring van virtuele realiteit.
Sony is de eerste grote speler die zwaar inzet op VR met de Playstation VR. De bril van Sony is ontzettend goed en diverse grote games zijn ook geschikt voor VR. Vond je horrorgames als Resident Evil of Silent Hill normaal al eng, dan staat je nog heel wat te wachten wanneer je daadwerkelijk oog in oog staat met een afgrijselijk monster dat je wat wil aandoen.
Op dit moment worden de games in eerste instantie nog voor ‘klassiek’ gamen gemaakt met een optie voor virtual reality, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat games ‘VR-first’ worden gemaakt, wat de ervaring alleen maar toffer gaat maken.
Andere toepassingen VR
Gezien de gameindustrie groter is dan de filmindustrie, is de toepassing van VR in games waarschijnlijk al voldoende om de technologie groot te maken. Er zijn echter nog veel meer toepassingen denkbaar, zoals VR films en VR educatie. Niet voor niets is het eerdergenoemde Oculus al vrij snel overgekocht door Facebook, dat eindeloze mogelijkheden ziet met virtual reality.
Ook het educatieve onderdeel is interessant. Zo experimenteren sommige universiteiten inmiddels met virtuele operaties om artsen in opleiding ervaring te laten opdoen met het uitvoeren van operaties. Hoewel het op dit moment een normale training nog niet kan vervangen, is het wel een bijzondere ontwikkeling.
De toekomst van VR
Virtual reality is eigenlijk pas een jaar of twee goed op gang, nu er ook VR brillen voor consumenten zijn. Als we kijken naar het verleden, gaan technologische ontwikkelingen tegenwoordig in een ontzagwekkend tempo. Het wordt dan ook erg interessant om te zien hoe de virtual reality-ontwikkelingen gaan verlopen.
We kunnen ons bij Mannennieuws.nl eigenlijk niet voorstellen dat er over vijf jaar nog mensen zijn die geen virtual reality bril in huis hebben. Ook nu al kun je virtual reality eenvoudig zelf uitproberen. Hoewel je voor de beste brillen en headsets aardig diep in de buidel moet tasten, kun je met de kartonnen VR bril van Google (prijs rond de tien euro) eenvoudig zelf VR ervaren.
Wat verwacht jij van virtual reality? Heb je zelf al een bril in huis?
Hoofdfoto: Shutterstock