Lifestyle

Waarom we steeds vaker worden ingehaald op het fietspad

Redactie MannenNieuws827 views
Waarom we steeds vaker worden ingehaald op het fietspad

Heb jij dat ook? Fiets je op best een aardig tempo, al zeg je het zelf, over het fietspad, word je aan alle kanten ingehaald. Door leeftijdsgenoten, maar ook door mensen die stukken ouder dan jij lijken te zijn. En door scholieren, niet te vergeten, die normaal toch ook niet over de paden lijken te vliegen. Fiets jij nu zo langzaam, of zij zo snel?

Ze krijgen hulp van een motortje

E bike

Het antwoord op deze vraag is tweeledig: ja, zij fietsen behoorlijk snel. En nee, jij op zich niet. De reden dat zij een stukje harder gaan dan jij, is waarschijnlijk te vinden in het soort fiets dat zij gebruiken. De elektrische fiets rukt namelijk steeds verder op. Fietswinkels zien het aantal fietsen dat zij verkopen niet per se stijgen, maar het aantal elektrische fietsen dat zij aan de man weten te brengen, dat blijft maar wel steeds hoger worden. Dat betekent dat een steeds groter deel van het aantal fietsers dat in Nederland rondrijdt wordt ondersteund door een elektrische motor, die hen een stuk sneller maakt dan de gemiddelde fietser.

Voor de meeste elektrische fietsen geldt dat je zelf kunt instellen hoeveel hulp je precies wilt bij het trappen. Vaak zijn er drie of vijf standen waar je uit kunt kiezen. De laagste stand kun je vergelijken met een vriendelijk briesje in de rug, die zorgt dat het fietsen gemakkelijker gaat, maar waarbij je ook zelf nog best wat energie moet leveren. De hoogste stand, daarentegen, valt beter te vergelijken met een lichte storm in de rug, die je over het fietspad laat zoeven zonder dat je daarvoor je best hoeft te doen. Ja, je trapt nog steeds, maar kracht of energie kost je dat nauwelijks. Fiets of fietste je vroeger wel eens naast iemand met een brommer, die je door een hand op de rug te leggen mee duwde? Daar kun je dit mee vergelijken.

Er zijn grenzen: niet harder dan 25 km/h

Bovenstaande klinkt misschien knap gevaarlijk: als je zelf flink trapt én je krijgt extra ondersteuning, welke snelheden kun je dan wel niet behalen? Wees gerust: de normale e-bike levert maar ondersteuning tot 25 kilometer per uur. Door flink te trappen kun je ietsjes sneller gaan dan dat, maar over het algemeen ligt hier echt de grens. Toch kan het even wennen zijn, zo’n fiets die opeens het groot deel van het werk van je overneemt. Test een e-bike daarom altijd even uit voordat je hem koopt en er de weg op gaat. De e-bike adviseurs van Stella kunnen je bijvoorbeeld alles over de verschillende modellen en mogelijkheden vertellen, zodat je er eentje koopt waar je je niet alleen snel, maar ook echt veilig op voelt.

Leave a Response